Pratik Bilgiler Diğergamlık nedir? Diğergamlık ne demek TDK? Diğergamlık sözlük anlamı...

Diğergamlık nedir? Diğergamlık ne demek TDK? Diğergamlık sözlük anlamı...

Paylaş
Diğergamlık nedir? Diğergamlık ne demek TDK? Diğergamlık sözlük anlamı...

Diğergamlık kelimesi, tasavvuf alanında önemli bir yere sahiptir. Bununla birlikte bir inanç sistemi olarak da karşımıza çıkar. Tasavvufi inancı benimseyen kişilerin, diğergamlık anlamında da bir inanca sahip olması gerekir. Tasavvuf ile iç içe olan Diğergamlık önemli dini terimler arasında yer alır. Günlük hayatta da sıklıkla kullanılan bu kelimenin temel anlamını bilmek, insanlara kolaylık sağlar. Diğergamlık nedir? Diğergamlık ne demek TDK? Diğergamlık sözlük anlamı hakkında merak edilen tüm detayları Posta.com.tr okurları için derledik.

Diğergamlık kelimesi, Türkçe kökenli bir kelime olarak karşımıza çıkar. Diğergamlık halk arasında kendini düşündüğü kadar başkalarını düşünen insanlar için kullanılan bir tabirdir.

Haberin Devamı

DİĞERGAMLIK NEDİR?

İnsanlar arası ilişkilerde taraflardan birinin kimi zaman fazlaca fedakarlık yapabildiği görülür. Toplumda yüksek empati kurarak kendisi kadar karşısındaki kişinin içinde bulunduğu durumu ve duyguyu da düşünen insanlar vardır.

Bu insanlar genellikle kendi çıkarlarını koruduğu gibi karşısındakine karşı büyük empati ile yaklaşabilen kişiler olabilir. Her toplumda görülebilen bu tarz insanları ifade edebilmek adına kullanılan kavramlardan biri ise diğergamlık kelimesi olarak karşımıza çıkıyor.

DİĞERGAMLIK NE DEMEK TDK? 

Diğergamlık kelimesinin halk ağzı anlamı merak edildiği kadar Türk Dil Kurumu sözlüğünde geçen anlamı da merak edilir.

Kişinin başkalarının iyiliğini ve yararını gözetmek adına kendi yararına olacak şeylerden olabildiğince vazgeçmesi yani fedakarlık yapması anlamına gelen Diğergamlık kelimesi Türk Dil Kurumu sözlüğünde de yer alır. Bu doğrultuda TDK sözlüğüne göre diğergam kelimesi, özgeci, özgecilik şeklinde tanımlanır.

Haberin Devamı

DİĞERGAMLIK SÖZLÜK ANLAMI

Diğergam olarak nitelendirilen kişiler kendi ihtiyacı olması halinde dahi başkalarının da ihtiyacını karşılamaya çalışan ve kendisi için istediği tüm iyi şeyleri başkaları içinde içtenlikle isteyebilen insanları tanımlamak için kullanılan bir kavramdır.

Diğergamlık, “başkalarının yararını kendi yararı gibi gözetme”, “diğer insanlara maddi- manevi kişisel çıkar gözetmeden faydalı olmaya çalışma, ‘bencillik karşıtı hareketler sergileme ” olarak tanımlanır.

Bencillik karşıtı olan ve “özgecilik” olarak da bilinen diğerkâmlık, “kendi gereksinimlerini bir kenara alıp başkalarının çıkarları için çalışma” anlamı ile karıştırılır. Ancak Diğergamlık başkalarını da kendisi kadar düşünme olarak geçer ve başkalarını da kendisi kadar sevme ve ya başkalarının çıkarlarını da kendi çıkarı kadar gözetme anlamına gelir.