Pratik Bilgiler Dipol dipol etkileşimi nedir? Dipol dipol örnekleri nelerdir?

Dipol dipol etkileşimi nedir? Dipol dipol örnekleri nelerdir?

Paylaş
Dipol dipol etkileşimi nedir? Dipol dipol örnekleri nelerdir?

Dipol diğer anlamı ile iki kutuplu molekül olarak bilinir. Yunanca di ile polos kelimelerinden meydana gelmiş bir kelimedir. Dipol, fizikte karşıt ve eşit yüklü ya da birbirinden uzakta bir çift kutup anlamında kullanılır. Peki, Dipol dipol etkileşimi nedir ve dipol dipol örnekleri nasıldır? Merak edilen soruların yanıtlarını Posta.com.tr okurları için derledik.

Dipol kelimesi fizikte terim olarak molekülerin yapıların anlatılması için kullanılmaktadır. Dipol, kutuplaşma ile ilgili bir durum olarak karşımıza çıkar.

Haberin Devamı

DİPOL DİPOL ETKİLEŞİMİ NEDİR?

Dipol dipol etkileşimi, polar yapılı olan moleküllerin üzerinde ortaya çıkan kimyasal bir reaksiyondur. Moleküller ile zıt kutupların arasında ortaya çıkan elektrostatik çekim kuvvetine fizikte dipol dipol etkileşimi adı verilir. Bu noktada molekül içi bağların polar kovalent bağ olarak kabul edildiği de bilinir.

Molekül polar karaktere sahip olduğu için aralarında dipol dipol etkileşimi ortaya çıkar. Yani moleküllerin zıt kutup kısımlarında elektrostatik çekimle birlikte güçlü bir etkileşim ortaya çıkar. Bu etkileşim ile beraber çekim ortaya çıkar ve bu sayede de dipol dipol etkileşimi oluşur.

DİPOL DİPOL ÖRNEKLERİ NELERDİR?

Kimyasal reaksiyon bağlamında dipol dipol etkileşimi için birden fazla örnek vermek mümkündür. Bu örneklerin içinde polar bir molekül olarak da bilinen CHI molekülü içinde bağların polar kovalent bağ olarak etki göstermesi vardır. Bundan dolayı da polar molekülde olan karakter ile birlikte moleküllerin arasında dipol dipol etkileşimi ortaya çıkar.

Haberin Devamı

Özellikle de kalıcı dipolü olan kimyasal türlerin birbirine yaklaşmasını sağlar. Tek kısmını pozitif diğerinin kısmını ise negatif olduğu için ortaya güçlü bir çekim kuvveti ortaya çıkar.

Mesela NF3, H2S ya da CO gibi birden fazla farklı molekül üzerinden dipol dipol etkileşimi örnekleri vermek mümkündür. Bu örneklerin tümü polar etkisi gösterir ve bunun sonucunda da birbirlerinin arasında elektrostatik kapsamında çekim yaşandığı bilinir.

DİPOL NEDİR?

Dipol, kelime olarak fizikteki moleküler yapının anlatılması için kullanılan bir terimdir. Eğer bir molekülde farklı iki kutup varsa bu durum dipol olarak isimlendirilir.

 Molekülün bir ucunda eksi diğer ucunda artı yük varsa bu moleküle dipol denmektedir. Moleküllerin arasında dipol etkileşime bağlı olarak üç farklı kuvvet bulunmaktadır.

Bu kuvvetler arasında iyon dipol kuvveti, London kuvveti ve dipol dipol kuvveti vardır. Dipol dipol ise moleküllerin içindeki kalıcı dipoller arasındaki etkileşimlere verilen isimdir.

Bu etkileşimler çekimin artması için molekülleri sıralamak için görev alırlar. Dipol, fizikte ya da diğer çeşitli disiplinlerde iki kutuplu moleküller için kullanılan bir terimdir.

Haberin Devamı