Pratik Bilgiler Dondurup yediğinizde etkisi 5 kat artıyor! İsrafa son veriyor, yiyeceklerin ömrünü uzatıyor

Dondurup yediğinizde etkisi 5 kat artıyor! İsrafa son veriyor, yiyeceklerin ömrünü uzatıyor

Paylaş
Dondurup yediğinizde etkisi 5 kat artıyor! İsrafa son veriyor, yiyeceklerin ömrünü uzatıyor

Çok az kişi tarafından bilinen bu mutfak sırrı sayesinde israftan kaçınmak ve yiyeceklerin vitamin oranlarını ilk günkü gibi saklamak mümkün! Hatta öyle ki bazı besinleri bu şekilde sakladığınızda vitamini artıyor! İşte dondurulduğunda vitamini artan, çöp olmaktan kurtulan dondurulabilir besinler ve faydaları...

Bazı besinleri dondurucuya atıp şokladığınızda uzun bir süre sonra dahi çıkartıp ilk günkü tazeliğinde kullanmanız mümkün oluyor. Vitamin değerleri bekledikçe artan, dondurulsa da uzun süre bozulmadan duran o besinler görenleri şaşkına çeviriyor.

Haberin Devamı

TEREYAĞI
Yemeklerin vazgeçilmezlerinden olan, sağlıklı ve doğal tereyağı, buzlukta dondurularak saklandığında tekrar tekrar kullanmaya uygun oluyor. Özellikle büyük parçalar hâlindeki tereyağlarını küçük küçük bölerek, kullanacağınız kadarını çıkararak bir yılı aşkın süre boyunca kullanma imkanınız bulunuyor.

Doğru koşullarda saklandığı takdirde ömrü uzadıkça uzayan tereyağı, orijinal kabı içerisinde yahut kalın naylon poşetlerle doğrudan buzluğa atılabiliyor. Tereyağının yarısı kullanılmış ve bir süre aşağı kısımda beklemiş hâlini ise yağlı bir kağıda sarıp atarak yine bir yılı aşkın kullanma imkanı bulunuyor.

KURABİYE HAMURU
Fazla yapılan kurabiye hamurları da kimi zaman başımıza dert olabiliyor. Bu leziz hamurları dondurup buzluğa attıktan sonra dilediğiniz zaman çıkarıp pişirmeniz de mümkün oluyor.

Haberin Devamı

Son dönemlerde hazır olarak satılmaya başlayan kurabiye hamurları da bir hayli dikkat çekiyor. Bu durum evde yapılan fazla hamurun da saklanıp saklanamayacağını düşündürüyor. Beslenme uzmanlarına göre kurabiye hamuru da fazla yapıldığı takdirde buzluğa atılıp dondurularak muhafaza etmeye uygun besinler arasında ele alınıyor.

ÇİLEK
Özellikle de mevsiminde alınan ve daha sonra reçel, smoothie yapmak üzere kullanılacak olan çilekleri buzluğa atıp dondurarak mevsimi geçtikten sonra dahi ilk günkü tazeliğinde kullanmak mümkün oluyor. Fazla alındığında kısa süre içerisinde bozulmaya, çürümeye dönen çilek ve benzeri meyvelerin israfı da bu şekilde önlenebiliyor.

Çilek haricinde özellikle muz, böğürtlen, ahududu, Frenk üzümü, vişne gibi meyveleri de tıpkı bu şekilde buzlukta dondurarak uzun süre kullanmak mümkün oluyor.

RENDE PEYNİR
Kaşar, mozarella gibi peynirler de fazla fazla rendelendiğinde ve açıkta yahut buzdolabının alt kısmında bekletildiğinde küflenme eğilimi gösteriyor. Çabuk bozulan gıdalar arasında ele alınan peynirlerin saklama poşetine konup uzun süre buzlukta bekletilerek kullanılması da mümkün oluyor.

EKMEK
En çok tüketilen, temel besin kaynakları arasında görülen ekmek, israfın en yoğun görüldüğü gıdaların başında yer alıyor. Bu besin kaynağını çöpe atmamak, israf zincirine katılmamak için fazla ekmekleri dilimleyerek buzluğa atmakta fayda bulunuyor. Köfte harcında veya paneleme işleminde kullanmak üzere ufalanarak da atılabilecek olan ekmekleri, buzluktan çıkardıktan sonra azıcık ıslatıp fırına atarak ilk günkü tazeliği yakalamak da mümkün oluyor.

Haberin Devamı