Pratik Bilgiler E-devlet şifresi nasıl değiştirilir? E-devlet şifremi unuttum, nasıl yenileyebilirim?

E-devlet şifresi nasıl değiştirilir? E-devlet şifremi unuttum, nasıl yenileyebilirim?

Paylaş
E-devlet şifresi nasıl değiştirilir? E-devlet şifremi unuttum, nasıl yenileyebilirim?

Pandemi süreci ile birlikte pek çok kişi aşı takibi, aşı sırası gibi bilgilere kolaylıkla ulaşım sağlayabildiğimiz e-devlet sisteminden, kamu kurumlarının yüzlerce hizmetinden de insanlar ücretsiz bir şekilde yararlanabiliyor. E-Devlet şifresi nasıl değiştirilir, Posta.com.tr okurları için derledik.

2006 yılından günümüze pek çok kullanıcının yararlandığı e-devlet sistemi, şifresi oluşturulurken içerdiği bilgilerden nedeni ile zor şifreler tercih ediliyor. Bu zor şifrelerin tercih edilmesi ise, e-devlet şifresinin unutulmasına neden olabiliyor.

Haberin Devamı

E-DEVLET ŞİFRESİ NASIL DEĞİŞTİRİLİR?

E-devlet şifresini ilk defa alacak olan kişiler için ilk şifre alımını internetten gerçekleştirmek mümkün değildir. İlk şifreyi almak için de T.C. kimlik kartı ile PTT şubesine başvurarak 2 TL karşılığında kolaylıkla alabilirsiniz. Burada size verilen şifreyi e-devlet içerisinden de değiştirebilirsiniz. E-devlet sistemi aracılığı ile yeniden şifre alabilmek için daha önce PTT şubesinden şifre almış olmanız gerekir.

Eğer ki bu işlemi daha önceden de gerçekleştirdiyseniz ve telefonunuzu girişlerinizde kaydederek, telefonunuzu onayladığınız zaman online olarak kolaylıkla yeniden şifre alabilirsiniz. Online olarak şifre alabilmek için öncelikle www.turkiye.gov.tr sitesi üzerinden "E-Devlet Kapısı Kimlik Doğrulama Sistemi" sayfasına gitmeniz gerekir.

Haberin Devamı

E-DEVLET ŞİFREMİ UNUTTUM, NASIL YENİLEYEBİLİRİM?

E-Devlet Kapısı Kimlik Doğrulama Sistemi aracılığı ile 5 farklı şekilde sisteme giriş yapabilirsiniz. E-devlet şifresi ile giriş, Mobil imza, e-imza ile giriş, T.C Kimlik kartı ile giriş ile giriş, İnternet Bankacılığı ile giriş olarak da çeşitli giriş olanakları bulunuyor.

E-Devlet sistemine girmek için öncelikle https://giris.turkiye.gov.tr/Giris/gir adresine tıklamanız gerekir. Android veya iOS (Apple iPhone) tabanlı telefonlarda, E-Devlet uygulaması kullanıyorsanız, uygulamayı açtığınız anda bu ekran açılır. 

ADIM ADIM E-DEVLET ŞİFRESİ YENLEME

  • E-Devlet şifresini yeniden alabilmek için öncelikle "Şifremi unuttum" seçeneğini tıklamanız gerekir.
  • Bu seçeneği seçtikten sonra ise karşınıza birbirinden farklı dört seçenek çıkar. Bunlardan birisini tercih ederek şifrenizi yenileyebilirsiniz
  • Bunun için şifremi unuttum seçeneğini işaretleyerek ve devam etmeniz gerekir.

  • Sonrasında sizden istenen bilgiler Kimlik Tipi, Seri No, Yakınınıza ait T.C. Kimlik No, T.C Kimlik No, Cüzdan No gibi bilgileri eksiksiz bir şekilde girdikten sonra sayfanın altında yer alan güvenlik kodunu da girip devam etmeniz gerekir.
  • Daha sonraki sayfada ise, sizden istenen bilgiler baba adı, anne adı, kayıt numarası gibi kişisel ve özel bilgileri de girerek yeniden devam etmeniz gerekir.
  • Sonra cep telefonu numaranıza gönderilecek olan bir doğrulama kodu da sizden istenir.
  • Tüm bu işlemlerden sonra yeniden şifrenizi kolaylıkla da alabilirsiniz.

Mobil imza ya da elektronik imza kullanıcısıysanız bunlardan biri ile de sisteme kolaylıkla giriş yapabilir, isterseniz de şifre oluşturabilirsiniz.

Eğer internet bankacılığı müşterisiyseniz, https://giris.turkiye.gov.tr/Giris/Banka-Giris sayfasında da müşterisi olduğunuz bankanın kendi İnternet şubesi sayfasına giriş gerçekleştirdikten sonra tekrar bir şifreye gerek duymadan doğrudan e-Devlet Kapısı’na giriş yapabilir, isterseniz de şifre oluşturabilirsiniz.

Bu işlemleri yaparak yeniden şifre alamıyorsanız da PTT şubelerinden 4 TL karşılığında yeniden şifre alabilirsiniz. Bu sayede e devlet şifre yenileme işlemlerinizi hızlı bir şekilde gerçekleştirme imkanı da bulabilirsiniz.

Haberin Devamı