Pratik Bilgiler Ekok nasıl bulunur? Ekok hesaplama formulü ve örnekleri...

Ekok nasıl bulunur? Ekok hesaplama formulü ve örnekleri...

Paylaş
Ekok nasıl bulunur? Ekok hesaplama formulü ve örnekleri...

Matematikte bilinmesi gereken temel işlemler bulunmaktadır. Problemlerin çözümü sırasında size kolaylık sağlayacak olan işlemlerden birisi de ekok bulmak olarak ifade edilebilir. Ekok ise bir sayının en küçük ortak katını bulmak için yapılan işlemleri ifade etmektedir. İşte, ekok nasıl bulunur? Ekok hesaplama formulü ve örnekleri hakkında merak edilen tüm detaylar.

 Ekok bulunması için ilk olarak en küçük ortak katı bulunacak olan sayıların yan yana yazılması gerekir. Ardından ise sayıların bölenlerinin bulunması gerekmektedir. İşlem uygulanırken ise öncelikle en küçük asal sayıdan başlanması gerekmektedir. Sayıların tamamen bölünerek elde 1 kalana kadar devam edilmesi gerekmektedir.

Haberin Devamı

 

 

 EKOK NASIL BULUNUR?

 

 Matematikte en önemli konular arasında ekok yer almaktadır. Birçok konunun çözümü sırasında ekok kullanıldığı bilinmektedir. Ekok ifadesi en küçük ortak kat ifadesinin kısaltması olarak bilinmektedir. Bir sayının katlarını bulabilmek için ekok işlemlerinin yapılması gerekmektedir. İki veya daha fazla doğal sayının en küçük ortak katını bulmak ekok olarak bilinmektedir. Ekok bulunması aslında son derece kolay bir işlemdir.

 

 Ekok bulmak için işlem yapılacak olan sayıların yan yana yazılması gerekir. Ardından ise sayıların bölenlerini bulmanız gerekecektir. İşlemi uygularken ilk olarak en küçük asal sayıdan başlamanız size kolaylık sağlayacaktır. Sayıların tamamen bölünerek elde 1 kalana kadar işleme devam edilmesi gerekir.

Haberin Devamı

 

 

 EKOK HESAPLAMA FORMULÜ VE ÖRNEKLERİ

 

 Ekok, doğal sayıların en küçük ortak katını bulmak için yapılan işlemdir. x ve y bir doğal sayı olmak üzere ekok (x,y) ya da (x,y) ekok şeklinde gösterildiği söylenebilir. 5 ve 10 sayılarının ekokunu bulmak için öncelikli olarak doğal sayıların ayrı ayrı katlarını incelemeniz gerekmektedir. 5 in katları; 5, 10, 15, 20, 25, 30, 35... olarak devam etmektedir. 10 un katları: 10, 20, 30, 40, 50... olarak devam eder. İki sayının en küçük ortak katına bakıldığı zaman ise 10 olarak bulunduğu görülmektedir.

 

 Ekok problemlerinin çözülmesi için de ilk olarak ekok bulunması gereken sayıların yan yana yazılması gerekmektedir. Yan yana yazılan sayılar için ise bölen listesinin oluşturulması gerekir. Bu işleme en küçük asal sayıdan başlayarak işlemlerde kolaylık sağlayabilirsiniz.

 

 En küçük ortak böleni bulunacak olan sayıların ise 1 olana kadar bölme işlemine devam edilmesi gerekir. 6 ve 8 sayıları için yapılacak olan ekok hesabında ise öncelikli olarak sayıların katlarının bulunması gerekir. 6 nın katları 6, 12, 18, 24, 30... 8 in katları ise 8, 16, 24, 32... olarak devam etmektedir. Ekok ise 24 olarak bulunmaktadır.