Pratik Bilgiler Ekonomik resesyon nedir, neye yarar? Resesyon neden olur, kaç yıl sürer?

Ekonomik resesyon nedir, neye yarar? Resesyon neden olur, kaç yıl sürer?

Paylaş
Ekonomik resesyon nedir, neye yarar? Resesyon neden olur, kaç yıl sürer?

Resesyon kelime anlamı olarak durgunluk anlamı taşır. Birkaç ayı geçen zamanda ekonomideki belirgin düşmeyi temsil eden bu terim, ülke ekonomisinde gelişim gösteren büyüme hızının ülkedeki nüfusun artış hızından düşük olması sebebiyle, kişi başına belirlenmekte olan milli gelirin artış sağlamaması olarak değerlendirilir. Ekonomik resesyon nedir? Resesyon kelimesinin anlamı nedir? Merak edilen soruların yanıtlarını Posta.com.tr okurları için derledik.

Resesyon, makroekonomide reel gayri safi yurt içi hasılanın iki ya da daha çok çeyrek yıllık periyotta peş peşe negatif büyümeye neden gösterme durumudur.

Haberin Devamı

EKONOMİK RESESYON NEDİR, NEYE YARAR?  

Resesyon, ekonomik büyümenin belirli bir zaman negatif olmasını tanımlanır. Ekonomide atıl kapasitesini olması veya uzun süreli büyüme oranlarından daha az oranlarda büyümesi diye de açıklanabilir.

Bir durgunluğa birden çok etken neden olabilir. Bunlar ani bir ekonomik şoktan kontrolünü kaybetmiş enflasyona kadar birçok neden olabilir. Fakat belli başlı olanları tek başına oldukları gibi bazıları da birden ekonominin daralmasına yol açabilir.

  • Ani ekonomik şok: Ekonomik şok, beklenmeye ve finansal zarara sebep olan gelişmeler de kullanılır.
  • Aşırı borçlanma: Kişiler ve firmalar aşırı borçlandıkları zaman artık geri ödeme zamanında harcama yapacak başka paralarının olmadığı duruma gelebilir.
  • Varlık balon patlaması: Yatırım kararları duygusal açıdan alındığı zamanda neticeler istendiği gibi olmayabilir. Yatırımcılar ekonominin güçlü seyrinin süreceği öngörüsü ile hisse senedi ya da gayrimenkul alımları gerçekleştirerek fiyatların şişmesine sebep olabilir.
  • Aşırı fazla deflasyon: Fiyatların zamanla düşüş yaşaması anlamına gelen deflasyon yüksek enflasyona göre çok daha tehlikeli bir durumdur. Fiyatlar düştükten sonra firmaların gelirlerinde azalma olur ve bu da maaşların düşüşüne neden olur ve fiyatlar üstündeki baskı daha da artış göstererek kısır döngüye girer.
  • Aşırı yüksek enflasyon: Enflasyon, fiyatlarda zamanla yükselme eğiliminde olmasına anlamı taşımaktadır. Normal seyirde enflasyon tehlikeli görünmez fakat aşırı olarak yükselme ile kontrolden çıkması ekonomiyi durgun hale getirebilir.
  • Teknolojik ilerleme: Teknolojik gelişim ve yeni icatlar uzun sürede ekonomiyi güçlü hale getiren etkenlerdir. Ancak kısa sürede bu gelişimlere uyum aşaması farklı problemlere neden olabilir.

RESESYON NEDEN OLUR, KAÇ YIL SÜRER? 

Resesyon ekonomi alanında duraklama dönemleri için kullanılmakta olan ifadedir. Bu süreçlerde toplam üretim seviyesinde gerileme meydana gelir. Bununla beraber, işsizlik seviyesi artar ve milli gelir de düşme yaşanır. Resesyon neticesinde ülkelerin ekonomik koşullarında negatif farklılık ortaya çıkar.

Haberin Devamı

Resesyon genel de 6 ay ya da uzun sürdüğünden uzmanlar popüler tanım olarak ülkenin gayri safi yurt içi hasılasının üst üste iki çeyrekte düşüşünü kullanır.

RESESYON’UN ÖNÜNE NASIL GEÇİLİR? 

Resesyon, istihdam seviyesinde artış sağlanmalı ve üretim, ticaret sektörleri teşviki sağlanmalıdır. Enflasyona karşı mücadele politikası benimsenmeli ve ani bir ekonomik kriz anlarına yönelik ekonomik önlem modelleri olmalıdır. Bu anlamda da resesyonun önüne geçilir.