Pratik Bilgiler ERZURUM HARİTASI: Erzurum ilçeleri nelerdir? Erzurum hangi bölgede yer alır?

ERZURUM HARİTASI: Erzurum ilçeleri nelerdir? Erzurum hangi bölgede yer alır?

Paylaş

Erzurum Türkiye’nin Doğu Anadolu Bölgesi’nde konumlanan ilidir. Sert kara ikliminin etkisi altında olan Erzurum Türkiye’nin en soğuk ve en yüksekte bulunan illerinden biridir.

Haberin Devamı

ERZURUM HARİTASI: ERZURUM İLÇELERİ NELERDİR?

Erzurum Türkiye’nin yüzölçümü bakımından 4. büyük şehridir. Yüzölçümünün genişliği orantısında Erzurum’da ilçe sayısı da fazladır. TUİK 2023 Şubat ayı verilerine göre Erzurum’da toplamda 20 adet ilçe bulunmaktadır. Bu ilçelerden 3 tanesi merkez ilçedir. Erzurum’da hizmet veren 20 adet belediye ve bu belediyelere bağlı 1184 tane mahalle bulunmaktadır.

Erzurum’un ilçelerinden 12 tanesi Doğu Anadolu Bölgesi’nde bulunurken geri kalan 8 ilçesi Karadeniz Bölgesi’nde yer almaktadır. Erzurum’un Doğu Anadolu Bölgesi’nde bulunan ilçeleri:

Aşkale, Hınıs, Aziziye, Çat, Karayazı, Horasan, Karaçoban, Yakutiye, Tekman, Palandöken, Köprüköy ve Pasinler

Erzurum’un Karadeniz Bölgesi’nde bulunan ilçeleri:

Narman, Oltu, İspir, Olur, Şenkaya, Pazaryolu, Uzundere, Tortum ve Azize ilçesinin Ovacık Bölümü.

Haberin Devamı

Erzurum’un ilçeleri şunlardır:

MERKEZ İLÇELER:

Palandöken

Aziziye

Yakutiye

DİĞER İLÇELER:

Aşkale

Hınıs

Çat

Uzundere

Horasan

Tortum

İspir

Pazaryolu

Karaçoban

Tekman

Karayazı

Şenkaya

Pasinler

Köprüköy

Oltu

Narman

Olur

Bu ilçeler arasında yüzölçümü en büyük olan ilçe İspir ilçesi, en düşük yüzölçümüne sahip olan ilçe ise Uzundere ilçesidir. Erzurum’un Palandöken ilçesi ise kış turizmi olanakları bakımından en gelişmiş ve popüler ilçesidir. Palandöken’de bulunan Palandöken Kayak Merkezi her yıl yerli yabancı binlerce turisti ağırlamaktadır.

ERZURUM HANGİ BÖLGEDE YER ALIR?

Erzurum Türkiye’nin Doğu Anadolu Bölgesi’nde yer almaktadır. Erzurum Ovası ile Palandöken Dağı’nın temas ettiği noktada konumlanmaktadır. Erzurum Türkiye’nin en yüksek illerinden biridir. Denizden yaklaşık 1900 metre yükseklikte bulunmaktadır. 25.005 kilometrekarelik yüzölçümü ile de Türkiye’nin en büyük 4. ilidir.

Erzurum’un doğusunda Ağrı ve Kars, batısında Erzincan ve Bayburt, kuzeyinde Artvin ve Rize, güneyinde Muş ve Bingöl, kuzeydoğusunda ise Ardahan illeri bulunmaktadır. Erzurum ilinin nüfusu 2021 TUİK verilerine göre 756.894 kişidir.

Erzurum soğuk iklim şartlarından dolayı sanayi olarak gelişemeyen şehirlerden biridir. Halkın temel geçim kaynağı hayvancılık ve tarımdır. Aynı zamanda şehir son yıllarda kış turizmi ve tarih turizmi ile ön plana çıkmaktadır.

Haberin Devamı