Pratik Bilgiler Fenikeliler kimdir? Fenikeliler nerede kuruldu, Nerede yaşadı, özellikleri nelerdir?

Fenikeliler kimdir? Fenikeliler nerede kuruldu, Nerede yaşadı, özellikleri nelerdir?

Paylaş
Fenikeliler kimdir? Fenikeliler nerede kuruldu, Nerede yaşadı, özellikleri nelerdir?

Tarihte sayısız birçok uygarlık yaşamıştır. Her uygarlığın ise kendine has özelliği bulunur. Bunlardan birisi de Fenikeliler olmaktadır. Tarihte sıkça ismi geçen Fenikeliler Kenan toprakları olarak da adlandırılır. Peki Fenikeliler kimdir? Fenikeliler nerede kuruldu, nerede yaşadı, özellikleri nelerdir? Merak edilen soruların yanıtlarını Posta.com.tr okurları için derledik.

Fenike adı ilk kez Yunan tarihçi Heredot tarafından kullanılmıştır. Bu nedenle yunanlar tarafından Fenike adı Fenikelilere verilmiştir. Kendilerini zikrederken Kenaniler lakabını kullanan Fenikeliler insanlık tarihine alfabeyi bulmaları ile damga vurmuşlardır. 

Haberin Devamı

FENİKELİLER KİMDİR? 

Fenikeliler Antik Çağda yaşamış olan uygarlıklardan birisidir. Sami dillerine mensup olmaları ve Akdenizli olmaları ile bilinmektedir. Fenikeliler denizcilik alanında gelişmiş bir uygarlıktır. Ayrıca talassokrasik bir yapıları bulunan Fenikelilerin denizcilik faaliyetlerinin ön plana çıktığı bir imparatorluk olma özellikleri de bulunur.

FENİKELİLER NEREDE KURULDU? 

Fenikeliler Milattan önce 13. yüzyılda kurulmuştur. Son derece önemli bir topluluk olan Fenikelilerin kuruluş tarihi ise M.Ö. 1500 olarak bilinmektedir. Fenikeliler M.Ö. 1500 ile M.Ö. 539 yıllarında kendilerini göstermeleri ile bilinen bir uygarlıktır.

Fenikeliler bereketli Hilal'in Akdeniz'e bakan kıyılarında kurulmuştur. Özellikle Kartaca adı verilen şehir devletleri kurmaları da çok önemlidir. Fenikelilerin toprakları günümüzde Lübnan, İsrail, Suriye, Gazze ve Türkiye topraklarının güney kısmı olmaktadır. Fenikeliler geniş bir alana yayılmışlar ve sağlam temeller atmış uygarlıklardan birisidir.

Haberin Devamı

FENİKELİLER NEREDE YAŞADI? 

Fenikeliler antik dünyanın tüccarları olarak nitelendirilmektedir. Geniş bir arazide yaşamış olan Fenikeliler bugünkü Suriye, Kuzey İsrail, Lübnan topraklarının deniz kıyısı olan kısımlarında yaşamışlardır. Günümüzde Fenikeliler haritasında İsrail, Filistin, Ürdün, Lübnan, Suriye, Cezayir, Kıbrıs Cumhuriyeti, Yunanistan, Fransa, İtalya, Portekiz, Tunus, Fas, İspanya ve Türkiye ülkeleri de bulunmaktadır. 

FENİKELİLERİN ÖZELLİKLERİ NELERDİR? 

Tarihte yaşamış uygarlıkların farklı kültürel özellikleri bulunur. Fenikeliler bunlardan birisidir. Buna göre Fenikelilerin özellikleri şu şekilde olmaktadır:

  •  Fenikeliler mucit bir kavim olmaları ile bilinir.
  •  Fenikeliler Mısır Hiyeroglifleri ve Sümer çivi yazısını temele alarak tarihteki ilk alfabeyi icat etmiş uygarlıktır.
  •  Latin alfabesinin temelini oluşturan Fenikeliler alfabesi de 22 harften oluşmaktadır.
  •  Fenikelilerin icat ettiği alfabe hem İyonlar hem de Yunanlar tarafından kullanılmıştır.
  •  Fenike alfabesini Latin alfabesine dönüştürenler Yunanlar ve Romalılar olmaktadır.
  •  Sami kavimlerinden olan Fenikeliler Sami dillerini kullanmıştır.
  •  Fenikeliler fildişi işçiliğinde ileri düzeyde ilerlemiş ve cami icat etmişlerdir. 
  •  Fenikeliler Şehircilik alanında gelişmişlerdir.
  •  Fenikeliler denizciliğe yönelmişlerdir.
  •  Ticari alanda gelişme göstermişlerdir.
  •  Fenikeliler cam işçiliğinde uzmanlaşmışlardır. Renk renk kumaşları ile taşınmışlardır.
  •  Mezopotamya ve Mısır'a birçok ürünle beraber teknik gelişmeleri de taşımışlardır.