Pratik Bilgiler Formasyon nedir, nasıl alınır? Formasyon kalktı mı?

Formasyon nedir, nasıl alınır? Formasyon kalktı mı?

Paylaş
Formasyon nedir, nasıl alınır? Formasyon kalktı mı?

Formasyon, günümüzde üniversite mezunlarından sıklıkla duyulan bir terimdir. Formasyon almak veya pedagojik formasyon olarak da bilinir. Formasyon, bir eğitimin adıdır. Yalnız üniversite mezunu kişiler bu eğitimden yararlanabilmektedir. Ancak formasyon alabilmek için üniversite mezunu olmak dışında farklı şartlarda bulunmaktadır. Formasyon nedir ve nasıl alınır? Kalktı mı sizler için derledik.

Formasyon, eğitim fakültesi mezunu olmayan kişiler için ayriyeten verilen bir eğitim sürecidir. Eğitim sonunda gerçekleşen bir sınav ile yeterlilik belgesi verilmektedir. Özellikle öğretmenlik yapmak isteyen kişilerin mutlaka bu eğitimi alarak belgeye sahip olması gerekmektedir.

Haberin Devamı

FORMASYON NEDİR?

Formasyon, Fransız formation sözcüğünden dilimize geçmiştir. Formasyonun anlamı, eğitim fakültesi mezunu olmayan ancak öğretmenlik yapmak isteyen kişilerin öğretmen olabilmesi için aldıkları eğitimdir. Formasyon eğitimi, yalnız mezunlar için değil üniversite öğrencilik döneminde de alınabilmektedir.

Bu eğitim sayesinde kişiler bitirmiş oldukları bölümün öğretmenliğini yapabilirler. Genellikle Fen ve Edebiyat fakültesi öğrencileri tarafından formasyon eğitimi talep görmektedir.

FORMASYON NASIL ALINIR?

Eğitim fakültesi dışında farklı bir fakülteden mezun olan yada olacak kişiler formasyon eğitimi alarak öğretmenlik yapabilirler. Formasyon almak için öncelikle bazı şartları yerine getirmek, bazı belgeleri toplamak ve belirli bir ücret ödemek gerekmektedir. Formasyon ücreti alınacağı fakülteye göre değişebilse de kabul edilen ortak ücret 5010 TL'dir. Formasyon eğitimi için ücret dekontu dışında;

Başvuru formu

Haberin Devamı

Öğrenci ya da mezuniyet belgesi

İki adet vesikalık

Onaylı lisans not durum belgesi

Nüfus cüzdanın kendisi ve fotokopisi gerekmektedir. Her üniversite farklı belgelerde talep etme hakkına sahiptir.

Bu belgelerin üniversiteye teslim edilmesinin ardından belirtilen tarihlerde eğitim süreci başlar. Formasyon eğitimi alabilmek için sağlanması gereken en önemli şart lisans mezunu olmaktır. Ayrıca not durumu da yine formasyon eğitimini etkilemektedir.

FORMASYON KALKTI MI?

Formasyon hakkında en çok merak edilen sorulardan biri formasyon eğitiminin kalkıp kalkmadığıdır. Formasyon eğitimi halen verilmektedir ve öğretmenlik mesleğini yapabilmek için şart tutulmaktadır.

Sadece eğitim fakültesi mezunları ve bölümleri öğretmenlik olarak geçen kişilerden ekstra olarak formasyon eğitimi istenmemektedir. Çünkü eğitim mezunu kişiler üniversite dönemi içerisinde formasyon eğitimlerini almaktadır. Onun dışında formasyon eğitimi kalkmamıştır.