Pratik Bilgiler Fps nedir, ne işe yarar? Fps nasıl ölçülür, nasıl artırılır?

Fps nedir, ne işe yarar? Fps nasıl ölçülür, nasıl artırılır?

Paylaş
Fps nedir, ne işe yarar? Fps nasıl ölçülür, nasıl artırılır?

Bilgisayar oyunlarında oynarken terimsel olarak pek çok kavram ile karşılaşmaktayız. Bunlardan birisi de FPS olmaktadır. Özellikle nişancı veya rekabetçi oyun tarzında önemli olan FPS hakkında pek çok oyun sever araştırmak yapmaktadır. FPS nedir, ne işe yarar? FPS nasıl ölçülür, nasıl artırılır? İşte, FPS hakkında merak edilen tüm detaylar.

Bilgisayarlarda oyun sırasında FĞS değerinin yüksek olması çok önemlidir. Bu nedenle oyun severlerin bu değer hakkında bilgilere sahip olması gerekir. Bilgisayarda görüntülenen görüntünün akıcı olması FPS değerinin yüksek olması ile ilişkili olmaktadır.

Haberin Devamı

FPS NEDİR?

FPS Frame Per Second açılımı ile bilinmektedir. Saniyede ekrana aktarılan kareye veya görüntüye denilmektedir. FPS bilgisayardaki ram ve ekran kartının performansını ölçmektedir. Bunun sebebi ise oyun oynarken hız ve görüntünün çok önemli olmasıdır. Eğer oyun sırasında görüntü hızı yavaş olur ise oyun oynarken sorunlar yalanmakta ve iyi vakit geçirilmemektedir. Bu nedenle bilgisayarlarda FPS değeri çok önemlidir.

FPS NE İŞE YARAR?

Günümüzde bilgisayar oyunları pek çok kişi tarafından oynanmaktadır. Oyunları daha kaliteli oynamak için ise FPS değeri çok önemli olmaktadır. Bilgisayarda görüntülenen görüntünün akıcı olması, ekrandaki görüntünün pürüzsüz ve akıcı olması için FPS değeri çok önemlidir. FPS'nin bizlere faydası ise oyunlarda daha güzel görüntüler sunmak ve oyundaki başarıyı arttırmaktır.

Haberin Devamı

FPS NASIL ÖLÇÜLÜR?

FPS değerini ölçmek için birçok yöntem bulunmaktadır Bunlardan ilki oyunlarda görülen seçeneklerde yapılmaktadır. Ayrıca FPS ölçmede yardımcı olan programlarda veya uygulamalardan da yararlanılabilir. FPS değerini ölçmek için şu adımlar takip edilebilir:

- İlk olarak FRAPS programı tarayıcı üzerinden indirilmeli ve kurulmalıdır.

- Program kurulduktan sonra FRAPS programı açılmalı ve üst kısımda FPS seçeneğine tıklanmalıdır.

- Ekranın sağ kısmında bulunan OC alanından ölçmek istediğiniz FPS değerinin ekranın neresinde gözükmek istediği belirlenmelidir.

- Daha sonra ise OK kısmında bulunan FPS göstergesi açıp kapatma seçeneklerini sunan tuşlar belirlenerek kayıt edilmelidir.

- Bu adımların takip edilmesi sonrasında herhangi bir oyuna girildiğinde FPS değeri belirtilmiş olan alanda görülecektir.

FPS NASIL ARTTIRILIR?

FPS değerinin yüksek olması için birden fazla yol bulunmaktadır. Bu yollardan bazılarını şu şekilde sıralayabiliriz:

- Bilgisayardaki güç ayarları düzeltilebilir.

- Görüntü kartı sürücüleri güncelleştirilebilir.

- Windows'un sunduğu görsel efektler devre dışı bırakılabilir.

- Oyun içi grafik ayarları düşürülebilir.

- Oyun yarım ekran değil de tam ekran olarak oynanabilir.

- Bilgisayarın sahip olduğu donanımları ve parçaları bir üst modeller ile değiştirilir.

Haberin Devamı