Pratik Bilgiler Fütürizm akımı nedir, temsilcileri kimlerdir? Fütürizm akımı eserleri nelerdir?

Fütürizm akımı nedir, temsilcileri kimlerdir? Fütürizm akımı eserleri nelerdir?

Paylaş
Fütürizm akımı nedir, temsilcileri kimlerdir? Fütürizm akımı eserleri nelerdir?

Temel amacı modernliği savunmak olan fütürizm dünya çapına yayılmış en önemli sanat akımları içerisinde yer alır. Aynı zamanda kökeni İtalya olan fütürizm, yıllar içerisinde Avrupa'ya ve dünyanın her yerini yayılmış Bir akım olarak öne çıkar. Fütürizm akımı nedir, temsilcileri kimlerdir? Fütürizm akımı eserleri nelerdir? Fütürizm akımı hakkında merak edilenler.

Genel çerçevede geçmiş dönemdeki değerleri ve gelenekleri reddederek yeniliği ele alan akım olarak fütürizm ön plana çıkar. Daha çok modern durumu ifade eder ve modernizmin günümüze yayılması gerektiğini destekler. Öyle ki günümüzde özellikle resim üzerinden birçok farklı eser yer almaktadır. Geleceği tasvir etmesiyle beraber aynı zamanda farklı fantastik veya bilim kurgusal öğelerin yer aldığı bir akım olarak da değerlendirilir.

Haberin Devamı

FÜTÜRİZM AKIMI NEDİR?

20. yüzyılın başlarında İtalya'da ortaya çıkan bir sanat ve edebiyat akımı olarak fütürizm ifade edilmektedir. Genel çerçevede sana teknolojinin birleşimini ele alan ve bunu ön plana çıkararak vurgulayan bir akımdır. Mevcut durumu ve yaklaşımı reddetmesi ile beraber geleceği öne alır ve modernizmin gelişmesi gerektiğini ifade eder.

Özellikle de sanat akımına bu dönem içerisinde damgasını vurmuş ve pek çok önemli eser bırakmış bir akımdır. O doğrultuda bulunduğu ülke kapsamında farklı değerleri ve gelenek ile göreneklere karşı bir akım olarak da öne çıkar. Daha çok gelecek ile ve modernizmle ilgili öğelerin, unsurları ve benzeri yapıların gelişmesi gerektiğini destekler.

FÜTÜRİZM AKIMI TEMSİLCİLERİ KİMLERDİR?

Kökeni İtalya olması ile birlikte fütürizm akımı dünya çapında yayılmış en önemli sanat akımlarından biridir. Aynı zamanda günümüze kadar ulaşmış birçok önemli eser bırakan güçlü temsilcileri olduğunu söylemek mümkündür.

Haberin Devamı

- Giacomo Balla

- Umberto Boccioni

- Anton Giulio Bragaglia

- David Burliuk

- Mario Carli

- Ambrogio Casati

Bu ve benzeri gibi daha birçok sanat eseri fütürizm akım üzerinden öne çıkmıştır. Hatta sadece İtalya ve Avrupa değil aynı zamanda Türkiye'de de önemli fütürizm sanat akımı önderleri olduğunu söylemek mümkündür.

Modernizmi ele alması ile beraber resmin dışında roman ve sinema dünyası gibi pek çok sanat dünyasını etkilemiş olan akımlar içerisinde yer almaktadır. Özellikle bilim kurgu ve fantastiğin etkilendiği en önemli sanat akımları arasında gelir.

FÜTÜRİZM AKIMI ESERLERİ NELERDİR?

Geçmişten günümüze ulaşmış fütürizm akım sanatı konusunda pek çok önemli eserin yer aldığını söylemek mümkündür. Özellikle bunların daha çok resim ve edebiyat üzerinden öne çıktığını eklemek gerekir.

- The Farewells

- Those Who Go

- Dynamism of a Car

- Şehir ayaklanıyor

- Anarşist Galli’nin cenazesi

- İsyan

Bu şekilde özellikle yukarıda olduğu gibi resim ile beraber edebiyat açısından öne çıkan birçok önemli fütüristik sanat akımı bulunmaktadır. Günümüzde hala geçerliliğini koruyan ve pek çok önemli eser bırakmaya devam eden en güçlü sanat akımları içerisinde gelir.

Haberin Devamı