Pratik Bilgiler Fütürizm sanat akımı nedir, temsilcileri kimlerdir? Fütürizm sanat akımı eserleri nelerdir?

Fütürizm sanat akımı nedir, temsilcileri kimlerdir? Fütürizm sanat akımı eserleri nelerdir?

Paylaş
Fütürizm sanat akımı nedir, temsilcileri kimlerdir? Fütürizm sanat akımı eserleri nelerdir?

Fütürizm, 20. yüzyılın başında İtalya'da doğmuş ve daha sonra tüm Avrupa'ya yayılmıştır. Fütürizm, diğer adı ile Gelecekçilik akımı olarak da bilinir. Daha çok dinamizm ve devrimi vurgulayan Fütürizm akımı aynı zamanda geleceği makineleştiren bir sanat akımı olmuştur. Fütürizm sanat akımı nedir, temsilcileri kimlerdir ve eserleri nelerdir sizler için detayları ile derledik.

Fütürizm, gelecekçilik akımı olarak da bilinen bir sanat akımıdır. 20. yüzyılın başında İtalya'da ortaya çıkmıştır ve yenileşmeye açık bir akımdır.

Haberin Devamı

FÜTÜRİZM SANAT AKIMI NEDİR, TEMSİLCİLERİ KİMLERDİR?

Fütürizm, diğer adıyla gelecekçilik olarak bilinmektedir. 20. yüzyılın başlarında ortaya çıkan bu akım 1909 senesinde İtalyan bir sanatçının yayınladığı Fütürist Manifesto ile başlamaktadır. Fütürizm bildirisi ile eski geleneklerden uzaklaşıldığı ve teknolojik gelişmelere bağlı olarak sanatın da kendisini yenilemesi gerektiğini anlatır.

Fütüristler dinamik, çatışmacı ve teknolojiyi konu edinen sanat eserleri ortaya koymuşlardır. Sanatı siyasete kadar taşımış ve toplumsal hareket olarak göstermişlerdir. Eserlerinde faşizmi ve sanatı destekleyen söylemlerde de bulunmuşlardır.

Fütürizm sanat akımının ortaya çıkmasındaki en önemli etkenler arasında makineleşme çağı yer alır. Bu dönemde genelde buharlı makineler ortaya çıkmış ve Sanayi devrimi baş göstermiştir. Fütürizm temsilcileri arasında Giacomo Balla, Carlo Carra, David Burliuk ve Gino Severini yer alır.

Haberin Devamı

FÜTÜRİZM SANAT AKIMI ESERLERİ NELERDİR?

Carlo Carra: Anarşist Galli'nin cenazesi, Plastik ritm

Umberto Boccioni: Plastik değerler, Futbolcunun dinamizmi, Şehir ayaklanıyor

Gino Severini: Bal tabarin'in dinamik hiyeroglifisi, Deniz balerini

Luigi Russolo: İsyan, Bir arabanın dinamizmi

Giacomo Balla: Tasmalı bir köpeğin dinamizmi, Soyut hız ve ses

Joseph Stella: Işıkların savaşı

Natalia Goncharova: Bisikletçi

FÜTÜRİZM AKIMI ÖZELLİKLERİ

Daha çok şiir ön plandadır.

Serbest yazı kullanılırmıştır ve herhangi bir biçin aranmamıştır.

Eserlerde ölçü ya da uyak yoktur.

Şiirlerde geleneksel kurallar yoktur.

Kelimelerde özgürlük vardır ve sanatçılar kelimeleri istedikleri gibi kullanırlar.

Mantıklı olan cümleler eserlerde kullanılmaz.

Daha çok hız ele alınır ve trene, uçağa, arabalara övgüler yapılır.

Kavga, saldırı ve savaş gibi konulara da yer verilir.

FÜTÜRİST KİME DENİR?

Fütürist kelime sıkça karşılaşılan bir kelime olduğundan anlamı da sık sık araştırılır. Fransızca dilinden dilimize geçmiş olan Fütürist kelimesinin anlamı gelecekçi demektir. Fütürizm kelimesi de gelecek anlamındaki Future kelimesinden gelmektedir.

Fütürizm, olumlu gelecek tasarımı anlamında kullanılırken bu akıma inanan kişilere de fütürist denmektedir. Fütüristik, ileriyi görebilen ya da kendi zamanına göre daha ileride olan anlamlarına da gelir. Mimarlıkta ve tasarımda sıkça kullanılan bir kelimedir.

Haberin Devamı

İtalya'da başlayan bir akım olan Fütürizm edebiyat, heykel ve resim akımı olarak da bilinir. 20. yüzyılda ortaya çıkan Fütürizm akımında geçmiş şimdi ve gelecek aynı anda anlatılır. Tehlikeyi, savaşı, makine çağını ve faşizmi benimseyen bir sanat akımı olarak da tanımlanabilir.