Zengin aroma ve besin değeri için kendi bitkilerinizi kendiniz kurutun
Mevsiminde toplayacağınız harika otları, ideal ve sağlıklı şekilde kurutup zengin içeriklerinden faydalanın. Kendi yetiştirdiğiniz bitkilerinizi, otları nasıl kurutacağınızı bildiğiniz pek çok şekilde kullanabilirsiniz. Bitkisel ilaçlar, sabunlar, çaylar veya lezzetli baharat karışımları yapmak için kuru otlar kullanabilirsiniz. Tek ihtiyacınız olan, bitkilerin nasıl hasat edileceğini ve kurutulacağını öğrenmek için kolay bir kılavuz .
Kurutmak için bahçenizden sadece en iyi bitkileri seçtiğinizden emin olarak bitkileri kuruturken harika sonuçlar elde edebilirsiniz. İdeal lezzet ve besin değeri için bitkileri çiçeklenmeden önce toplayın. Askıda birkaç yaprağı parçalayarak her partiyi test ettiğinizden emin olun. Kurutulmuş bir bitki kolayca birçok parçaya ayrılmalıdır. Test edilen bitki esnekse ve parçalanmıyorsa, daha uzun süre kurutmanız gerekir, ancak fazla kurutmayın. Biraz pratik ve size vereceğimiz ipuçlarıyla her bir otu tam olarak ne kadar süre kurutmanız gerektiğini yakında öğreneceksiniz.
Otlarınızı kendiniz toplayın ve onları doğru şekilde kesin.
Anason, fesleğen, dereotu ve yaz kokulu gibi yıllık otlar genellikle dibinden kesilir. Nane, frenk soğanı, rezene ve tarhun gibi çok yıllık otlar normalde kendi boyunun yaklaşık üçte biri ölçüsünde kesilmeli ve ana gövde yan dallarla birlikte toplamalıdır.
- Otlarınızı kesmeden önce çiçek açmaya hazır olana kadar bekleyin. En ideal lezzette oldukları zaman tam bu zamandır.
- Onları zirvedeyken, genellikle sabahın erken saatlerinde hasat edin.
- Bu otları toplamanın en uygun vakti sabah erken üzerlerinde hala çiğ damlacıkları varken yani güneş sarkmalarına neden olmadan önce onları kesin.
Kurutulmuş bitki nasıl hazırlanır?
Kurutmak istediğiniz bitkileri hasat ettikten sonra, onları hazırlamanız gerekir. Bu adım, tüm kurutmak istediğiniz bitkiler için önemlidir, çünkü taze kesilmiş bitkilerin güneşte kalmasına izin vermek istemezsiniz. Güneşte kurutulmuş otlar, lezzetlerinin çoğunu güneşin altında beklerken kaybeder. Güneş, bitkinin renklerini de önemli ölçüde solduracaktır.
- Bitkileri soğuk akan su altında nazikçe yıkayın.
- Bitkileri zedelememek için bitkilerin suyunu çok nazikçe sallayın.
- Kuruması için baş aşağı asabilir veya kalan nemi almak için kağıt havlu üzerine koyabilirsiniz.
- Kuruduktan sonra, isterseniz yaprakları ve çiçekleri saplarından ayırın.
- Hasar görmüş yaprakları, çiçekleri veya sapları atın. En iyi sonuçlar için sadece en kaliteli bitkileri kullanmak istiyorsunuz.
Bitki kurutmak için en ideal yöntem: Kağıt torba kullanmaktır
Biberiye veya adaçayı gibi güçlü saplı otlar için bu kurutmayı yöntemini tercih edebilirsiniz. Bu otlar, nane veya fesleğen gibi narin veya hassas değildir. Yöntem, iyi havalandırmalı kuru ve ılık bir alan gerektirir. Bir tür tel veya çamaşır ipine ihtiyacınız olacak.
- Hazırlanan otları demetler halinde toplayın.
- Sapların boyutuna ve kalınlığına bağlı olarak yaklaşık 1 karış olacak şekilde kesin
- İpi gövdelerin etrafına sarın, ip yapraklara yakın olmalı ve iki ucunu birbirine bağlayarak sabitleyin
- Her demeti, otlar baş aşağı olacak şekilde kendi kağıt torbasına yerleştirin.
- Her torbanın üstünü katlayın.
- Torbaları karanlık, sıcak, iyi havalandırılan bir alanda ipe asmak için mandal kullanın, havanın etraflarında dolaşabilmesi için aralarında boşluk bırakmaya dikkat edin.
- Kurutma alanındaki sıcaklığı oda sıcaklığında tutun.
- Yapraklar yaklaşık bir ila iki hafta içinde kurur.
Bitki kurutma yöntemi: Kurutulmuş bitkilerin çiçeklerini alınması
Hazırlık sırasında yaprakları ve çiçekleri zaten çıkardıysanız, bu yöntemi deneyebilirsiniz:
- Ayrı parçaları bir ekran veya tülbent üzerine yayın.
- Tamamen kuruyana kadar karanlık ve sıcak bir yerde saklayın.
Kurutulmuş bitkiler için diğer bir yöntem: fırında bitki kurutma
Otları fırında da kurutabilirsiniz. Birçok kişi bu yöntemi daha hızlı olduğu için tercih eder ve ayrıca bitkilerinizi küf ve böceklerden korur.
- Fırını 180 ° F'ye önceden ısıtın.
- Tepsiye bir kat pişirme kağıdı yerleştirin
- Yaprakları pişirme kağıdı üzerine yayın.
- Tek bir katman kullanabilir veya başka bir yaprak katmanı ekleyebilirsiniz (üç veya dört katmana kadar).
- Tepsiyi fırına yerleştirin.
- Yaprakların aşırı kurumasını önlemek için periyodik olarak kontrol edin.
- Orijinal su içeriğine bağlı olarak iki ila dört saat içinde tamamen kurumaları gerekir.
Kurutulmuş bitki yapma yöntemlerl: Mikrodalgada bitki kurutma
Mikrodalga, otları kurutmak için diğer yöntemlere göre daha hızlı bir yöntemdir. Unutmayın, otları pişirmek istemezsiniz, sadece depolamak ve ileride kullanmak üzere kurutmak istersiniz.
- Otları bir kağıt tabağa yayın.
- Onları 30 saniye yüksekte mikrodalgaya koyun.
- Ne kadar kuru olduklarını görmek için otları kontrol edin ve ters çevirin veya biraz karıştırın.
- 30 saniyelik aralıklarla mikrodalgaya devam edin, ne kadar kuru olduklarını görmek için yaprakları kontrol edin.
Kurutmakta olduğunuz belirli bitkilerin boyutuna bağlı olarak, bir ila üç dakika içinde düzgün bir şekilde kurumaları gerekir.
Kuru Otlarınızı Nasıl Saklayabilirsiniz?
Kurutulmuş otlarınızı lezzetini ve rengini korumak için uygun şekilde saklamanız gerekir. Otlarınızı bütün veya kesilmiş halde saklayabilirsiniz.
Bazı bitki uzmanları, kuruduktan sonra bitkileri ufalar ve sonra saklar. Bununla birlikte, diğer şifalı bitkiler uzmanları bunun bitkilerin çok daha hızlı bozulmasına neden olabileceğini düşünüyorlar. Genellikle bitkilerin kullanım zamanına kadar bütün olarak saklanması önerilir. Hangi yöntemin ihtiyaçlarınıza en uygun olduğunu görmek için her iki yolu da deneyebilirsiniz. Bununla birlikte, tohumlar her zaman kullanılmadan önce bütün olarak saklanmalıdır.
Kurutulmuş yapraklar hava geçirmez kaplarda saklanmalıdır ancak şeffaf kavanozlar, güneş ışığının bitkileri bozmasına neden olurlar. Karartılmış cam saklama kapları ideal olacaktır. Ahşap, kağıt veya plastik kaplar, içlerinde depolanan bitkilerin yağlarını ve kokularını emebildikleri için uzun süreli depolama için önerilmez.
Hangi otlar kurutulur? Kurutulmuş bitkiler için ideal liste
Taze otlar mutfakların favorisi olsa da, tüm bu harika bitkisel tatlar kış kullanımı ve sonrasında korunabileceğinden kuru otlar bir evin en gizli silahıdır. Otlarınızı kurutmanın bir başka nedeni de, doğru kurutulmuş bitkilerin taze bitkilerden iki ila üç kat daha lezzetli ve güçlü olmasıdır. Herhangi bir bitkiyi kurutabilirsiniz, ancak en yaygın olarak kurutulmuş bitkilerden bazıları şunlardır:
- Defne yaprağı
- Frenk soğanı
- Dereotu
- çemen yaprağı
- Lavanta
- limon balsamı
- Mercanköşk
- nane
- Kekik
- Maydanoz
- Biberiye
- adaçayı
- tarhun
- Kekik