Pratik Bilgiler Hibrit nedir? Hibrit araba nasıl çalışır? Hibritin avantajları nelerdir?

Hibrit nedir? Hibrit araba nasıl çalışır? Hibritin avantajları nelerdir?

Paylaş
Hibrit nedir? Hibrit araba nasıl çalışır? Hibritin avantajları nelerdir?

Hibrit arabalar günümüzde üretimi son derece artan yeni tip araç modellerinden biri. Birçok farklı marka hibrit (hybrid) araç üretiyor ve tüketicilere sunuyor. Geçmişi çok eskiye dayanan hibrit arabalar, tıplı elektrikli araçlar gibi kullanıcılara pek çok avantaj da sağlıyor. Bu anlamda hibrit özelliğine sahip pek çok araba modeli mevcut. Hibrit nedir? Hibrit araba nasıl çalışır? Hibritin avantajları nelerdir? İşte hibrit arabalar hakkında merak edin tüm detaylar.

Hibrit hayatımızın her alanında karşımıza çıkmaya başlayan popüler kavramlardan biri. Hibrit (hybrid) pek çok alanda kullanılsa da en çok otomotiv sektöründe konuşuluyor. Son yıllarda hibrit araçlar çok araştırılıyor ve özellikle avantajları merak ediliyor.

Haberin Devamı

HİBRİT NEDİR?

Hibrit kelime anlamı ile melez manasına geliyor. Otomotiv sektöründe sıklıkla kullanılan hibrit araç nedir, merak ediyorsanız; bir araçta hem yakıt motoru hem de elektrik motoru varsa, bu araç hibrit araç olarak adlandırılıyor.

Hibrit özelliğe sahip araçlar, trafiğin yoğun olduğu alanlarda aracın benzin motoru yerine elektrik motoru ile çalışmasını sağlayarak kullanıcıların yakıt tasarrufu yapmasına olanak sunuyor. Bu araçlar iki farklı motor yapısı ile birlikte çalıştığı için melez otomobiller de deniliyor.

Hibrit araçlar kalabalık şehirlerde yoğun trafiğin olduğu yerlerde ve saatlerde araç kullanıcılarına büyük avantajlar sağlıyor. Eğer bir metropolde yaşıyorsanız, ancakuzun yolda ve/veya hız limitinin daha yüksek olduğu otobanlarda aracınızın benzin konforundan da vazgeçmek istemiyorsanız hibrit araç seçimi yapabilirsiniz.

Haberin Devamı

Hibrit araçlar düşük yakıt tüketimi, emisyonu ciddi oranda azaltması gibi özellikleri sayesinde araç sahiplerine pek çok avantaj sağlıyor.

HİBRİT ARABA NASIL ÇALIŞIR?

Hibritli arabaların tamamen elektrikli araçlar gibi şarj edilmesi gibi bir şartı bulunmuyor, çünkü bu arabalarda elektrik motorunun güç kaynağı yine aracın kendisi tarafından seyir halinde üretiliyor.

Hibrit araçların asıl amacı; sürüş esnasında benzin motorlu araçların kalkış, yoğun trafik gibi koşullarda harcadığı yüksek yakıt tüketiminin önüne geçmek. Hibrit özelliğe sahip araçlar dur-kalk harektinin sık yapılacağı yoğun trafik gibi durumlarda elektrik motorunu devreye sokarak araca performans kazandırıyor ve yakıt tasarrufu açısından büyük avantaj sağlıyor.

Bu arabalar elektrikli motor sayesinde güç alabildiği için klasik benzin motorların tam tersi olarak büyük motora ihtiyaç duyar. Kısaca bu araçlar iki farklı motor türünün bir arada olduğu ve birbirinin dezavantajlarını ortadan kaldırdığı bir çalışma prensibine sahiptir.

HİBRİTİN AVANTAJLARI NELERDİR?


Hibritli araçların pek çok avantajları bulunmaktadır. Bu avantajlar ise şunlardır:

  • Düşük yakıt tüketimine rağmen yüksek performans sunar.
  • Vites geçişi gürültüsüzdür ve performans kaybı yaşatmaz.
  • Şarj edilmesine gerek duymaz
  • Otomobil üzerinde priz gibi aksesuarlar bulunmaz.
  • Frene basıldığında kendini şarj edebilir.
  • Motorda ses ve gürültü en az seviyededir.
  • Düşük zararlı gaz salınımı bulunmaktadır.