Pratik Bilgiler Hükmün açıklanmasının geri bırakılması (Hagb) 5 yıl oldu, ne yapmalıyım?

Hükmün açıklanmasının geri bırakılması (Hagb) 5 yıl oldu, ne yapmalıyım?

Paylaş
Hükmün açıklanmasının geri bırakılması (Hagb) 5 yıl oldu, ne yapmalıyım?

Yaşanan bir suç işleme ile birlikte açıklanmasının geriye bırakılması doğrultusunda süreç yaşanır. Süreç kapsamında 5 yıl geçtikten sonra düşürülür. Sağlamak için ise ilgili mahkemeye dilekçe vermek gerekmektedir. Hükmün açıklanmasının geri bırakılması (HAGB) 5 yıl oldu, ne yapmalıyım? İşte, merak edilen tüm detaylar.

Bir suç işlendiği zaman böyle durumlarda hükmün açıklanmasının geriye bırakılması ele alınır. Bu kapsamında kişi eğer herhangi bir suç işlememiş ise, o vakit suç düşürülmüş olur. Aynı zamanda herhangi bir şekilde sicile işlemez. Ancak böyle durumlarda genelde ilgili mahkeme üzerinden başvuru ile dilekçe vermek gerekebilir. Bu durum bir nevi bildirim olarak öne çıkar.

Haberin Devamı

HÜKMÜN AÇIKLANMASININ GERİ BIRAKILMASI (HAGB) 5 YIL OLDU, NE YAPMALIYIM?

Hükmün açıklanmasının geri bırakılması aynı zamanda kısaltılmış olarak ‘HAGB’ biçiminde bilinmektedir. Böyle durumlarda genelde eğer 5 yıl geçmiş ise, o vakit otomatik olarak dava düşürülür. Özellikle de 5 yıllık süreç içerisinde yaşanan denetim kapsamında bir suç işlenmemesi bu konuda önemli yer taşır. Böyle durumlarda kişi kararı veren mahkemeye dilekçe ile başvurur.

Böylece yapılan inceleme neticesinde herhangi bir kasten suç işlememiş ise, kişinin hal durumu ele alınarak karar düşürülür. Böylece kişi yeniden özgür yaşamına kavuşmuş olur. Bazı durumlarda ve mahkemelerde dilekçe vermeden de bu durumun otomatik olarak düşebileceğini söylemek gerekir.

Haberin Devamı

HÜKMÜN AÇIKLANMASININ GERİ BIRAKILMASI (HAGB) VE ADLİ SİCİL KAYDI

 Hükmün açıklanmasının geri bırakılması süreci içerisinde kişi herhangi bir suç işlememiş ise, o vakit karar düşürülür. Böyle durumlarda ise merak edilen konular içerisinde adli sicil kaydına eşinip işlenmeyeceğidir. Eğer herhangi bir suç bu dönem içerisinde işlememiş ise, o vakit kişinin adli sicil kaydı temiz kalır. Böylece internet üzerinden ya da ilgili kurum kapsamında alınan adli sicil kaydı üzerinden temiz bir şekilde bir iş başvurusunda bulunmak mümkün.

5 YIL DENETİM CEZASI NEDİR?

Sanığa verilmiş olan ceza 2 yıl ve daha az süreli hapis veya adli para cezası ise, bu durum hükmün açıklanmasının geri bırakılması üzerinden ele alınır. Bu süre ise genel olarak 5 yıl olarak belirlenir. Bu gerekli koşulların varlığı kapsamında verecek hükmün açıklanması 5 yıl süreyle geriye bırakılır.

 Bu dönem içerisinde herhangi bir suç işlemi gerçekleşmemiş ise, o zaman suçun düşürülmesine karar verilir. Aynı zamanda adli sicil kaydı bütünüyle temiz kalır. 5 yıl denetim cezası da bu şekilde artık tamamlanmış olur.