Pratik Bilgiler İnziva nedir? İnziva ne demek TDK? İnziva sözlük anlamı...

İnziva nedir? İnziva ne demek TDK? İnziva sözlük anlamı...

Paylaş
İnziva nedir? İnziva ne demek TDK? İnziva sözlük anlamı...

İnziva, dilimizde sık sık kullanılan sözcüklerden biridir. Arapça zvy kökünden gelen inziva yalnız kalmak ve dış dünya ile bağlantıyı kesmek anlamlarına gelir. Dini açıdan ise Tanrı ile birleşmek için iç dünyaya yönelmek anlamındadır. İnziva nedir ve sözlük anlamları nelerdir Ayrıntıları Posta.com.tr okurları için derledik.

İnziva, kişinin toplumdan uzaklaşması ve yalnız kalması anlamlarına gelen bir sözcüktür. İnziva kelimesinin kökeni Arapçadır ve Türkçeye de Arapça dilinden uzun yıllar önce geçmiştir.

Haberin Devamı

İNZİVA NEDİR?

İnziva, Arapça kökenli bir kelimedir ve köken olarak da zvy kökünden gelir. Arapça bir sözcük olarak dilimize yerleşmiş olan inziva kelimesi bir köşeye çekilme, bir köşede kalma ya da yalnız kalma anlamlarına gelmektedir. Türk dil kurumu sözlüğünde ise inziva kelimesinin karşılığı toplumdan kaçarak tek başına kalmak ve yaşamak anlamlarındadır.

Dini açıdan da inziva kelimesinin bir karşılığı vardır. Dini bakımdan inziva sözcüğü dış dünya ile bütün bağlantıları kesmek ve Tanrı ile birleşmek, bir olmak için insanın içine yönelmesi şeklindedir. İnziva birçok anlama sahip olsa da özüne bakıldığında insanın içine yönelmesi ve yalnız kalması anlamlarını barındırır. Dünyadan soyutlanmak, dış etkenlerden uzaklaşmak ve yalnız kalmak inzivaya çekilmek demektir.

Haberin Devamı

İNZİVA NE DEMEK TDK?

Kişinin kendisini dünyadan ve çevresinden soyutlayarak kendi köşesine çekilmesi anlamına gelir. Topluluk ya da kalabalık yaşam alanlarından kopmak ve tek kalmak inzivaya çekilmek demektir. İnsanlar kafalarını dinlemek için inzivaya çekilebilecekleri gibi Tanrı ile bir olabilmek için de kendilerini yalnızlaştırabilirler.

Türk dil kurumu sözlüğüne göre inziva sözcüğünün ilk anlamı toplum hayatından kaçıp yalnız başına yaşamak demektir. İslami ve dini anlamı olarak ise yalnız kalmak ve Tanrı ile birleşmek anlamlarındadır.

İNZİVA SÖZLÜK ANLAMI...

İnsanlar genellikle çevrelerinden uzaklaşacakları zaman inzivaya çekileceğim gibi söylemlerde bulunurlar. Bunun anlamı bir süre herkesten ve her şeyden uzaklaşarak kendi yönelmek demektir. İnziva kelimesi sözlük anlamına göre toplumdan uzaklaşmak ve yalnız yaşamak demektir.

Genelde insanlar kalabalıklardan sıkıldıklarında ya da kafalarını dinlemek istediklerinde yalnız kalmak yani inzivaya çekilmek isterler. Bu nedenle insanlardan sıklıkla inziva kelimesini duymak mümkündür.