Pratik Bilgiler İtalyan pizzalarını unutun! İşte, Mardin'in pizzası ile ünlü Kafro Köyü!

İtalyan pizzalarını unutun! İşte, Mardin'in pizzası ile ünlü Kafro Köyü!

Paylaş
İtalyan pizzalarını unutun! İşte, Mardin'in pizzası ile ünlü Kafro Köyü!

Mardin Midyat'a bağlı bilinen adıyla Kafro Köyü, tam bir doğu batı sentezi! Bugün yaz mevsiminde binlerce turisti ağırlayan Kafro yani Elbeğendi Köyü'nün temelinde yatan hikaye ise fazlasıyla dramatik. Köyün adını dünya çapında duyurmasının asıl sebebi İtalyanlara taş çıkaran pizzaları!

Arife Kübra Zımba - Posta.com.tr Kafro (Elbeğendi) Köyü, doğunun incesi Mardin'in Midyat ilçesine bağlıdır. Köyde yaşayanların tamamı Süryanilerden oluşuyor. Bölge halkının ifadesi ile köy, Turabdin bölgesi içerisinde yer alıyor. Pizza köyü olarak daha çok anılsa da Kafro Köyü, muhteşem bir yeniden inşa sürecinin eseridir.

Haberin Devamı

PİZZALARI İLE ÜNLÜ KAFRO KÖYÜ!

Mardin Midyat'ta bulunan Kafro (Elbeğendi) Köyü'nde bugün sadece 17 hane bulunuyor. Köy, 1990'lı yıllarda yaşanan terör olayları nedeniyle boşaltılmış ve bölgeden ayrılan Süryani vatandaşlar ise deyim yerindeyse dünyanın dört yanına dağılmış.

Yıl 2004'ü gösterdiğinde ise köyün eski sakinleri, memleket özlemi ile yeniden köylerine dönüş yapmaya başlamışlar. Böylece yıllar öncenin izleri silinerek köy bambaşka bir çehre kazanmış.

Avrupa'nın çeşitli yerlerinden eski topraklarına dönen köy sakinleri, harabe haldeki köye Mardin'in taşından muhteşem villalar inşa etmişler. Köyde bugün 17 hane olduğu biliniyor. Öte yandan muhtemel pizza dükkanı dışında herhangi bir bakkal vesaire olmadığı ifade edilen Kafro Köyü'nün pizzası ile meşhur olması ise işten bile değil! Çünkü köy halkı uzun yıllar Avrupa'da yaşadıklarından kendi topraklarına yeni lezzetler kazandırma konusunda donanımlılar. Ve yıllar önce köylerinden olan Süryani vatandaşlar, uzun zaman sonra döndükleri Kafro Köyü'nde Avrupa'nın ve kendi topraklarımızın sunduklarını birleştirerek isimlerini dünyaya duyurmayı başadılar.

Haberin Devamı