Pratik Bilgiler İttifak nedir? İttifak ne demek TDK? İttifak sözlük anlamı...

İttifak nedir? İttifak ne demek TDK? İttifak sözlük anlamı...

Paylaş
İttifak nedir? İttifak ne demek TDK? İttifak sözlük anlamı...

Özellikle tarihi açıdan savaşlarda çok kullanılan ve duyulan sözcüklerden biri ittifak kelimesidir. Kelimenin anlamı ise anlaşma ya da oybirliği şeklinde öne çıkar. Genelde savaşlardaki devletlerin birbirleri ile anlaşma sağlaması üzerinden ele alınır. İttifak nedir? İttifak ne demek TDK? Ayrıntıları Posta.com.tr okurları için derledik.

Geçmiş dönemlere daha fazla kullanılmasına rağmen günümüzde hala geçerli olan kelimeler içerisinde ittifak sözcüğü gelmektedir. Devletlerin ya da grupların bir araya gelerek farklı durumlar karşısında anlaşması olarak anlatılabilir. Aynı zamanda oybirliği ya da bağlaşma gibi kelimeler üzerinden de ifade edilmektedir.

Haberin Devamı

İTTİFAK NEDİR?

Bu kelime temel anlamı doğrultusunda farklı sözcükler üzerinden ifade edilir. Aynı zamanda tanımlanan bu sözcükler eş anlamlı kelimeleri olarak da ele alınabilir.

  • Anlaşma
  • Bağlaşım
  • Bağlaşma
  • Oy birliği

Bu gibi kelimeler eşliğinde ele alınan ve ifade edilen sözcükler içerisinde bulunduğunu söylemek mümkün. Taşımış olduğu anlamı kapsamında özellikle savaşlar için devletlerin bir araya gelerek oybirliği oluşturduğu durum olarak ifade edilir.

İTTİFAK NE DEMEK TDK?

Türk Dil Kurumu düzeyinde bakıldığı zaman ittifak kelimesi anlaşma olarak değerlendirilir. Aynı zamanda alternatif olarak oybirliği kelimesi kapsamında da kullanılabilir. Örneğin savaşlarda bazı devletlerin bir araya gelerek güç oluşturması doğrultusunda öne çıkar.

Haberin Devamı

Bu güç ise devletlerin oybirliği ile vermiş olduğu karar doğrultusunda ele alınır. Daha çok bunu bazı kararlar üzerinden devletlerin anlaşması şeklinde ifade etmek mümkün. Böylece sonuç olarak tarihi açıdan öne çıkan savaşlarda bu devletler ittifak Devleti olarak bilinmektedir.

İTTİFAK SÖZLÜK ANLAMI

İttifak kelimesi özellikle 1. Dünya Savaşı ve İkinci Dünya Savaşı'nda çok sık kullanılmış bir sözcüktür. Tarih kitaplarında bazı devletlerin bir araya gelerek diğer devletlere karşı güç oluşturması olarak öne çıkar. Örneğin İkinci Dünya Savaşı'nda Amerika Birleşik Devletleri, İtalya, İngiltere, Fransa ve benzeri gibi ülkeler ittifak oluşturmuştur.

Aynı zamanda bu sözcük günlük yaşamda da çok fazla kullanılır. Bir grup insanın ya da toplumun bir araya gelerek bazı şartlar doğrultusunda ittifak oluşturması biçiminde ele alınabilir. Tabii günlük yaşamda akla gelebilecek birçok konu üzerinden de anlaşma ve oybirliği anlamları ile kullanılabilir.