Pratik Bilgiler Kahvenin kökeni! Kahve çeşitleri nasıl ortaya çıktı? İşte, en çok bilinen kahve türleri...

Kahvenin kökeni! Kahve çeşitleri nasıl ortaya çıktı? İşte, en çok bilinen kahve türleri...

Paylaş
Kahvenin kökeni! Kahve çeşitleri nasıl ortaya çıktı? İşte, en çok bilinen kahve türleri...

Sohbetlerin başrolünde bulunan kahveler nasıl keşfedildi? 9. yüzyılda keşfedildiği bilinen kahve, uykusuz günlerin kurtarıcısı olarak günümüzde en çok tüketilen içecektir. Sade, sütlü, kremalı derken envai çeşit hazırlanış yöntemi olan kahvenin hikayesi...

Arife Kübra Zımba - Posta.com.tr Ülkemizde de çay kadar tüketilen bir diğer içecek olan kahve, Osmanlı'da da kısa sürece popüler hale gemiştir. Kısa sürede evlerde tüketilmeye başlanan kahve, kahvehanelerle daha da yaygınlaşmıştır. Dünya çapında akla gelen ilk ortak içecek olan kahveler bugün istenilen tat ve aromada yapılıyor ve yaratıcı sunumlarla takdim ediliyor.

Haberin Devamı

KAHVENİN KÖKENİ

Evlerden eksik olmayan kahvenin ortaya çıkışı 9. yüzyıla rastlar. Keşfi konusunda çeşitli efsaneler olsa da kahve temel olarak Etiyopya'da bulunmuştur.

Kahve bitkisinin yetişmesi için belirli şartlar söz konusudur.

Ekvatoral kuşağında yaygın olarak yetiştirilir. Yetiştiği bölgelerde kesim kesin ürün farklılıkları yaşanır. Örneğin, yüksek bölgeler ve zengin topraklı yerlerde ARABICA kahve büyürken, yüksek sıcaklıkların görüldüğü, alt kesimlerde ise dayanıklılığı ile ünlü ROBUSTA kahveleri yeşerir.

Buna göre önümüze gelen kahvenin özelliklerini yetiştiği bölge, hava şartları, iklim ve toprak gibi faktörler etkiliyor. Dünya üzerinde 50'den fazla ülkenin yetiştirdiği kahvenin lezzetini, fincana gelene kadar geçirdiği süreç de belirliyor.

Haberin Devamı

Kahvenin keşfinden sonra ilk olarak Arap yarımadasına ünü ulaşır ve 15. yüzyılın başlarından itibaren Yemen’de kahve yetiştirilmeye başlanır. Geniş sınırlara sahip Osmanlı İmparatorluğu da kahveyla tanışır. 15. yy sonlarına doğru ilk kez Yemen'den İstanbul'a kahve ticareti başlamıştır. Zaman içerisinde kahve sarayın vazgeçilmezi olduğu gibi evlerin de olmazsa olmazı haline gelmiştir. Aynı dönemde halkın bir araya geldiği “qahveh khaneh” olarak adlandırılan kahvehaneler kurulmuştur.

KAHVE ÇEŞİTLERİ

Tüketilen sayısız kahveye karşılık aslında temelinde dört ana çekirdek bulunuyor. Bunlar; Arabica, Robusta, Liberica ve Excelsa çekirdekleridir. Bu çekirdeklerden elde edilen kahveler damak zevkine göre farklı şekillerde hazırlanılarak sunuluyor. Ocakta, kahve makineleri ile ve french presste elde edilen kahveler süt ve çeşitli kremalarla tatlandırılıyor. İşte, tercih edilen farklı kahve çeşitleri:

Espresso : Adını İtalyanca’daki ekspres anlamındaki sözcükten alır. Bunun nedeni de adı gibi aslında çok hızlı hazırlanan bir kahve olmasıdır.

Ristretto: Espresso'dan daha yoğun bir kahvedir. Espresso hazırlanırken kullanılan su miktarından daha az su tercih edilir.

Affogato: Bir top vanilya dondurma üzerine espresso eklenerek elde edilir.

Con Panna: Espresso üzerine bolca krema eklenir veya krem şanti sıkılır.

Haberin Devamı

Filtre Kahve: Öğütülmüş kahvenin üzerine, kağıt filre veya metal filtre tercihleri ile su eklenerek elde edilir. Süt ve kremalarla farklı tatlar dahil edilebilir.

Cappuccino: Bu kahve türü latte'ye benzese de daha az sütlü ve daha yoğun köpüklüdür.

Americano: Adı Amerika kahvesini andırsa da bambaşka bir hikayeye sahip. II: Dünya Savaşı sırasında Amerikan askerleri espresso ile tanışır. Ancak sert olan espressoya kaynar su ekleyerek yumuşatırlar. Böylece Americano adı da buradan gelir.

Cortado: Espresso'ya süt eklenmeyen ancak süt köpüğü eklenen kahve çeşididir.

Latte: İtalyanca ''Süt'' anlamına gelir. Espresso üzerine ısıtılmış süt eklenerek yapılır ve en üstte de süt köpüğü bırakılır.

Flat White: Avustralya'dan yayılan flat white, ne çok ne de az süt ile yapılıyor. Latte'ye göre daha az sütlüdür ve köpüğü yoktur.

Macchiato: İtalyanca “benekli” anlamına gelen kahvedir. Espresso üzerine bir çay kaşığı ile süt köpüğü eklenerek servis edilir.

Haberin Devamı

Mocha: Adını Yemen'in Mocha şehrinden alan kahve, espresso, çikolata ve süt köpüğü ile hazırlanıyor. Mocha'nın tercihe göre farklı tatlandırılma yöntemleri de vardır.

Black eye: En sert kahvelerden denebilir. İki shot espresso üzerine filtre kahve eklenir.