Pratik Bilgiler Kriko nedir, ne işe yarar? Araç krikosu nereye yerleştirilmelidir?

Kriko nedir, ne işe yarar? Araç krikosu nereye yerleştirilmelidir?

Paylaş
Kriko nedir, ne işe yarar? Araç krikosu nereye yerleştirilmelidir?

Kriko, kaldıraç aygıtıdır. Otomobillerde lastik sorunu oluştuğunda en önemli çözüm aracıdır. Ağırlık kaldırıcı olarak kullanılan kriko, insan gücünü aşan kaldıraç gerektiğinde kullanılmaktadır. Otomobillerde olmazsa olmaz ekipman arasındadır. Kriko, otomobillerde, otobüs ve kamyonlarda lastik değişimi ve tamiri söz konusu olduğunda kaldıraç elemanıdır. Kriko nedir, ne işe yarar? Araç krikosu nereye yerleştirilmelidir? İşte, merak edilen tüm detaylar.

Kriko, motorlu araçları kaldırmaya yarayan teknoloji aracıdır. Kolay kullanımı ve üretim teknolojisi bakımından herkes rahatlıkla kullanabilmektedir. Kriko, araçları olduğu yerde yükseğe kaldırabilmektedir. Krikoların da bakım onarımı bulunmaktadır. Özellikle kriko yağı gerektiği zaman kullanılarak krikonun daha uzun ömürlü olması sağlanabilmektedir. Fakat kriko yağı kalitesi çok önemlidir. Düşük kalite yağlardan kaçınılmalı ve yüksek kalite yağ kullanılmalıdır.

Haberin Devamı

KRİKO NEDİR, NE İŞE YARAR?

Krikonun görevi aracı yerden yükseğe kaldırmaktır. Bu sayede aracın lastiğinde ve alt kısımda gereken bakım onarım çalışmaları yapılabilmektedir. Kriko araçlarda, öncelikle lastik sorunlarında işe yarar. Motorlu araçlarda sıklıkla yaşanabilen lastik sorunlarında, lastik değişimi sıraısnda kriko büyük yardımcı elemandır. Lastik değişimi yanı sıra araç motorunun değişim ve bakım gerektirdiği durumlarda da kriko kullanılmaktadır. Otomobil ya da diğer motorlu araçlarda kriko bulundurulma zorunluluğu bulunmaktadır. Teknolojinin hızla gelişmesinden kriko sistemleri de payını almaktadır.

KRİKO ÇEŞİTLERİ NELERDİR?

  • Otomobil krikosu
  • Vidalı kriko
  • Hidrolik kriko
  • Elektrikli kriko

ARAÇ KRİKOSU NEREYE YERLEŞTİRİLMELİDİR?

Araçlarda kriko, aracın en sağlıklı ve güvenli şekilde kaldırılabilmesi için aracın ağırlık merkezine yerleştirilmelidir. Araç krikosu küçük boyutlu bir araç olmasına rağmen çok yüksek kaldırma gücüne sahiptir. Lastik tamiri ve lastik değiştirme sırasında kullanılabilen, araç bakımları için vazgeçilmez bir bakım elemanı olan krikolar 25 ton gibi ağırlıkları kaldırabilecek güçlerde olabilir.

Haberin Devamı

Kriko kullanımında en önemli nokta nereye yerleştirileceğidir. Kriko, aracın alt kısmında şasi kısmına, yani en dayanıklı ve güçlü bölümüne yerleştirilmelidir. Şasi otomobillerin en yüksek dayanımlı bölümüdür.

Darbelere karşı yüksek mukavemete sahip şasinin düz olan yüzeyine sabitlenerek araç yükseğe kaldırılır. Araç güvenli bir şekilde kaldırılıktan sonra lastik değişimi ya da motor bakımı yapılabilmektedir. Kriko yerleştirilmeden önce araç, kaymayacağından emin olunan bir zemine taşınmalıdır. Ve kriko, aracın tam ağırlık merkezine yerleştirilmelidir. Bu sayede güvenli bir şekilde araç yükseltilerek lastik değişimi yapılabilir.