Pratik Bilgiler Masiva nedir? Masiva ne demek TDK? Masiva sözlük anlamı...

Masiva nedir? Masiva ne demek TDK? Masiva sözlük anlamı...

Paylaş
Masiva nedir? Masiva ne demek TDK? Masiva sözlük anlamı...

Tasavvufta birçok kelime ve söz grubu asıl anlamıyla değil terim anlamıyla kullanılır. O kelimelerden biri olan masiva Arapça kökenlidir. Arapçada "ma" şey anlamına gelir. Siva ise harici ve dışta olan demektir. Masiva kelimesinin ilk anlamı bir şeyin dışında yer alan kişi ya da şeydir. Masiva sözcüğü ne demek? Tasavvufta hangi anlamda kullanılır? İşte, merak edilen tüm ayrıntıları derledik.

Masiva kelimesini ilk kullanan ozanlar Yunus Emre ve Kadı Burhanettin'dir. Daha sonra bu sözcük divan şairleri tarafından da sıklıkla kullanılmıştır.

Haberin Devamı

MASİVA NEDİR?

Tasavvufta Allah'ın dışında olan her şey masiva olarak nitelendirilir. Mutasavvıflar ve dervişler bu kelimeyi daha çok, dünyevi zevkler ve nefsin istekleri olarak tanımlamıştır. Ehl-i dil ve fakir olarak da bilinen mutasavvıflara göre, dünyevi olan her şey insanı Allah sevgisinden uzaklaştırır. Bu nedenle masivadan uzaklaşıp sadece Allah'a yönelmek gerekir. Bunun için önce tövbe etmeli, sonra çile çekmelidir.

40 gün süren çilenin temel amacı, insanı masivadan uzaklaştırmak ve Allah'a yakınlaştırmaktır. Çile dışında masivadan uzaklaşmak için uygulanan 6 yöntem vardır.

1- Kıllet-i Taam - Yemekte aşırıya kaçmamak, sadece açlığını bastıracak kadar yemek yemek

2- Kıllet-i Kelam - Dervişler, mümkün olduğunca az konuşurlardı. Çünkü onlara göre çok konuşmak, Allah'ı zikretmekten alıkoyardı

Haberin Devamı

3- Kıllet-i Menam - Az uyumak

4- Uzlet-i Anil Enam - İnsanlardan uzakta yaşamak, inzivaya çekilmek

5- Zikr-i Devam - Sürekli Allah'ın güzel isimlerini zikretmek

6- Fikr-i Tamam - Ve son olarak fikri tamam etmek yani masivadan uzaklaşmak

MASİVA NE DEMEK TDK?

Masiva sözcüğü dış ve harici anlamına gelir. Kelimenin ikinci anlamı ise uzaktır. Mavera, taşra ve öte kelimeleri masiva ile eş anlamlıdır.

Masivallah ise Allah'tan uzaklaştıran şeyler demektir. Örneğin şeytanın hileleri ve insanın nefsi, Masivallahtır. Çünkü her ikisi de insanı ibadetten ve Allah'ı zikretmekten alıkoyar. Fıkıh alimleri bu kelimenin yerine tağut sözcüğünü kullanır. Allah dışında önünde secde edilen her şeye put ya da tağut denir. Hem Masivallah hem de tağut, şirke götürdüğü için son derece tehlikelidir.

MASİVA SÖZLÜK ANLAMI

Masiva kelimesinin sözlük anlamı dıştır. Bu kelime birçok tamlamada yer alır. Örneğin "masiva-yı mevzu", konunun dışında kalan, konuyla ilgisi olmayan şeyler demektir.