Pratik Bilgiler Misak-I Milli nedir? Misak-I Milli sınırları ve kararları nelerdir?

Misak-I Milli nedir? Misak-I Milli sınırları ve kararları nelerdir?

Paylaş
Misak-I Milli nedir? Misak-I Milli sınırları ve kararları nelerdir?

Birinci Dünya Savaşı sonrasında oluşan yeni dünya düzeninde Türklerin yaşadıkları sınırları belirlemek ve bunu uluslararası kamuoyu ile paylaşarak kesinlik kazandırmak amacı ile çizilmiş sınırlar Misak-ı Milli olarak adlandırılmıştır. Türkiye Cumhuriyeti tarihi açısından Misak-ı Milli büyük önem teşkil etmektedir. Bu sebeple sınırları ve kararlarını bilmek tarihimiz açısından da önemlidir. Misak-ı Milli nedir? Misak-ı Milli sınırları ve kararları nelerdir? İşte, Misak-ı Milli hakkında detaylar ve merak edilenler.

Mondros Müzakeresi sonrasında Anadolu toprakları işgallere maruz kalmıştır. Bu nedenle de direniş örgütleri kurulmuş ve uluslararası arenada tepki göstermek için adımlar atılmaya başlanmıştır. Misak-ı Milli sınırları bu karşı koyuşun önemli dönüm noktasıdır.

Haberin Devamı

MİSAK-I MİLLİ NEDİR?

Misak-ı Milli Birinci Dünya Savaşı sonrasında oluşmuş olan yeni düzen içerisindeki Osmanlı Devletinden kalan topraklarda yaşayan Türklerin yaşadıkları bu toprakları ve yaşadıkları alanlarını çizen sınır olarak tanımlanmaktadır. 17 Şubat 1920 yılında kamuoyuna açıklanan sınırlar Misak-ı Milli sınırlarıdır.

Bu sınırlar Son Osmanlı Mebusan Meclisi tarafından açıklanmıştır. 28 Ocak 1920 yılında ise kabule dilmiştir. Başta Mustafa Kemal olmak üzere vatanperver subay ve milletvekillerinin diretmesi ile mecliste açıklanmıştır.

Birinci Dünya Savaşı sonrasında yeni bir düzen oluşmuştur. Türklerin yaşadıkları alanların sınırlarını çizmek amacı ile açıklanan metin Misak-ı Milli olarak açıklanmaktadır. Osmanlı Mebusan Meclisi tarafından alınan ve Türk Siyasi Tarihinin dönüm noktası olan kararlardan birisi de Misak-ı Milli olmaktadır.

Haberin Devamı

Alınan bu karar sonrasında işgaller de hız kazanmış ve ayrılıkçı örgütlenmeler ortaya çıkmaya başlamıştır. Bu karar aynı zamanda Anadolu'daki direniş hareketini de hızlandırmıştır.

MİSAK-I MİLLİ SINIRLARI NELERDİR?

Birinci Dünya savaşı sonrasında Osmanlı Mebusan Meclisi tarafından Türklerin yaşadıkları alanların sınırları kabul edilmiştir. Bu anlamda kabul edilmiş olan Misak-ı Milli sınırları şunlardır:

- Kıbrıs

- Musul Vilayeti

- Deyr-i Zor

- Kars, Ardahan, Batum

- Batı Trakya

- Musul

- On İki Ada

MİSAK-I MİLLİ KARARLARI NELERDİR?

28 Ocak 1920 tarihinde Osmanlı Mebusan Meclisi tarafından Misak-ı Milli kararları kabul edilmiştir. Bu kararlar şunlardır:

- Misak-ı Milli bütündür, ayrılamaz.

- Mondros sonrası işgal edilen yerlerin geleceği halkın oylaması sonucunda karar verilecektir.

- Ülkenin tam bağımsızlığı esas kabul edilir. Bu konuda kısıtlamalar kabul edilemez.

- Batı Trakya durumuna halk oyları karar verecektir.

- Kars, Ardahan ve Batum'da halk oylaması yapılacak ve bölge halkı geleceğine karar verecektir.

- İstanbul, Marmara Denizi güvenliği açısından tehlikeden uzak bir duruma getirilecektir.

- Boğazlar ticarete açık olacaktır.