Pratik Bilgiler Mobil imza nedir, ne işe yarar? Mobil imza nasıl alınır?

Mobil imza nedir, ne işe yarar? Mobil imza nasıl alınır?

Paylaş
Mobil imza nedir, ne işe yarar? Mobil imza nasıl alınır?

Mobil imza, dijital ortamda hazırlanan bir imzadır. Dijital ortamdaki belgelerin imzalanması için ortaya çıkarılmış bir sistemdir. Mobil imza ıslak imza ile aynı hukuki geçerliliğe sahiptir. Mobil imza nedir ve ne işe yarar, nasıl alınır tüm detayları ile posta.com.tr okurları için derledik.

Mobil imza, dijital platformdaki belgelerin imzalanması için kullanılan bir sistemdir. Mobil imza, ıslak imza ile aynı geçerliliğe sahiptir.

Haberin Devamı

MOBİL İMZA NEDİR?

  • Mobil imza, dijital ortamdaki belgelerin imzalanması için kullanılan sistem olarak bilinir.
  • 5070 sayılı Elektronik İmza Kanunu gereğince ıslak imza ile aynı hukuksal geçerliliğe sahiptir.
  • Mobil imza bir grup sayısal veriden oluşur ve kişilerin dijital ortamda bu belgeleri onayladıkları anlamına gelir.

Mobil imza GSM operatörleri tarafından alınır. Bu nedenle mobil imza hizmetinden faydalanmak için mutlaka mobil imza ile uyumlu bir sim kartınızın olması gerekir.

NE İŞE YARAR?

Mobil imza ile dijital ortamdaki belgelerin imzalanması ve onaylanması mümkündür. Bundan dolayı genellikle dijital ortamda belge onaylaması ve imzalaması gereken kişiler kendilerine mobil imza çıkarırlar. Mobil imza ıslak imza ile aynı anlama geldiği için önemli bir sistemdir. Hukuksal olarak ıslak imza ve mobil imza aynı derecede imza yerine geçer. Bu nedenle mobil imzayı da ıslak imza gibi dikkatli kullanmak ve resmiyetinin farkında olmak gerekir.

MOBİL İMZA NASIL ALINIR?

Mobil imzayı hangi GSM operatöründen almak istiyorsanız ilk olarak o GSM operatörünün en yakın şubesine gitmeniz gerekir. Nüfus cüzdanınızın da yanında olması ile mobil imza başvurusunda bulunabilirsiniz. Eğer kullandığınız kart bunun için uyumlu değilse mobil imza uyumu olan bir sim kart almanız gerekir. Sonrasında mobil imza servis paketinizi seçmeniz halinde adınıza bir mobil imza atanır ve sonrasında bu imzayı kullanabilirsiniz.

Haberin Devamı

Mobil imza hizmetini internet sitesi üzerinden almak mümkün olmadığından nüfus cüzdanı ile GSM operatörünün şubesine gidilmesi gerekir. Mobil imza hukuksal olarak ıslak imza ile aynı göreve sahip olduğundan yüz yüze görüşme sağlanarak imzayı almak daha güvenli olur.

KİMLER MOBİL İMZA KULLANMALI?

Mobil imzanın herkes tarafından kullanılması mümkündür. Fakat özellikle de resmi kurumlar ile sıklıkla görüşme sağlayan ya da dijital dokuman üzerinden işlem yapan kişiler mobil imza kullanmalıdır. Mobil imza genellikle internet bankacılığına ya da e-devlet internet sitesine daha kolay giriş yapmak için kullanılır. Dijital ortamda hazırlanan belgeler ile mobil imza almak mümkündür.

Mobil imzayı d-devlet üzerinden ulaşılabilen tüm uygulamalarda, e-çevre izninde, kamu ihale kurumunda ve bakanlık uygulamalarında kullanmak mümkündür. Tüm özel ve kamu bankalarının internet bankacılığında ve Türkiye ilaç ve tıbbi cihazlar kurumunda da mobil imza kullanabilirsiniz. Tüm GSM operatörlerinden mobil imza almak mümkündür. Bunun için nüfus cüzdanı ile GSM operatörünün size en yakın olan şubesine gitmeniz yeterli olur.

Haberin Devamı