Pratik Bilgiler Müderris nedir? Müderris ne demek TDK? Müderris sözlük anlamı...

Müderris nedir? Müderris ne demek TDK? Müderris sözlük anlamı...

Paylaş
Müderris nedir? Müderris ne demek TDK? Müderris sözlük anlamı...

Müderris sözcüğü eski zamanlarda çok yaygın olan bir kelimeydi. Bu sözcüğün günümüzde ise duyulduğu zaman merak uyandırdığını söyleyebiliriz. Kısa tanımıyla müderris için günümüzde yer alan üniversite öğretim görevlileri demek mümkündür. İşte, Sizler için Müderris nedir? Müderris ne demek TDK? Müderris sözlük anlamı nedir sizler için derledik.

Her kelimenin sahip olduğu sözlük anlamı önemlidir. Çünkü sözcükler sıkça cümle kurmaya ve iletişim yapmaya yararlar. Tabi bazı sözcükler eski oldukları için anlamlarını bilmemek normaldir. Müderris sözcüğü de bunlar içerisinde yer almaktadır. Sözcüğün sahip olduğu anlamı doğru ve net olarak bilmek faydalı olabilir.

Haberin Devamı

MÜDERRİS NEDİR?

Müderris, medrese olarak bilinen yerlerde ders okutan alim demektir. Bu kişiler eğitim vermekle görevli olan alim kimselerdi. Oldukça bilgili oldukları için toplumda saygı görürler. İlim yönünden çağlarında en üst seviyede olan kişilerdi.

MÜDERRİS NE DEMEK TDK?

Müderris sözcüğü için en doğru tanıma TDK içerisinde rastlamak mümkündür. TDK'ya göre müderris için şu ifadeler yer alır;

- Medreseler ve camilerde görev yapan öğretmen.

- Ders vermekle görevli olan ve rütbesi yüksek olan hoca.

Müderrisler, günümüzde üniversite düzeyinde eğitim veren kişilere karşılık gelebilirler. Çünkü öğretim görevlileri de müderrislere benzer bir iş yapıyorlar. Tabi eski dönemler düşünüldüğü zaman müderris olacak kişiler için belirli kriterler vardı. Bunlar arasında ders vermeye yetkin olmak, ahlaklı davranışlar sergilemek ve din hakkında bilgili olmak gelir.

Müderris, ömrünün çoğunu ders vermekle geçirmek zorundadır. Bunun için müderrisler sabırla hareket etmeyi bilmişlerdir. Bu durum ders alan kişilerin daha olumlu sonuçlar almalarına neden olmuştur.

Haberin Devamı

MÜDERRİS SÖZLÜK ANLAMI NEDİR?

Müderris sözlük anlamı, din ve fen alanlarında eğitim veren alim şeklindedir. Buradan anlaşılacağı üzere müderris olmak için bir bilgi birikimi gerekir. Bunun için herkesin müderris olma şansı yoktu.

Müderrisler genel olarak medrese içerisinde görev yaparlardı. Ancak camilerde müderris görmekte mümkündür. Çünkü camilerde müderrisler için eğitim verilen yerler arasında bulunuyordu. Ayrıca müderrisler bilgili olmalarının yanında güzel ahlak sahibi olan kişilerdi. Zaten müderrisler bundan dolayı yüksek rütbeli ve alim olarak anılmışlardır.