Pratik Bilgiler Mürid nedir? Mürid ne demek TDK? Mürid sözlük anlamı...

Mürid nedir? Mürid ne demek TDK? Mürid sözlük anlamı...

Paylaş
Mürid nedir? Mürid ne demek TDK? Mürid sözlük anlamı...

Özellikle tasavvuf alanında sıklıkla kullanılan mürid kelimesi, irade sözcüğünden türetilmiştir. İrade, hem bir şeyi dilemek ve istemek, hem de seçme ve yapma özgürlüğünü elinde bulundurmak demektir. Canlılar arasında irade ve akıl sahibi olan tek varlık insandır. Mürit sözcüğü de genellikle bir şeyin gerçekleşmesini isteyen ve murat eden anlamında kullanılır. Mürit nedir? Kime mürit denir? İşte, tüm detaylar.

Mürit kelimesi Anadolu'da yaygın olarak kullanıldığı için, tarih boyunca birçok atasözüne ve kelam-ı kibar olarak nitelendirilen nüktelere konu olmuştur. "Şeyh uçmaz, mürit uçurur" bu sözler arasında en bilinenlerinden biridir. Şeyh ve evliya olarak adlandırılan kişilerin gösterdikleri mucizelere keramet denir. Ancak keramet gösteren şeyhlerin sayısı oldukça azdır. Buna karşın şeyhine gönülden bağlanan müritler, onların meziyetlerini abartmaya meyillidirler. Bu söz de müritlerin bu özelliğini eleştirmek için söylenmiştir.

Haberin Devamı

MÜRİD NEDİR?

Kendi benliğinden ve nefsinin fani isteklerinden sıyrılıp Hak ile bir olmak için bir şeyhe bağlanan dervişler mürit denir. Müridin kalben bağlandığı şeyhler içinse mürşit kelimesi kullanılır. Mürşit, irşat eden, yani doğru yolu gösteren kişi demektir.

Tarihte ilk mürit ve mürşitler, 11. yüzyılda Anadolu'da ortaya çıkmıştır. Bilhassa tasavvufun yaygınlaşması çeşitli tarikatların doğmasında etkili olmuştur. Tarikat liderleri yol gösterici konumundadır. Mürit ise, hem tarikata hem de mürşide bağlanır.

MÜRİD NE DEMEK TDK?

Mürit kelimesinin diğer anlamı öğrencidir. Mevlevilik ve Kalenderilik'te mürit kelimesinin yerine nev-niyaz sözcüğü kullanılır. Bir şeyhe yeni intisap eden kişiler için kullanılan bir diğer kelime ise saliktir. Allah'a giden yol uzun ve meşakatlidir. Salik kelimesi de henüz yolun başında olan demektir.

Haberin Devamı

Mürit kelimesiyle eş anlamlı olan diğer sözcükler:

1- Çömez - Hem acemi hem de öğrenci anlamında kullanılan bir sözcüktür.

2- Peyrev - Farsça kökenli bir sözcük olan peyrev, bir lideri takip eden kişi demektir.

3- Talebe - Talebe kelimesinin sözlük anlamı talep eden ve talip olandır.

MÜRİD SÖZLÜK ANLAMI

Mürit kelimesinin sözlük anlamı irade gösteren, seçen ve isteyen kişidir. Tasavvufta müritlerin isteği, dünyevi isteklerinden tamamen kurtulup önce fenafillaha sonra bekabillaha erişmektir.