Pratik Bilgiler Müstehap nedir? Müstehap ne demek TDK? Müstehap sözlük anlamı...

Müstehap nedir? Müstehap ne demek TDK? Müstehap sözlük anlamı...

Paylaş
Müstehap nedir? Müstehap ne demek TDK? Müstehap sözlük anlamı...

İslami terminolojide helal ve haram olan şeyler farklı isimlerle tanımlanır. Bunun nedeni helalin de haramın da dereceleri olmasıdır. Örneğin cinayet işlemek ya da yalancı şahitlik yapmak kebire, yani büyük günah olarak nitelendirilir. Küçük günahlara ise sagire denir. Tıpkı haram gibi helal olan şeyler de kendi içerisinde birçok türe ayrılır. Müstehap da onlardan biridir. İşte, merak edilen tüm detaylar.

İslam'da yapılması istenilen ve hükme bağlanan şeylere sevap denir. Ecir adıyla da bilinen sevaplar vacip, farz, mübah ve müstehap olmak üzere dörde ayrılır. Farz, her Müslüman'ın yapmakla mükellef olduğu ibadetlerdir. Örneğin namaz kılmak. Yapılması ya da yapılmaması herhangi bir sakınca teşkil etmeyen fiiller ise mübah olarak adlandırılır.

Haberin Devamı

MÜSTEHAP NEDİR?

Yapılmaması günah olmayan ancak yapılması sevap kazandıran fiillere müstehap denir. Bu kavram "mendup" adıyla da bilinir. Mendup, teşvik edilen eylem anlamına gelir. Müstehapların yapılmaması durumunda günah olmamasının nedeni, Kuran'ı Kerim'de ya da hadislerde bildirilmemiş olmasıdır.

MÜSTEHAP NE DEMEK TDK?

Müstehap kelimesi "hubb" sözcüğünden türetilmiştir. Hubb sevmek, hoşlanmak ve aşık olmak anlamına gelir. Aynı kökten türeyen mahbup ise sevgili demektir. Müstehap sevilen ve hoşa giden eylem anlamında kullanılan bir kavramdır.

Örneğin peygamber efendimiz geceleri uyanır, sabaha kadar namaz kılıp Allah'ın isimlerini tespih ederdi. Kuşluk vaktinde de tekrar namaz kılardı. Kuşluk namazı kılmak, tüm Müslümanlar için müstehaptır. Yani kuşluk vakti namaz kılınmaması günah değildir. Ancak kılınması sevap kazandırır.

Haberin Devamı

MÜSTEHAP SÖZLÜK ANLAMI

Müstehap, beğenilen, takdir edilen, sevilen davranış ya da eylem anlamına gelir. Örneğin biriyle selamlaşmak müstehaptır. Birbirine darılan iki kişiden birinin barışmak için ilk adımı atması ya da kişinin kabahatli olduğunu kabul edip özür dilemesi müstehaba örnek olarak gösterilebilir.

Müstehabın farzdan en önemli farkı, yapılmamasının günah sayılmamasıdır. Bu kavram bir yönüyle mübahtan da ayrılır. Çünkü mübah olarak nitelendirilen eylemin yapılması sevap kazandırmaz. Kendin ihtiyacın olduğu halde başkasına maddi yardım da bulunmak da müstehap sayılır. Kişinin önce kendi ihtiyaçlarını düşünüp ona göre hareket etmesi ise günah sayılmaz. Bu nedenle tüm nafile sadakalar birer müstehaptır.