Pratik Bilgiler Mutluluğunuza mutluluk katmanın yolları! Mutluluk hormonunu artıracak besinler ve aktiviteler neler?

Mutluluğunuza mutluluk katmanın yolları! Mutluluk hormonunu artıracak besinler ve aktiviteler neler?

Paylaş
Mutluluğunuza mutluluk katmanın yolları! Mutluluk hormonunu artıracak besinler ve aktiviteler neler?

Mutlu olmak, temelde vücudumuzda salgılanan kimyasallar tarafından sağlanıyor. Genellikle seratonin olarak bilinen mutluluk hormonu aslında serotonin, endorfin, dopamin ve oksitosin dörtlüsünden oluşuyor. Bu hormonların azlığı, çokluğu ise vücudumuzda birçok işleyişi etkiliyor. Mutluluk hormonu olarak ifade edilen dört hormonun artırılması için bazı aktiviteler olduğu gibi çeşitli besinler de mutluluğunuzun seviyesini yükseltebiliyor. İşte, mutluluğunuzu çoğaltacak besinler ve yapılacaklar...

Arife Kübra Zımba - Posta.com.tr Üzüntü, stres, öfke hislerinin yoğun olması insan vücunu olumsuz anlamda etkilerken mutluluk hissinin ise yaşam kalitesine olduğu kadar sağlığa da önemli ölçüde pozitif dokunuşu oluyor. Serotonin, endorfin, dopamin ve oksitosinden oluşan mutluluk hormonunun çikolata tüketimi ile salgılandığı halk arasında yaygınlaşan kanıdır İşte, mutluluk hormonu salgılatan besinler...

Haberin Devamı

MUTLULUK HORMONU NEDİR?

Vücut tarafından salgılanan ve insan vücudunda farklı görevleri olan kimyasallardır. Söz konusu hormonlar, ruh halini ve duyguları ciddi anlamda etkilerler. Mutluluk hormonu tek bir hormon gibi bilinse de mutluluğu etkileyen dört hormon vardır: serotonin, endorfin, dopamin ve oksitosin.

Mutluluk hormonlarının belirli bir seviyeden düşük olması halinde ise kişilerde depresyon, anksiyete ve diğer birçok duygudurum bozukluğu gibi sorunlar ortaya çıkar.

İşte, erotonin, endorfin, dopamin ve oksitosin bulunduran maddeler ve bu hormonları etkileyen aktiviteler:

MUTLULUK HORMONU SALGILATAN AKTİVİTELER

Dışarı çıkmak, egzersiz yapmak, gülmek, yemek yapmak, müzikle uğraşmak ya da dinlemek, iyi bir uyku, duş almak, açık havada bulunmak.

Haberin Devamı

MUTLULUK HORMONU ARTIRAN BESİNLER

Mutluluk hormonlarından serotoninin üretimini teşvik edici bazı besinler de söz konusu. Serotonin hormonunu sağlayan madde ise amino asit olan triptofandır. Triptofan açısından zengin yiyecekler şöyle: hindi eti, kırmızı et, yumurta gibi hayvansal besinler; süt, yoğurt, peynir gibi süt ürünleri; soya fasulyesi, badem gibi kuruyemiş türleridir.

Ayrıca: Ananas, domates, fındık, peynir, yumurta, çikolata, muz, yulaf, chia tohumu, avokado da mutluluk hormonu salgılamasına yol açan besinlerdendir.