Pratik Bilgiler Mutmain nedir? Mutmain ne demek TDK? Mutmain sözlük anlamı...

Mutmain nedir? Mutmain ne demek TDK? Mutmain sözlük anlamı...

Paylaş
Mutmain nedir? Mutmain ne demek TDK? Mutmain sözlük anlamı...

Mutmain kelimesi emin sözcüğünden türetilmiştir. Emin, hem güvenli hem de rahat anlamına gelir. Bu kelime Hazreti Muhammed'i övmek için, Mekke ahalisi tarafından kullanılmış ve kendisine Muhammed'ül Emin denmiştir. Muhammed'ül Emin lakabı, sözüne güvenilen ve her daim dürüst olan Muhammed demektir. Mutmain ne demek? İslam'da hangi anlamda kullanılır? İşte, tüm detaylar.

Tasavvufta nefsin yedi mertebesi vardır. Bunlardan dördüncüsü nefs-i mutmainnedir. Nefs-i mülhimme'den sonra gelen nefsi mutmainne mertebesinde, kulun basiret gözü açılır ve her şeyi kalp gözüyle görmeye başlar. Bu mertebedeki kulun Hak'tan hiçbir şüphesi kalmaz çünkü her yerde yalnızca Allah'ı görür. Daha sonraki mertebe ise nefs-i raziye olarak adlandırılır.

Haberin Devamı

MUTMAİN NEDİR?

Aklındaki soru işaretlerinden kurtulan ve şüphe duyduğu konularda bilgi sahibi olarak endişelerinden kurtulan kişilere mutmain denir. Bir kişinin mutmain olabilmesi için tüm kaygılarından arınması ve tamamen rahatlaması gerekir.

Çünkü mutmain, tam anlamıyla emin olmak ve kendisini güvende hisseden insanlar için kullanılan bir sıfattır. Bu sıfatla zıt anlamlı olan ve hem günlük hayatta hem de yazılı eserlerde çok sık kullanılan kelimeler şu şekilde sıralanabilir:

1- Kaygılı

2- Tedirgin

3- Mütereddit

4- Endişeli

5- Huzursuz

6- Bizar

MUTMAİN NE DEMEK TDK?

TDK'na göre mutmain kelimesi, korkularından kurtulan ve huzura eren kişi demektir. Dini literatürde ise hem dünya hem de ahiret için kaygılarından kurtulup Allah'ın merhametinden emin olan kişiler mutmain olarak adlandırılır.

Haberin Devamı

İslam'a göre bir insanın mutmain olabilmesi için öncelikle mümin olması gerekir. Çünkü kalben huzurlu olabilmek için inanç şarttır. Ancak Allah'a ve ahiret gününe şüphe duymadan iman eden bir kişi kurtuluşa erebilir.

Mutmain sözcüğü güvenilir anlamında da kullanılır. Toplumda sözüne güvenilen, ne olursa olsun doğru yoldan sapmayan ve dürüstlükten vazgeçmeyen kişiler mutmain olarak nitelendirilir.

MUTMAİN SÖZLÜK ANLAMI

Mutmain kelimesinin sözlük anlamı huzur bulan ve rahata eren kişidir. Bu sözcük Kuran'ı Kerim'in 13. Suresi olan Ra'd Suresinde de geçer. Bu ayette kalplerin ancak Allah'ı anmakla mutmain olacağı, yani huzur bulacağı bildirilir. Mutmain olmak isteyen kullar, Allah'ı ve onun güzel isimlerini sık sık zikrederler