Pratik Bilgiler Naat nedir? Naat ne demek TDK? Naat sözlük anlamı...

Naat nedir? Naat ne demek TDK? Naat sözlük anlamı...

Paylaş
Naat nedir? Naat ne demek TDK? Naat sözlük anlamı...

Divan Edebiyatı, Osmanlı Devleti kurulmadan önce Anadolu'da yayılmaya başlayan bir edebiyat türüdür. Başta sadece kaside ve gazel gibi nazım türleri bulunan divan edebiyatında, 14. yüzyıldan itibaren yeni nazım şekilleri ortaya çıkmıştır. Bunların başında mesnevi, naat, terkib-i bent ve hiciv gelir. Naat ne demek? Naat kelimesinin sözlük anlamını örnek beyitler ve dizelerle ayırntıları ile derledik.

Divan edebiyatında naat türünde en fazla şiir kaleme alan şairlerden bazıları şunlardır: Şeyhülislam Yahya Efendi, Neşati, Niyazi-i Mısri, Karamanlı Ayni, Şemi, Harezmli Hafız, Kilisli Zihni ve Safi

Haberin Devamı

NAAT NEDİR?

Naat, 6 yüzyıl boyunca Osmanlı kültüründe egemen olan divan edebiyatındaki nazım şekillerinden biridir. Hz. Muhammed'in meziyetlerini övmek, onun diğer insanlardan üstün olduğunu lirik bir üslupla dile getirmek ve ahiret gününde ondan şefaat dilemek maksadıyla yazılan manzum eserlere naat denir.

NAAT NE DEMEK TDK?

15. yüzyıldan sonra yaygınlık kazanan naat, divan şairleri tarafından Hz. Muhammed'i ve dört halifeyi övmek için yazılan bir şiir türüdür. Naat, aynı zamanda bir kaside türü olarak bilinmektedir. Kasideden en önemli farklı sadece son peygamber Hz. Muhammed'i ve onun vefatından sonra İslam'ın tüm dünyada yaygınlaşmasını sağlayan dört halifeyi övmek için yazılmasıdır. Kaside türündeki eserlerde ise genellikle padişahlar ve vezirler övülür.

Haberin Devamı

NAAT SÖZLÜK ANLAMI

Naat kelimesinin sözlük anlamı, birinin sözlerini ve davranışlarını hatırlatma yoluyla ondan övgüyle bahsetmektir. Naat ile eş anlamlı olan kelimeler şunlardır:

1- Sitayiş

Divan şairleri tarafından sık sık kullanılan sitayiş kelimesi, naat gibi Arapça kökenlidir.

2- Methetmek

Kelimenin isim hali "medih" şeklinde yazılır. Muhammed ismi ise tüm övgülere layık olan kişi demektir. Mehmet ismi de aynı kökten türetilmiştir.

3- Takriz

Takriz sözcüğü, sadece bir eseri övmek anlamında kullanılır.

Divan Edebiyatında Naat Örnekleri

1- Mim-i Ahmetten göründü kainat
Arş-u ferş-u fevk-u taht-u şeş cihat

Usuli'nin kaleme aldığı bu beyitte Ahmet adıyla zikredilen Hz. Muhammet'tir. Şiirde evrenin yaratılış sebebi olarak Hz. Muhammed gösterilir.

2- Ne şeb ki kuyuna yüz sürmesem o şeb ölürüm
Ne gün ki kametin görmesem kıyamet olur

Naat türündeki bu şiir, 16. yüzyılın en etkili şairlerinden biri olan Nefi'ye aittir.