Pratik Bilgiler Optisyenlik nedir, ne iş yapar? Optisyen kime denir?

Optisyenlik nedir, ne iş yapar? Optisyen kime denir?

Paylaş
Optisyenlik nedir, ne iş yapar? Optisyen kime denir?

Optisyenlik, göz lensi, gözlük ve kontakt lens hakkında bilgi sahibi olan kişilere verilen isimdir. Optisyen olmak için optisyenlik bölümünden mezun olmak gerekir. Aynı zamanda göz hekimlerinin de belirli şartlarda optisyen olmaları mümkündür. Optisyen ne iş yapar ve optisyen kime denir? İşte, merak edilenler.

Optisyen müşterilere ürünleri hazır hale getirir ve onlara uygun ürünleri gösterir. Optisyenler gözlük ve lens konusunda bilgi sahibi olmalıdır.

Haberin Devamı

OPTİSYENLİK NEDİR?

Optisyen, göz hekimleri tarafından reçetelendirilmiş olan kontakt lens ya da gözlüklerin satışa uygun pozisyona getiren kişilerdir. Müşterilerin gözüne uygun ürünleri belirlerler ve satışını gerçekleştirirler. Aynı zamanda müşteri gözlük çerçevesi ya da kontakt lens alsın diye onları ikna etme görevleri de vardır.

Optisyen olmak isteyen kişilerin üniversitelerin iki senelik önlisans bölümlerinden biri olan optisyenlik bölümünden mezun olmaları gerekir. Ayrıca kişiler eğer 5193 numaralı optisyenlik ile ilgili kanunda uzman hekimlerin de optisyenlik açabilecekleri ve optisyenlik yapabilecekleri belirtilmiştir.

NE İŞ YAPAR?

Müşterilere renge ve stile göre gözlük çerçevesi seçmeleri konusunda yardım etmek,

Haberin Devamı

Numaralı gözlük, kontakt lens ve güneş gözlüğü gibi göz ürünlerini satmak,

Gözlüğü müşteriye uyacak bir şekilde ayarlamak adına metal ya da plastik çerçeve ısıtmak, pense ve el yardımıyla şekillendirmek,

Müşterilere kontakt lensin nasıl takılacağını, nasıl çıkarılacağını ve bakımının da nasıl yapılması gerektiğini anlatmak,

Hasarlı olan gözlük çerçevelerinin onarımını sağlamak,

Müşteri reçetelerini ve ödemelerini takip etmek,

Müşterinin ihtiyaç duyduğu uygun olan kontakt lensi bulmak,

Reçetelendirilmemiş olan numaralı gözlüklerin satışına gerçekleştirmemek.

OPTİSYEN KİME DENİR?

Gözlük ya da kontakt lensin müşteriler için uygun hale getirilmeleri için çalışan kişilere optisyen denir. Optisyenler gözlük ayarlamalarını hızlı bir şekilde yapan ve dolayısıyla el-göz koordinasyonuna sahip olan kişilerdir. Üniversitelerde iki yıllık ön lisans bölümü olan optisyenlik bölümüne giden ve başarılı olan kişiler optisyen olabilirler.

Optisyenlerde aranan bazı unsurlar vardır. Optisyenlerin müşterilere karşı saygılı olmaları ve onlara karşı yardımsever davranmaları oldukça önemlidir. Ürünlerin kullanım talimatları ile ilgili bilgi sahibi olmaları ve müşterilere de bu konuda yardımcı olmaları gerekir. Her müşteri için uygun olan gözlük stilini belirlemek ve tercih konusunda da yardımcı olmak optisyenlerin görevlerindendir.

Haberin Devamı