Pratik Bilgiler Paleografya nedir? Paleografya bilimi neyi inceler, neden önemlidir?

Paleografya nedir? Paleografya bilimi neyi inceler, neden önemlidir?

Paylaş
Paleografya nedir? Paleografya bilimi neyi inceler, neden önemlidir?

Tarihin net ve anlaşılır olacak şekilde araştırılması için çeşitli bilimlere ihtiyaç vardır. Tarihteki pek çok yazıtların detaylı olarak incelenmesi gerekir. Durum böyle olunca Paleografya ön plana çıkar. Paleografya nedir? Neyi inceler ve neden önemlidir? İşte, merak edilen tüm detaylar.

Paleografya bir bilim dalıdır. Tarihin ilk dönemlerinde çıkan yazıtlar bu bilim tarafından incelenir. Paleografya tarihte bulunan yazıları ve alfabeleri rahatlıkla çözer.

Haberin Devamı

 

PALEOGRAFYA NEDİR? 

Paleografya eski yazı anlamı taşımaktadır. Tarihte isminden söz ettirmiş devletlerin ve uygarlıkların kullandıkları yazılar paleografya bilimi tarafından incelenir. Farklı medeniyetlerin birbirinden farklı alfabeleri bulunur. Bu alfabelerin detaylı bir şekilde incelenmesiyle uygarlıklar hakkında net bilgilere erişilir.

Paleografya bilimi, tarihi olayların tüm ayrıntılarıyla aydınlatılmasını sağlar. Eski toplumlarda yaşanan önemli olaylar yazılar ve alfabeler ile yazıtlara işlenmiştir. Bu yazıların aydınlatılması hemen olmaz. Bu yüzden dil bilimcilere ihtiyaç duyulur. Bu sebeple paleografya bilimi en önemli alanlar arasındadır. 

 PALEOGRAFYA BİLİMİ NEYİ İNCELER?

Tarihi uygarlıkların araştırılmasında aydınlatılmasında bazı bilimlere ihtiyaç vardır. Uygarlıkların iyi anlayabilmek için bu paleografya biliminden yararlanılır. Paleografya da tarihin aydınlatılmasında önemli rol oynamaktadır. Tarihi uygarlıkların yaşamı ve yaşantılarının aydınlatılmasında tek bilim yeterli olmaz. Bu sebeple paleografya tarihi uygarlıkların incelenmesi konusunda önemli yer tutar.

Haberin Devamı

Paleografya bilimi tarihteki toplumların kullandıkları yazıları inceler. Mısır tarihinin araştırmasında hiyeroglif, Mezopotamya tarihinin araştırmasında çivi yazısı bilmek gerekir. Orta Asya Türk tarihi araştırmaları için Orhun ve Uygur yazılarını okumak gerekir. Bunun için Çin yazısını bilmek gerekir. Pek çok uygarlığın yazılarını okumada Paleografya bilimine ihtiyaç duyulur.

 

PALEOGRAFYA NEDEN ÖNEMLİDİR?

 Paleografya, eski yazıları okumak için önemlidir ve tarihe çok önemli katkıları olmuştur. Eski yazıların çözülmesi ve geçmişteki topluluklar hakkında çeşitli kanıya varılmasına yardımcı olmaktadır. Paleografya biliminin katkıları saymakla bitmez. Mesela Mısır ve Hitit savaşı sonucunda Kadeş Antlaşması’nın çözümlenmesi paleografya bilimi sayesinde olmuştur.

 Tarihteki birçok konunun içerik ve anlam kazanması bu bilim sayesinde olmuştur. Eski dillerde ne yazıldığı ve metinlerde hangi konuların geçtiğini sağlayan dal paleografyadır. Daha da araştırmalar yapmaya ve tarihi açığa çıkarmaya uğraşmaktadır.

Haberin Devamı