Pratik Bilgiler Parnasizm akımı nedir, temsilcileri kimlerdir? Parnasizm akımı eserleri nelerdir?

Parnasizm akımı nedir, temsilcileri kimlerdir? Parnasizm akımı eserleri nelerdir?

Paylaş
Parnasizm akımı nedir, temsilcileri kimlerdir? Parnasizm akımı eserleri nelerdir?

Fransa'da ortaya çıkmış olan parnasizm, zaman içerisinde giderek yayılmıştır. Sadece Batı edebiyatı içerisinde değil Türk edebiyatı içerisinde de etkili olduğu görülmüştür. Akımın çıkışı ise bir şiir türü sayesinde olmuştur. Bunun yanında parnasizm biçim güzelliğine çok önem verir. Parnasizm akımı nedir, temsilcileri kimlerdir? Parnasizm akımı eserleri nelerdir? İşte, tüm detaylar.

Parnasizm gibi bir akımın son derece yaygın olmasının temel nedenleri arasında güçlü isimlerin eserlerinin olması bulunmaktadır. Tabi parnasizm denildiği zaman akla romantizme karşıtlık gelir. Çünkü parnasizmin tepki olarak doğduğu akım romantizm olmuştur. Bundan dolayı romantizmin aksine parnasizmde duygular ön planda olmamıştır. Bunun yerini ise düşünceler almıştır.

Haberin Devamı

 

PARNASİZM AKIMI NEDİR, TEMSİLCİLERİ KİMLERDİR?

 Parnasizm, 19. yüzyılın ikinci yarısında şiirde ortaya çıkmış bir akımdır. Romantik şiire tepki olarak ortaya çıktığı görülmüştür. Çıkış yeri ise Fransa olmuştur. Şiirde fayda yerine güzellik arayışı olduğu bilinmektedir.

 Özellikle parnasizmi savunan kişiler Eski Yunan ve Latin mitolojisine karşı büyük bir hayranlık duymuşlardır. Genel olarak seçkin bir kitleye hitap etmişlerdir. Şiirde gerçekliğe dayalı olarak ilerlemiştir.

Parnasizm akımı, 1886 tarihinde “Parnas” adlı derginin yayınlanmasını akabinde ortaya çıkmıştır. Parnasyenler, şiirde biçim güzelliğini her şeyden üstün tutarlar. Bundan dolayı ölçü ve aynı zamanda uyak önemli görülmüştür.

 Genel açıdan baktığımızda ise ritmi ön plana çıkarmışlardır. Ayrıca akımın çok sayıda önemli temsilcisi olmuştur. Bu kişiler eserlerinin parnasizm etkisi altında olmasına özen göstermişlerdir. Parnasizm akımı temsilcileri;

Haberin Devamı

- Theophile Gautier

- Theodore de Banville

- François Coppee

- Sully Prudhomme

- Tevfik Fikret

- Cenap Şahabettin

- Jose Maria de Heredia

 Parnasizm, oldukça geniş sınırları olan bir akım şeklinde karşımıza çıkmaktadır. Parnasizm akımının kurucusu ise Theophile Gautier olarak görülmektedir. Bu ismin çok üretken olduğunu söyleyebiliriz. Yazdıkları ile Fransa ve tüm dünyada yeni bir akım başlamıştır. Özellikle Victor Hugo'nun eserlerine büyük eleştiriler yaparak dikkat çektiği görülmüştür.

PARNASİZM AKIMI ESERLERİ NELERDİR?

Parnasizm akımının realizmden önemli ölçüde etkilendiği bilinmektedir. Bu nedenle düşsel imgelere ve hayalciliğe karşı çıkmışlardır. Şairler lirik üslup yerine gerçekçi olmayı benimsemişlerdir. Parnasizm akımını yansıtan bazı eserler;

  • Jose Maria de Heredia - Toplu Şiirler ve Soneler
  • Sully Prudhomme - Çiçeklerin İsyanı
  • Tevfik Fikret - Şermin
  • François Coppee - Kayıp Çocukluk
  • Theophile Gautier - Aşıkların Ölümü
  •  Parnasizmin sahip olduğu genel özellikleri şu şekilde sıralayabiliriz;
  • Fransa'da ortaya çıkmış ve gelişmiştir.
  • Romantik şiire karşı tepki olarak ortaya çıkmıştır. Realizmden ise önemli ölçüde etkilenmiştir.
  • Sanat sanat için olmalıdır anlayışı hakim olmuştur.
  • Seçkin bir kitleye hitap söz konusu olmuştur.
  • Tasvirci şiir olarak ifade edilmiştir.
  • Ölçü ve uyak başta olmak üzere ahenk unsurlarına ekstra önem verilmiştir.
  • Biçime baktığımız zaman mükemmelliyetçilik vurgusu ön plana çıkmıştır.