Pratik Bilgiler Peroksit nedir, ne işe yarar? Peroksit kullanım alanları nelerdir?

Peroksit nedir, ne işe yarar? Peroksit kullanım alanları nelerdir?

Paylaş
Peroksit nedir, ne işe yarar? Peroksit kullanım alanları nelerdir?

Peroksit, sıklıkla kullanılan bir bilim kelimesidir. Özellikle kullanım anlamı bilim dünyası bakımından önem arz etmektedir. Peroksit kelimesinin ne anlama geldiğini öğrenebilir, rahatlıkla kullanabilirsiniz. Peroksit nedir? Peroksit ne demek? Peroksit ne işe yarar ve ne anlama gelir sizler için ayrıntıları ile derledik.

Peroksit, bir diğer adı ile oksijenli su ve sıvı sudan daha yoğun halde bulunan tıbbi sıvı bileşeni anlamına gelir. 

Haberin Devamı

PEROKSİT NEDİR, NE İŞE YARAR?

Hidrojen peroksit diğer adıyla oksijenli su anlamına gelmektedir. Bilimde bileşeni H2O2 olarak gösterilir. Çok iyi bir oksitleyici özelliği olduğu bilinir. Asit formülü olmasına rağmen güçsüzdür. Soluk mavimsi bir renge sahiptir. Sulandırıldığında rengi kaybeder. Peroksit, genellikle açık yaralarda, yarayı temizlemek için ve yaranın enfeksiyon kapmamasını önlemek için kullanılır.

Dezenfekte ederek yaranın iyileşme hızını arttırır. Peroksit, ilk yardım çantasında olması gereken bir üründür. Benzersiz formülü özelliği sunan hidrojen peroksit, hem eviniz de, hem iş yerleriniz de, hem de bulunduğunuz her yerde olması gereken mucizevi bileşenli oksijenli sudur. 

PEROKSİT KULLANIM ALANLARI NELERDİR?

Haberin Devamı

Peroksit, birçok alanda kullanım avantajına sahiptir. Benzersiz dezenfektan özelliği olan ve içerisinde oksijen atomu barındıran peroksit, sadece eczanelerden temin etmeniz önerilir. 

Açık yarlarda kullanılır,

Temizlenmiş cilde bir pamuk yardımı ile lokal olarak oluşmuş sivilcenin üzerine sürülür. Sivilce oluşumunu engeller.

Yaranın enfeksiyon kapmaması için kullanılır,

Sıyrıkları temizlemek için kullanılır,

Mantar oluşumunu engeller. 

Mikozların neden olduğu ayak kokusu gibi sorunları kısa sürede çare olur,

Cilt enfeksiyonlarına iyi gelir,

Çamaşırlarınız beyazlatır,

Ev temizliğinizde de kullanabilirsiniz.

Leke çıkartma özelliğine sahiptir. Kan lekesi gibi zor çıkabilecek lekelerin üzerine lokal olarak bir miktar peroksit damlatıp, 10 dakika bekledikten sonra yıkayın,

Ağız sağlığına iyi gelmektedir, 

Soğuk algınlığına iyi gelir. Peroksit hidrojen ile bir ölçek suyu karıştırarak, gargara yapın,

Sebze ve meyve gibi şeyleri, peroksit ile yıkayarak dezenfekte edebilirsiniz. 

Yüzme havuzu gibi yerlerde klorlu suyu şok etkisinde temizleme görevi yapar,

HİDROJEN PEROKSİT TARİHÇE 

İlk olarak 1818 tarihinde Fransa laboratuvarlarında keşfedilip kullanılmıştır. Baryum asit ve nitrik asit arasındaki tepkimeden oluşmuştur. Bulunup, üretildikten sonra, uzun bir müddet bileşiğin kararsız olduğuna inanıldı.

Haberin Devamı

Daha sonra 19.cu yüzyıl sonunda bir öğretmen ve öğrenci tarafından bileşiğin doğru formülü bulunarak, H-O-O-H şeklinde gösterildi. 4 adı bulunmaktadır. Bunlar: Perhidroksik asit, Oksijenli su, Dihidrojen dioksit ve Hidrojen Peroksit olarak bilinmektedir. 

HİDROJEN PEROKSİT NEREDE SATILIR?

Kullanım alanlarına göre değişken yüzdeler ile üretilmektedir. Farklı oranlardaki çözeltiler piyasada yer almaktadır. Oksijenli su olarak eczanede satılması normal, ama bazı kuaförlerde ve kimyasal maddeler satan yerlerde de bulunabilmektedir. 

HİDROJEN PEROKSİT ZARARLARI NELERDİR?

Hidrojen Peroksit, farklı kimyasal maddeler gibi, insan ve doğa üzerinde de zararları etkileri vardır. Yoğun ve abartılı bir şekilde kullanımı cildi tahriş edip yanmasına sebep olabilir. Gözle temas durumunda göze ciddi hasarlar verebilir.

Yanıcı madde özelliği yüksek olmaması ile birlikte aşırı ısı ve ateşe maruz kalırsa, yangına ve ateşe maruz bırakabilir. Genel olarak ev temizliğinde ve çeşitli yerlerin temizlik aşamasında kullanılmaktadır. Kullanım esnasında bilinçli ve dikkatli olunması tavsiye edilir.

Haberin Devamı