Pratik Bilgiler Pestisit nedir, yürleri nelerdir? Pestisit organik mi, ne işe yarar?

Pestisit nedir, yürleri nelerdir? Pestisit organik mi, ne işe yarar?

Paylaş
Pestisit nedir, yürleri nelerdir? Pestisit organik mi, ne işe yarar?

Haşerelerin zararlı etkileri, bakteri ve virüsleri ortadan kaldırmak için kullanılan yöntem ve maddelere pestisit denir. Sebze meyvelerin zarar görmeden yetişmesini sağlayan pestisitler zararlı mikroorganizmaların uzaklaşmasını sağlar. Pestisit insanlık tarihinde uzun zamandır kullanılan bir maddedir. Pestisit türleri nelerdir ve ne işe yarar sizler için derledik.

Pestisitler meyve ve sebzelerin zararlı mikroorganizmalardan uzaklaşmasını sağlar. Bu sayede meyve ve sebzeler doğada zarar görmeden yetişir.

Haberin Devamı

 

PESTİSİT NEDİR?

Pestisit her ne kadar isim olarak yabancı gelse de yaşamda sıklıkla karşılaşılan bir maddedir. Sebze ve meyvelerin doğada herhangi bir zarar görmeden yetişmesini sağlayan maddelerdir. Bu sayede besinler mikroorganizmalardan arınır ve daha sağlıklı beslenmek mümkün olur.

Pestisit yanlış kullanıma bağlı olarak büyük sağlık sorunları yaratabileceğinden mümkün olduğu kadar doğru kullanılması gerekir. İnsanlık tarihinde uzun dönemlerden beri kullanılır ve en çok kimyasal pestisitler tercih edilir. 

 

TÜRLERİ NELERDİR?

Pestisitin birden fazla türü vardır. Defoliantlar yaprak dökücülerdir, akarisidler akarlara karşı kullanılmakta olan maddelerdir, menatisidler menatotlara karşı kullanılırlar, rodensidler ise genellikle kemirgenlere karşı kullanılırlar. Mollusidler yumuşakçalarlara karşı kullanılan pestisitlerdir, herbisidler yabancı otlara karşı kullanılır, fungusidler mantarlara karşı, insaktisidler ise haşere ve böceklere karşı kullanılır.

Haberin Devamı

Ahicide kuş öldürücü olarak bilinirken bakterisidler ise bakteri öldürücü petisit türü olarak karşımıza çıkar. Tüm bakteri ve mikroorganizmalara karşı farklı pestisit türleri vardır ve buna göre farklı kullanım alanlarında tercih edilirler. 

 

PESTİSİT ORGANİK Mİ?

Virüs, bakteri ve haşerelere karşı kullanılan ve onların zararlı etkilerini ortadan kaldıran organik bileşenlere pestisit ismi verilmektedir. Pestisit için organik demek mümkündür fakat kullanımının dezenfektan ya da sprey şeklinde kullanılmaları mümkündür. Bitkilerde doğal bir şekilde bulunan ve zararlı etkilere karşı kullanılan kimyasallara organik ya da doğal pestisit adı verilmektedir. 

 

NE İŞE YARAR?

Birçok kişi bilmese de pestisitler çok uzun zamandır kullanılan bir maddedir. Tarım ürünlerinin ya da hayvansal gıdaların zararlı etkenlerden arındırılması işlemine verilen isim pestisittir. Bu besinlerin taşınma ve depolanma sırasında zarar görmemesi için pestisit maddeler kullanılır. Bu aşamalarda besinlerin yabancı otlar ya da böcekler tarafından zarar görmesi mümkündür.

Bu nedenle tüm haşereleri engellemek ve zararları engellemek için kullanılan kimyasal maddelere pestisit denir. Eğer bu besinlerde pestisit kullanılmazsa meyve ve sebzelerin faydalarından yararlanmak büyük ölçüde engellenmiş olur. Bundan dolayı insanlık sağlığı için pestisit kullanımı gereklidir ve doğru kullanımı da önemlidir. Pestisit doğru kullanılmazsa insanların sağlıklı büyük ölçüde tehdit içinde olur.

Haberin Devamı