Pratik Bilgiler Prensip nedir? Prensip ne demek Tdk? Prensip sözlük anlamı...

Prensip nedir? Prensip ne demek Tdk? Prensip sözlük anlamı...

Paylaş
Prensip nedir? Prensip ne demek Tdk? Prensip sözlük anlamı...

Bir düşüncenin temelini oluşturan asli unsura prensip denir. Ne olursa olsun, kurallarından vazgeçmeyen insanlar ise "prensip sahibi" olarak nitelendirilir. Bir kişinin ya da kurumun mevcut kurallardan ve ilkelerden vazgeçmemesi "prensip meselesi" olarak adlandırılır. Prensip nedir? Sözlük anlamı ne demek? İşte, merak edilen tüm detaylar.

Latince kökenli bir sözcük olan prensip kelimesi, orijinalinde "principe" şeklinde yazılır.

PRENSİP NEDİR?

Haberin Devamı

Bir düşünce yapısının ya da oluşumun temelini oluşturan kurallara prensip denir. Kelime 19. yüzyıldan sonra ülkemizde daha yaygın olarak kullanılmaya başlanmıştır.

PRENSİP NE DEMEK TDK?

Prensip sözcüğü, bir görüşün çıkış noktası ve temel düşünce anlamına gelir. Prensipler, bilimsel araştırmalar da önemli rol oynar. Örneğin gözlem ve deney yapmak bilimin temel prensipleri arasında yer alır. Bu ilkelerden ödün verildiği takdirde doğru sonuca ulaşmak mümkün değildir.

İlkelere ve kurallara sıkı sıkıya bağlı insanlar "prensip sahibi" ve "ilkelidir." Prensipler, hem bireysel hem de toplumsal olabilir. Örneğin bir kişinin sabah erkenden kalkıp spor yapması ya da haftada iki kitap bitirmesi, kişisel prensiplerdir. Toplumsal prensipler ise genellikle kurumlar tarafından belirlenir.

Toplumsal ilkeler, ortak hedef doğrultusunda ilerleyen toplulukların gelişmesine yardımcı olur. Yardımseverlik, tok gözlülük, çalışkanlık, toplumsal prensiplere örnek olarak gösterilebilir.

PRENSİP SÖZLÜK ANLAMI

Haberin Devamı

Prensip kelimesinin sözlük anlamı ilkedir. İlke dışında bu sözcükle eş anlamlı olan diğer kelimeler şunlardır:

1- Umde - Arapça kökenli bir sözcüktür. İlk anlamı prensiptir. Kelimenin yan anlamı ise dayanak ve destektir.

2- Esas - Temel anlamına gelen esas, bazı kaynaklarda prensip manasında da kullanılır.

3- Kural - İşlerin düzgün bir şekilde yapılabilmesi için konulan usullere kural denir. Prensip ise temel kural anlamına gelir. Bazı kurallar zaman içerisinde değiştirilebilir ya da kaldırılabilir. Prensipler ise temel kural olduğu için değiştirilemez ya da kaldırılamaz.

4- Kaide - Kural kelimesinin çoğulu olan kaide, günümüz Türkçesinde tekil olarak da kullanılır. Örneğin: "İstisnalar kaideleri bozmaz."

ÖRNEK CÜMLELER:

1- Prensip sahibi olmayan insanlarla çalışmak şirketimize uzun vadede zarar verir.
2- Onun başarılı olmasındaki en büyük etken, prensiplerine sıkı sıkıya bağlı kalmasıdır.
3- Bazen insan istemeden prensipleri dışında hareket etmek zorunda kalabilir.
4- Maalesef prensiplerime uygun hareket etmediği için onunla anlaşamadık.

Haberin Devamı