Pratik Bilgiler SAKARYA HARİTASI: Sakarya ilçeleri nelerdir? Sakarya hangi bölgede yer alır?

SAKARYA HARİTASI: Sakarya ilçeleri nelerdir? Sakarya hangi bölgede yer alır?

Paylaş
SAKARYA HARİTASI: Sakarya ilçeleri nelerdir? Sakarya hangi bölgede yer alır?

Sakarya ili, Türkiye'nin önemli bir şehridir. En yaşanılabilir iller arasında 21.ci sırada yer almaktadır. 17 Haziran 1954 yılında Adapazarı, ''Sakarya'' adı ile vilayet haline gelmiştir. Sakarya ilçeleri nelerdir, Sakarya hangi bölgede yer alır? Sakarya hakkında merak edilen tüm ayrıntıları sizler için derledik.

Sakarya ili, farklı ilçelere sahiptir. Burada yaşayan insanların çoğu Rumeli Türkleri ve göçmenlerdir. Büyükşehirlere olan yakınlığı ile çoğu kişi tarafından tercih ediliyor. Sakarya ilinin eski ismi ise Adapazarı olarak geçiyordu.

Haberin Devamı

SAKARYA HARİTASI: SAKARYA İLÇELERİ NELERDİR?

Son nüfus sayımına göre 1.060.876 kişinin Sakarya'da yaşadığı söylenebilir. Bu ilin en kalabalık ilçesi Adapazarı ilçesidir. En az nüfusa sahip olan ilçe ise Taraklı'dır. Bu ilde toplam 668 mahalle bulunmaktadır.

Sakarya'nın 16 ilçesi bulunmaktadır. Sakarya (merkez), Adapazarı, Akyazı, Arifiye, Erenler, Ferizli, Geyve, Hendek, Karapürçek, Karasu, Kaynarca, Kocaali, Pamukova, Sapanca, Serdivan, Söğütlü, Taraklı ilçeleridir.

SAKARYA HANGİ BÖLGEDE YER ALIR?

Türkiye'nin en kalabalık 22.ci ili olan Sakarya, Marmara Bölgesinin Çatalca-Kocaeli Bölümünde yer almaktadır. İlin kuzeyinde Karadeniz, batısında Kocaeli, Bursa bulunmaktadır. Sakarya'nın doğusunda Düzce, güneyinde ise Bolu ve Bilecik yer almaktadır. İlde Karadeniz ve Akdeniz iklimi görülmektedir.

Haberin Devamı

Kıyı bölgelerde Karadeniz iklimi, güneyinde ise Marmara tipi Akdeniz iklimi hakimdir. Bundan dolayı bölgenin bir tarafında fındık yetiştiriciliği yaygın iken diğer bölgesinde meyve ve zeytin yetişmektedir. Tarım, hizmetler ve sanayi alanları ağırlıktadır. Buğday, arpa, patates, soğan, fasulye başlıca tarım ürünlerindendir.

SAKARYA NE İLE MEŞHUR?

Sakarya ili yemekleri ve tatlıları ile ön plana çıkan illerden birisidir. Pekmezli ayva dolması, ıslama köfte, dartılı keşkek, Çerkez tavuğu, balkabaklı ekmek bunlardan bazılarıdır.

Sakarya bölgesine has yetişen balkabağı türleri bulunmaktadır. Balkabağı tatlısı bu ile özel bir tatlıdır.

Sakarya bölgesinde birçok tarihi yer de bulunuyor. Harmantepe Kalesi, Sakarya müzesi, Deprem müzesi, Justinianus köprüsü gibi yerlerdir. Samanlı dağları, Sakarya nehri, Turnalık yaylası gibi doğal alanları ile de meşhurdur. Sakarya bölgesi birçok medeniyete ev sahipliği yapmış bir ildir.

Sakarya bölgesine çok sayıda ziyaretçi gelmektedir. Hediye olarak bu ilde çeşitli eşyalar ve ürünler alınabilir. Çantalar, anahtarlık, çömlek, hasır gibi eşyalar tercih edilebilir. Hediyelik eşyalar, minik Sakarya iline özel eşyalar, takılar, bakır ürünleri ve bölgeyi yansıtan biblolar da seçenekler arasındadır.

Adapazarı ili özellikle patatesle meşhurdur. Sakarya bölgesine yaz ve ilkbahar aylarında gidilebilir. Böylece doğal güzellikleri de görmek mümkün olacaktır.

Haberin Devamı