Pratik Bilgiler Samsun haritası: Samsun ilçeleri nelerdir? Samsun hangi bölgede yer alır?

Samsun haritası: Samsun ilçeleri nelerdir? Samsun hangi bölgede yer alır?

Paylaş
Samsun haritası: Samsun ilçeleri nelerdir? Samsun hangi bölgede yer alır?

Türkiye'nin en güzel liman şehirlerinden birisi Samsun’dur. Lojistik ve ticaret açısından da son derece önemli bir bölgedir. Öte yandan büyük tarihi olaylar da bu şehirde yaşanmıştır. Samsun ilçeleri nelerdir, Samsun hangi bölgede yer alır sizler için derledik.

Samsun güzellikleri ve tarihi ile çok güzel bir şehirdir. Eski Taş Çağına kadar tarihi uzana Samsun bu alanda ön plana çıkmaktadır. Hem tarihi hem de doğal güzellikler ile Samsun ili dikkat çekmektedir.

Haberin Devamı

 

SAMSUN İLÇELERİ NELERDİR?

Samsunun toplam 17 tane ilçesi vardır. Bunlar; Alaçam, Atakum, Asarcık, Tekkeköy, Yakakent, Vezirköprü, Ayvacık, Bafra, Canik, Havza, Çarşamba, İlkadım, Ladik, Kavak, Ondokuzmayıs, Salıpazarı, Terme ilçeleridir. Samsunun en kalabalık ilçesi İlkadım bölgesidir. En az nüfusa sahip olan ilçe ise Yakakent'tir.

 

 SAMSUN HANGİ BÖLGEDE YER ALIR?


Karadeniz Bölgesinin Orta Karadeniz bölümünde yer alan Samsun ilinin, %45 dağlık alanlar oluşturmaktadır. Bu il, orta büyüklükte olan illerin arasında yer almaktadır. Tokat, Amasya, Çorum ve Sinop bu şehrin komşularıdır.

İklim bakımından iç kesimler ile kıyı kısımlarda farklılık göstermektedir. Tipik Karadeniz iklimi görülmektedir. Kışları yağmurlu, soğuk ve kar yağışı görülmektedir. Yaz ayları ise serin olarak geçiyor.

Haberin Devamı

Samsunda buğday, arpa, nohut, şekerpancarı, çeltik, ayçiçeği, fasulye, şeftali, fındık başta olmak üzere pek çok meyve ve sebze yetişmektedir.

 

 

 

 

SAMSUN İLİ HAKKINDA GENEL BİLGİLER

Samsun ilinde balıkçılık, tarım, sanayi gelişmiştir. Son yıllarda ise bu kaynaklara enerji de eklenmiştir. Hayvancılığın yanı sıra ipek böcekliği, arı yetiştiriciliği gibi alanlar da söz konusudur. Son dönemlerde yatırımlar özellikle organik tarıma yönelmeye başlanmıştır.

Samsun mutfağı farklı lezzetlere sahiptir. Çünkü bu bölgede Karadeniz mutfağı, Kafkas, Balkan ve Anadolu izlerine de rastlamak mümkün. Samsun pidesi, kuymak, atom tatlısı, Çarşamba kıvratması gibi lezzetler ön plana çıkmaktadır.

Nebiyan dağlar, Kunduz dağları, Kızılırmak deltası gibi doğal güzellikleri bu şehirde bulunmaktadır. Samsun ilinde yer altı kaynakları da mevcuttur. Çinko, kurşun, kireç taşı, doğal taş gibi madenler mevcuttur.

Mozaik işlemeler, magnetler, halı ve kilimler, takı ve oyuncaklar Samsun ilinde hediyelik eşya olarak alınabilir. Samsunda farklı müzeler de bulunmaktadır.

Bunlarda Etnografya ve Arkeoloji müzesidir. Tütün iskelesi ve Kurtuluş yolu, Onur anıtı, İlkadım anıtı, Amisos tepesi gezilmesi gereken yerlerden birkaçıdır. Samsunun en çok ziyaret edilen ilçesi Canik'tir. Milli Mücadele Açık Hava müzesi ve Bandırma vapuru bu ilçede bulunmaktadır. Oldukça eğlenceli parkları ve gezilebilecek doğal yerleri var. Özellikle çocuklu aileler burayı tercih etmektedir.

Haberin Devamı