Pratik Bilgiler Selefilik nedir, neyi savunur? Selefilik mezhebi ne zaman ortaya çıkmıştır?

Selefilik nedir, neyi savunur? Selefilik mezhebi ne zaman ortaya çıkmıştır?

Paylaş
Selefilik nedir, neyi savunur? Selefilik mezhebi ne zaman ortaya çıkmıştır?

Selefilik 14. yy bilginlerinden biri olan İbn Teymiyye tarafından kullanılmış bir kelimedir. Selefilik düşüncesinde İslam siyasi bir sistem olarak kabul edilmelidir. İslam hukuku hüküm için tek kaynak kabul edilir. Selefilik nedir ve selefilik mezhebi ne zaman ortaya çıkmıştır? İşte, tüm detaylar.

Selefilik 14.yy ve 18. yy ortaya çıkmış iki dönemde incelenen bir mezheptir. 14. yy gelenekçi Selefilik, 18. yy ise modernist Selefilik olarak görülür. 

Haberin Devamı

 

SELEFİLİK NEDİR?

Selef, asıl olarak İslam dininin ataları olarak kabul edilir ve Müslümanlar topluluğunda da ilk üç nesli ifade eder. İslam düşüncesinde İslam dininin tek doğru düşünce ve davranış olduğunu savunan selefilerin Türkçe ismi Selefilik, Arapça sıfatı ise Selefi olarak karşımıza çıkar. Tüm Müslüman düşünürler selefileri kendilerine rol model olarak kabul ederler ve İslam dinini meşru olarak temsil ederler.

Hukuk okulları kurmak ve bu kurallara uymak, Sufi tarikatların ortaya çıkması Sunni, Şii alimleri tarafından kabul edilmiştir. İslam düşüncesinde olan Selefi akım hadislerin rolünü ve daha çok selefi akımın edebi kurallarını vurgular. Her ne kadar bu düşünceler İslam düşüncesinde her zaman varlık gösterse de yaygın olarak 14. yüzyıl ile 18. yüzyılda hareketlenmiştir.

Haberin Devamı

Selefilik olarak bilinen bu düşüncenin klasik düşüncesi 14. yüzyılda İbn Teymiyye tarafından ortaya çıkmıştır. Selefilik terimi her ne kadar yaygın olarak kullanıma sahip olsa da 18. yüzyılda modern enkarnasyona girmiştir. Bu iki modern hareket birbirinden farklıdır ve bu nedenle biri klasik diğeri modernist Selefilik olarak kabul edilir. 

 

NEYİ SAVUNUR?

Selefilikte İslam dininin siyasi bir sistem olarak uygulanması gerektiği düşünülmektedir. İslam hukukunda yasalar ve hükümler tek kaynak olarak kabul edilmelidir. Selefi düşüncede tevhid ilkesi savunulur ve putperestlik de reddedilir. Buna göre selefiler türbeleri ya da evliyaların kabirlerinin ziyaret edilmesini yasaklamışlardır.

Evliyaların iyiliğini istemek ve onlar için dua etmek de yasaklanır çünkü bu gibi davranışlar Allah (CC) dışında birine tapmak ile eş değer görülür ve bu nedenle de bu davranışların tümü şirk olarak kabul edilir. Selefiler yenilik olarak da kabul gören uygulamalara ve tüm yeniliklere de karşı çıkarlar. Şii gibi mezhepleri de sapkın olarak görürler ve diğer Müslüman mezheplere karşı da bir süre uyarılarda bulunurlar. 

SELEFİLİK MEZHEBİ NE ZAMAN ORTAYA ÇIKMIŞTIR?

Selefilik klasik olarak 14. yüzyılda İbn Teymiyye tarafından ortaya çıkmış bilinse de esas olarak 18. yüzyılda ortaya çıktığı düşünülür. 18. yüzyılda Suudi Arabistan ülkesinde iktidar olan ve 19. yüzyılın ikinci yarısında da iktidarda olan Vahhabi tarafından ortaya çıkarıldığı bilinir.

Haberin Devamı