Pratik Bilgiler Siyer nedir? Siyer ne demek TDK? Siyer sözlük anlamı...

Siyer nedir? Siyer ne demek TDK? Siyer sözlük anlamı...

Paylaş
Siyer nedir? Siyer ne demek TDK? Siyer sözlük anlamı...

Türkçe, geçen yüzyıllar boyunca diğer birçok dil ile etkileşime girmesi nedeniyle zengin bir dil olarak bilinir. Kültürel yakınlıktan dolayı özellikle Arapça ve Farsça kelimelerden kendi kelime hazinesine birçok kelime katmıştır. Bu kelimelerden biri olan siyer ise bilmeyenler tarafından sıkça merak edilip araştırılmaktadır. Siyer nedir? Siyer ne demek TDK? Siyer sözlük anlamı hakkında merak edilenleri sizler için derledik.

Siyer kelimesinin TDK sözlük anlamına göre 1 farklı manası vardır. Kelime kökeni ise Arapça dilidir. Bununla birlikte Siyer kelimesinin Arapça dilindeki karşılığı da siyer şeklinde geçer. Hz. Muhammed'in hayatını anlatan kitap anlamına gelen siyer, İslami bilgi veren birçok alanda karşımıza çıkar.

Haberin Devamı

SİYER NEDİR?

Siyer kelimesi pek çok alanda karşımıza çıkan bir kelimedir. Sİyer​​​​​​ ilmi ise son Peygamber olan Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v) hazretlerinin mukaddes ve mübarek hayatlarını konu edinen ve hayatlarına dair, Müslümanlara faydalı bilgiler sunan bir ilim olarak bilinir. Bununla birlikte Siyer, Sire ve siret kelimelerinin çoğulu olarak geçer ve bu anlamda kullanılır.

Aynı zamanda siyer Arapça anlamı bakımından yol manası da taşımaktadır. Bu nedenle peygamber efendimizin hayatına dair bilgileri içeren ve insanlara yol gösteren kitaba siyer adı verilmektedir. Siyer ilmine bakıldığında ise peygamber efendimizin hayatını konu edinen bir tür ders veya bir tür kitap olduğu görülmektedir.

SİYER NE DEMEK TDK?

Siyer kelimesi dilimize Arapçadan gelen ve günümüzde de sıklıkla karşımıza çıkmakta olan sözcükler arasında yer alır.

Haberin Devamı

Siyer sözcüğü kökeni bakımından Arapça bir kelimedir. Türk Dil Kurumuna göre siyer kelimesinin bir tek anlamı bulunmaktadır. Bu anlamı ise şu şekilde geçmektedir:

- Hz. Muhammed Mustafa'nın (s.a.v) hayatını konu edinen bir kitap.

SİYER SÖZLÜK ANLAMI

Siyer kelimesi Arapça kökenli bir kelime olarak dilimize geçmiştir. Günümüzde de sıkça kullanılmaktadır. İslam peygamberi olan Hz. Muhammed'in (s.a.s) yaşamını konu alan ve bu yaşananları insanlara yol gösterici olması adına anlatan bilime siyer denilmektedir.

Türk Dil Kurumu sözlüğü de aynı tanımı yapmıştır. Bu doğrultuda siyer kelimesinin sözlük anlamında tek bir karşılığı vardır ve peygamberin hayatını anlatan bir kitap şeklinde tanımlanmaktadır.