Pratik Bilgiler Silindirin hacmi nasıl bulunur? Silindirin hacim formulü ve hesaplaması

Silindirin hacmi nasıl bulunur? Silindirin hacim formulü ve hesaplaması

Paylaş
Silindirin hacmi nasıl bulunur? Silindirin hacim formulü ve hesaplaması

Geometri eğitim hayatımızın her alanında ortaya çıkan matematik alanından birisidir. Özellikle silindir en önemli geometrik şekillerden birisidir olup hacmi hesaplama formülü önem taşımaktadır. Bu nedenle özellikle öğrenciler silindir hacmi hakkında sıklıkla araştırmalar yapmaktadır. Silindirin hacmi nasıl bulunur? Silindirin hacim formülü nedir, nasıl hesaplanır? İşte, silindir hacminin hesaplanması formülü hakkında merak edilenler.

Geometrik cisimlerden birisi de silindir olmaktadır. Bu cisimlerin hacmi hesaplanırken tabanlardan ve yüksekliklerden faydalanılmaktadır. Bu şekilde silindirin hacmini de bulmak mümkündür.

Haberin Devamı

SİLİNDİRİN HACMİ NASIL BULUNUR?

Dikdörtgenin tek bir kenarı etrafında döndürülmesi ile ortaya çıkan geometrik şekle silindir adı verilmektedir. Silindir açıldığında yan yüzü dikdörtgen, alt ve üst yüzeyleri ise birer daireye dönüşmektedir. Silindirin alt ve üst yüzeyleri birbirine eşit olmaktadır. Herhangi bir silindirin içinde tutabileceği toplam sıvı ya da katı malzeme miktarının kapasitesi silindir hacmi olarak adlandırılmaktadır. Üç boyutlu bir cisim olan silindirin hacmi birim küp üzerinden gösterilmektedir.

Geometrik şekiller arasında olan silindir hacim hesaplama işlemlerinde öncelikle tabanda yer alan çemberin alanı hesaplanmaktadır. Bunun için çemberin alan formülünden yararlanılmaktadır. Bu şekilde silindir hacmi hesaplanmaktadır. Silindir hacmi hesaplanırken formülden yararlanılmaktadır. Silindir hacmi silindirin yüksekliği, silindir tabanının yarıçapının iki katı ve pi sayısının çarpılması ile bulunmaktadır. Silindir hacmi hesaplanırken silindirin yüksekliği ve silindir tabanının yarıçapı bilgileri verilmektedir.

Haberin Devamı

SİLİNDİRİN HACİM FORMÜLÜ NEDİR?

Silindir hacmi hesaplanırken bazı bilgilere ihtiyaç duyulmaktadır. Silindir hacmi formülünde kullanılan bazı kısaltmalar bulunur. Bu kısaltmaların açıklamaları şu şekildedir:

  • r: Silindir tabanının, dairenin yarıçapı
  • π: Pi sayısıdır. 3,14 olarak hesaplanmaktadır.
  • h: Silindirin yüksekliğidir.
  • A: Silindir taban alanıdır.
  • a ve b: Eliptik silindir tabanının daire yarıçaplarıdır.
  • R: Dik dairesel içi boş silindirin dış taban yarıçapı olmaktadır.

Silindirlerin hacmi hesaplanırken bir formül kullanılmaktadır. B formül ile silindir hacmi kolaylıkla hesaplanır. Silindir hacmi formülü şu şekildedir:

  • 2πr2 * h

SİLİNDİRİN HACMİ NASIL HESAPLANIR?

Silindirin hacmi hesaplanırken bazı bilgilerin bilinmesi gerekir. Bilinmesi gerekenler ise tabanda yer alan çemberin yarıçapı, π değeri ve silindirin yüksekliği olmaktadır. Silindirin hacminin en kolay hesaplanma yöntemi ise çember alanının silindir yüksekliği ile çarpılmasıdır.

Burada dikkat edilmesi gerekenler soru içinde verilen birimler olmaktadır. Verilecek birimler h ve r değerleridir. Burada h silindir yüksekliğini verirken r çemberin yarıçapını vermektedir. Çemberin alanı 2πr2 şeklinde olmaktadır. Bu formülün silindir yüksekliği ile çarpılması sonucunda silindirin hacmi bulunmaktadır.

Haberin Devamı

Silindir hacmi formülü 2πr2 * h olarak verilmektedir. Bu formül ile beraber yükseklikleri ve tabanlarında yer alan çemberlerin yarıçapları sayesinde silindir hacmi bulunmaktadır. Burada verilen π değeri sabit bir değerdir. Bu nedenle bu değer 3,14 şeklinde hesaplanmaktadır. Böylece silindir hacminde verilen π sayısı 3,14 olarak alınabilir ve bu şekilde hacim hesaplanabilir.