Pratik Bilgiler Sözcük türleri nelerdir, kaça ayrılır? Sözcük türleri örnekleri nelerdir?

Sözcük türleri nelerdir, kaça ayrılır? Sözcük türleri örnekleri nelerdir?

Paylaş
Sözcük türleri nelerdir, kaça ayrılır? Sözcük türleri örnekleri nelerdir?

Sözcükler yani kelimeler Türkçe'de cümlelerin oluşması için ihtiyaç olan unsurlardır. Sözcükler kendi aralarında sekize ayrılır. Bunlar isimler, sıfatlar, fiiller, edatlar, bağlaçlar, ünlemler, zarflar ve zamirlerdir. Sözcük türleri nelerdir ve örnekleri nelerdir sizler için ayrıntıları ile derledik.

Sözcük ve kelime dilimizde aynı anlamda olan sözcüklerdir. Kendi içlerinde de sekize ayrılırlar.

Haberin Devamı

SÖZCÜK TÜRLERİ NELERDİR, KAÇA AYRILIR?

Sözcük ve kelime aynı anlamda kullanılmaktadır. Dünya üzerinde varlık gösteren her şeyi kelimeler ile ifade etmek mümkündür. Bu nedenle de sözcüklerin türlerini bilmek iletişimi doğru kurabilmek adına önemlidir. Sözcük türlerini bilmek dilimizi daha iyi kullanmak ve insanlar ile daha iyi iletişim kurmak için önemlidir. Türkçede sözcükler türleri açısından sekize ayrılmaktadır.

Sözcük türleri arasında isimler, sıfatlar, zamirler, zarflar, edatlar, ünlemler, fiiller ve bağlaçlar vardır. Dilimizde en fazla kullanılan sözcük türü isim olarak karşımıza çıkar. Çünkü isimler akımıza gelebilecek olan tüm varlıkları ve kavramları karşılayan sözcüklerdir.

Aklınıza gelebilecek olan her şey isimdir. Örneğin yastık, masa, Türkiye, çiçek, papatya, su, okul, devlet gibi kelimelerin tümü isimdir. İsimler kendi aralarında da tür isimleri, özel isimler, topluluk isimleri ya da somut isimler gibi gruplara ayrılabilir.

Haberin Devamı

SÖZCÜK TÜRLERİ ÖRNEKLERİ NELERDİR?

İsim: Masa, sandalye, örtü, çiçek, koltuk, kapı, oyuncak, ip, çiçek, gül, papatya, İzmir, dünya, Türkiye

Sıfat: Kalemi şu öğrenciye verir misin (işaret sıfatı), birkaç kişi seni aradı (belgisiz sıfat)

Zamir: Kendim geldim (dönüşlülük zamiri), şunu kim almıştı? (işaret zamiri)

Zarf: Kaçta gelirsin (soru zarfı), hadi ileri git (yön zarfı)

Edat: Sanki, kadar, için, gibi

Ünlem: Of, buraya kadar, çat, küt, pat, yeter

Bağlaç: İle, ve, çünkü, ancak, bile

Fiil: koşmak, yüzmek, gezmek, yürümek

SÖZCÜK TÜRLERİ ÖZELLİKLERİ NELERDİR?

Adıllar (isimler): Bütün varlıkları karşılayan kelimeler ad yani isim denir. Örneğin Türkiye, masa, kalem, sandalye, süs, eşya, yastık, yatak, oyuncak gibi kelimelerin tümü isim yani ad olarak karşımıza çıkar. Kendi içinde de özel adlar, çoğul ad, tekil ad, somut ya da soyut ad olarak ayrılır.

Sıfat (ön ad): İsimlerin miktarını, niteliğini ve durumunu belirten sözcükler sıfatlardır. Sıfatlar isimlerin özelliklerini gösteren bir sözcük türüdür. Kendi içinde de işaret sıfatı, soru sıfatı, sayı sıfatı ya da niteleme sıfatı olarak ayrılırlar.

Zamir (adıl): İsmin yerini tutan ve isim solu olan sözcükler zamirlerdir. Zamirler dönüşlülük zamiri, kişi zamiri, işaret zamiri, ilgi zamiri ve soru zamiri olarak kendi içerisinde ayrılır.

Haberin Devamı

Zarf (belirteç): İsimleri, sıfat ya da diğer kelime türlerini yer, yön, zaman, durum, miktar bakımından etkileyen sözcükler zarflardır.

Edat (ilgeç): Tek başlarına anlamı olmayan fakat başka isimler ile bir araya geldiklerinde anlam oluşturan kelimelerdir. Edat örnekleri arasında sanki, için, kadar, üzere gibi kelimeler vardır.

Ünlemler: Duyguların anlık çıkışlarını tanımlayan kelimelerdir. Of, yeter artık, hey, çat, pat gibi kelimeler ünlem kelimeleridir.

Bağlaç: Edatlar gibi tek başlarına kullanılmayan fakat sözcük ya da cümleleri birbirlerine bağlayan kelimelerdir. Bağlaç örnekleri arasında ise, ile, ve, de, çünkü, ancak, bile sözcükleri vardır.

Fiiller: Bir eylem ya da bir durum belirten sözcüklerdir. Koşmak, uyumak, yatmak, oturmak, yürümek, gitmek, gelmek, bağırmak, vurmak gibi kelimeler fiildir.