Pratik Bilgiler Tasfiyecilik akımı nedir, temsilcileri kimlerdir? Tasfiyecilik akımı eserleri nelerdir?

Tasfiyecilik akımı nedir, temsilcileri kimlerdir? Tasfiyecilik akımı eserleri nelerdir?

Paylaş
Tasfiyecilik akımı nedir, temsilcileri kimlerdir? Tasfiyecilik akımı eserleri nelerdir?

Tasfiyecilik akımı politika alanlarında çalışmalar ortaya koymuş sosyal akımlardan biridir. Rusya'da ortaya çıkan bu akım Marksist-Leninist terminolojide yeni teoriler ortaya koymaktadır. Parti içerisinde bulunan her bir üye bu parti programlarını da katı bir şekilde reddetmektedir. Bolşevik lider Vladimir Lenin tarafından ortaya çıkan bu akım pek çok yankı uyandırmıştır. Çıkan eserlerin her biri siyasi bir nitelik taşımaktadır. Genel olarak tasfiyecilik proletarya ve diktatörlüğünün yadsınması olarak kabul edilmektedir. Tasfiyecilik akımı nedir, temsilcileri kimlerdir sizler için derledik.

Marksizm-Leninizm ile beraber ortaya çıkan akımlardan biridir. Rusya iç devlet ve politika alanında pek çok konuya değişmiştir. Siyasi anlamda farklı özellikler taşımaktadır. Tasfiyeciler için yasadışı olan tüm konular üzerine durulmalı ve bunların kaldırılması ele alınmaktadır.

Rusya Sosyal Demokrat İşçi Partisi bu akımın en temel savunucularından biri olsa da bu partiye ihtiyacın olmadığı söylenmektedir. Tasfiyecilik üzerine pek çok makale ortaya çıkmıştır. Tasfiyecilik özellikle milletlerarası konular ile ilgilenmektedir. Her milletin kendi çıkarları olduğunu savunan akımlardan biridir.

Haberin Devamı

TASFİYECİLİK AKIMI NEDİR?

Tasfiyecilik akımı politik anlamda milletlerarası menfaatler üzerine durmuştur. Bu akım aynı zamanda sosyal demokrat partiyi ihtiyaç olmadığını da savunmuştur. Yasadışı olan durumlara karşı net bir tavır sergileyen bu akım Rusya'da çıkmıştır. Bu akım için çok cesur opor­tünistler ifadesi kullanılmaktadır.

Üstelik bu akımı savunan kişilere de oportünist adı verilmektedir. Marksizm-Leninizm üzerine duran tasfiyecilik akımı pek çok farklı konu üzerinde de çalışmalar gerçekleştirmiştir. Bu çalışmaların örnekleri günümüze kadar uzanmaktadır. Tasfiyecilik akımının eserleri de oldukça fazladır.

TASFİYECİLİK AKIMI TEMSİLCİLERİ KİMLERDİR?


Her devletin kendi içerisinde gruplaştığını ifade eden tasfiyecilik akımının temsilcisi Bolşevik lider Vladimir Lenin'dir. Her coğrafyanın farklı sorunları ve bu sorunlar için getirilen çözümleri bulunmaktadır. Özellikle sosyo-ekonomik ve sosyo-kültürel alanlarda temsilcileri bulunmaktadır.

Siyasi parti öncüleri bu akımın temel temsilcileri arasında yer almaktadır. Emperyalist düşüncelerden uzaklaşma ve insanların kendi kültüründe rahatça yaşamaları gerektiğini savunmuştur. Devrimcilik ve Demokrat merkezcilik bu akımın önde gelen konu başlıklarıdır.

Haberin Devamı

TASFİYECİLİK AKIMI ESERLERİ NELERDİR?

Tasfiyecilik akımı içerisinde oldukça fazla eser hazırlanmıştır. Bilinen en güçlü eser "Halkın Dostları Kimlerdir ve Sosyal-Demokratlara Karşı Nasıl Savaşırlar?" eseridir. Bu eser 1894 yılında hazırlanmıştır Tüm akımı net bir şekilde ifade eden eserlerden biridir. Bir diğer öne çıkan eser ise "Ekonomik Romantizmin Bir Karakterizasyonu" olarak adlandırılır.

Bu eser 1897 yılında hazırlanmıştır. "Rusya'da Kapitalizmin Gelişmesi", "Bir Adım İleri, İki Adım Geri", "Ulusların Kendi Kaderini Tayin Hakkı" ve "Demokratik Devrimde Sosyal-Demokrasinin İki Taktiği" en çok yankı uyandıran eserlerdir. "Marksizmin Üç Kaynağı Ve Üç Öğretisi" adlı eser ise 1913 yılında ortaya çıkmış siyasi anlamda pek çok konuya değinen eserlerden biridir. "Emperyalizm, Kapitalizmin En Yüksek Aşaması" da 1916 yılının en çok tutan eserlerinden biridir.

Haberin Devamı