Pratik Bilgiler Taziye nedir? Taziye ne demek TDK? Taziye sözlük anlamı...

Taziye nedir? Taziye ne demek TDK? Taziye sözlük anlamı...

Paylaş
Taziye nedir? Taziye ne demek TDK? Taziye sözlük anlamı...

Yabancı dillerden Türkçeye geçmiş birçok farklı kelime bulunmaktadır. Bu kelimelerden biri olarak taziye sözcüğü öne çıkar. Türkçe karşılığı ise başsağlığı dileme olarak ifade edilir. Taziye nedir? Taziye ne demek TDK? Taziye sözlük anlamı hakkında merak edilenler.

Taziye sözcüğü günlük yaşamda hala kullanılan önemli kelimeler içerisinde yer alır. Herhangi bir ölüm söz konusu olduğunda iyi dilekleri anlatmak için taziye kelimesi değerlendirilmektedir. Daha doğrusu taziye sözcüğü başsağlığı dilemek şeklinde Türkçe içerisinde kullanılan bir kelimedir.

Haberin Devamı

TAZİYE NEDİR?

Genelde bir ölüm söz konusu olduğu zaman bunun üzerine başsağlığı dilemek için taziye kelimesi kullanılır. Bu durum Türkçe üzerinden kelime kalıbı olarak ‘taziyelerimi sunarım’ şeklinde değerlendirilmektedir. Yani duruma uygun olarak ve kibar bir şekilde ölüme ne kadar üzüldüğüne dair kişi hislerini anlatır. O yüzden genelde cenazeye gidildiğinde ya da farklı bir yerde, birini kaybeden kişiye taziye kelimesi kullanılmaktadır.

TAZİYE NE DEMEK TDK?

Taziye kelimesi Türk Dil Kurumu üzerinden başsağlığı dilemek olarak değerlendirilir. Daha doğrusu başınız sağ olsun şeklinde eş anlamlı olarak kullanılan bir sözcüktür. Söz konusu bir ölüm olduğu zaman bu ölüme karşı kişiye kibar ve anlamlı biçimde ne kadar üzüldüğünü anlatma yoludur.

Haberin Devamı

Günlük yaşamda Türkçede yine yaygın olarak kullanılan önemli sözcükler içerisinde bulunduğunu ifade etmek gerekir. O yüzden Başınız sağ olsun kelime grubu yerine Türkçede taze kelimesi daha fazla ön plana çıkmaktadır.

TAZİYE SÖZLÜK ANLAMI

Sözlük anlamı üzerinden ele alındığı zaman taziye kelimesi başsağlığı dilemek şeklinde ele alınmaktadır. Genelde bir kayıp yaşandığı zaman kişinin kaybına karşılık olarak, Başsağlığı dilemek üzerine kullanılır. Aynı zamanda bir ölüm yaşandığı vakit karşı tarafı ziyaret amaçlı da dile getirilen bir sözcük olduğunu söylemek mümkün. Bu durum yapılacak ziyaret ile beraber taziye sunmak amaçlı olarak ele alınır.

TAZİYE SÖZCÜĞÜ KÖKENİ NEDİR?

Taziye kelimesinin kökeni Arapça olarak öne çıkar. Uzun yıllar önce Arapçadan Türkçeye yerleşmiş ve yaygın kullanılan kelimeler içerisinde bulunduğunu ifade etmek mümkün. Hem tek başına hem de cümle içerisinde taşımış olduğu anlamı doğrultusunda kullanılabilir.