Pratik Bilgiler Tevazu nedir? Tevazu ne demek TDK? Tevazu göstermek sözlük anlamı...

Tevazu nedir? Tevazu ne demek TDK? Tevazu göstermek sözlük anlamı...

Paylaş
Tevazu nedir? Tevazu ne demek TDK? Tevazu göstermek sözlük anlamı...

Tevazu kelimesinin karşılığı Türkçe üzerinden alçakgönüllülük olarak ifade edilir. Doğrudan bu sözlük üzerinden bir insanın herhangi bir konuda göstermiş olduğu kibarlık ve alçak gönüllülüğü anlatır. Tevazu nedir? Tevazu ne demek TDK? Tevazu göstermek sözlük anlamı hakkında merak edilen tüm detaylar.

Yabancı kökenli bir kelime olmasına rağmen tevazu sözcüğü, Türkçede yerleşik bulunan kelimelerden biridir. Özellikle alçak gönüllü olmak ya da alçakgönüllülük gibi anlamları doğrusunda öne çıkan bir sözcük olduğunu ifade etmek gerekir. Herhangi bir konuda kişinin göstermiş olduğu kibarlık, iyilik ve alçak gönüllü olma durumunu anlattığını söylemek gerekir.

Tevazu nedir?

Tevazu direkt olarak Türkçe üzerinden alçak gönüllülük ile karşılık bulunmaktadır. Aynı zamanda alçak gönüllü olmak, bir insana karşı daha nazik ve kibar olmak gibi anlamlara sahip olduğunu ifade etmek gerekir. Naif davranmak, herhangi bir büyük olay karşısında kendini ölmeden daha mülayim bir yaklaşım göstermek biçiminde değerlendirilir. Özellikle bu şekilde davranan kişiler toplum tarafından değer gören insanlar olarak öne çıkarlar.

Tevazu ne demek TDK?

Türk Dil Kurumu açısından bakıldığı vakitte vazo kelimesi, doğrudan alçakgönüllülük şeklinde ifade bulur. Aynı zamanda bu iki kelime karşılıklı olarak eş anlamlı sözcükler şeklinde değerlendirilir. Türkçede günlük hayatın içerisinde her iki kelime de aynı şekilde yaygın ve yoğun biçimde kullanılır. Diğer yandan tevazu sahibi kişiler aynı zamanda mütevazi insanlar olarak da anılır. Bu kişiler günlük yaşamda bir başarı gösterdikleri zaman bununla aşırı oranda övünmez. Daha mütevazi ve alçak gönüllü şekilde davranarak, çevresindeki insanlar tarafından da değer görür.

Tevazu göstermek sözlük anlamı

Kibirden ya da buna benzer duygulardan uzak kalmak tevazu göstermek şeklinde ifade edilir. Özellikle kendini diğer insanlardan daha değerli görmek gibi durumlardan uzak kalan kişi veya kişilerdir. Kendini bilen ve tanıyan, özgüven sahibi insanlar olarak ön plana çıkarlar. Aynı zamanda kendisinden daha aşağıda bulunan kişilere karşı kötü davranmamak, onlara haksızlık yapmamak biçiminde değerlendirilir. Maddi yönden kendi zenginliği, mal ve mülkü ile birlikte övünmeyen kişiler olarak ön plana çıkar. Bu insanlar mütevazi ve alçak gönüllü olarak değerlendirilir.

Haberin Devamı