Pratik Bilgiler Tümdengelim örnekleri nelerdir? Tümdengelim özellikleri ve örnek cümleler...

Tümdengelim örnekleri nelerdir? Tümdengelim özellikleri ve örnek cümleler...

Paylaş
Tümdengelim örnekleri nelerdir? Tümdengelim özellikleri ve örnek cümleler...

Mantık dersi konusunun temelini oluşturan kavramlardan bir tanesi Tümden gelim kavramıdır. Aslında gülük hayatta farklında olmadan Tümden gelim kavramları kullanılmaktadır. Tümden gelim bir cümlenin bütününden tekile doğru tanımının yapılması olarak ifade edilmektedir. Tümdengelim hem Türkçe dilbilgisi hem de matematik konularını ilgilendirmektedir. Tümden gelim örneklerinde önce sonuç aktarılır sonrasında nedenler belirtilmektedir. İşte, tüm detaylar.

Tümden gelim temel ilkeleri arasında yer alan en önemli kural bir bütünün resim çerçevesinin belirtilerek tekil olaylara konusun inmesidir. Bu anlamda anlatılmak istenen düşünce yani ana fikir önce karşısındakine verilir sonrasında nedenleri açıklanır.

Haberin Devamı

Tümdengelim Örnekleri Nelerdir?

Ortaokul ve lise müfredatında okutulan konuların başında gelen tümdengelim konusu oldukça kolay ve eğlencelidir. Öğrencilerin bu konuyu iyi pekiştirmesi için çeşitli tümden gelim konularına örnekleri çoğaltarak çalışması uygun olacaktır.

Tümdengelim kavramı, akıl yürütme yöntemleri konusu içerisinde incelenmekte ve lise öğrencileri mantık dersinde konu olarak görmektedirler. Akıl yürütme yöntemlerinin bir tanesi tümdengelim yöntemi diğeri ise tümevarım yöntemidir. Tümdengelim örneklerine detaylarıyla bakılacak olursa;

Bütün vahşi hayvanlar ormanda yaşarlar. Aslan bir vahşi hayvandır. O halde tüm aslanlar ormanda yaşarlar. Bu örnekte görüldüğü üzere bir tümden gelim yöntemi kullanılmıştır. Öncelikle aslanın ormanda yaşadığı belirtilmiş yani bir sonuç cümlesi ile başlamış sonrasında aslanın neden ormanda yaşaması gerektiği belirtilmiş ve vahşi olan tüm hayvanların ormanda yaşaması gerektiği belirtilmiştir.

Haberin Devamı

Tümdengelim Özellikleri ve Örnek Cümleler…

Tümden gelim bir önerme çeşididir. Genel özellikleri itibariyle konuyu bütünden özele kadar incelemeyi hedeflemektedir. Tümdengelim önermesinin genel özelliklerine bakılacak olursa;

- Tümden gelimde yeni bir fikir üretilmemektedir. Buna göre sonucu belli olan bir konunun detaylarına indirgenmesi sağlanmaktadır.

- Tümden gelim bir kanıt yöntemi olarak kullanılır.

- Tümden gelim ispat ve kanıt ilişkisiyle kurulman önermelerdir.

- Tümden gelim yöntemi ilk olarak rasyonalistler tarafından kullanılmaya başlanmıştır. Buna göre bilginin temeli deneyci olarak bilinen kişilerden farklı olarak rasyonalistler konuyu irdeleyerek tümden gelim ile anlamaya çalışmaktadırlar.

- Tümden gelim en fazla Ortaçağ döneminde Rönesans hareketlerinin ilk çıktığı yıllarda yaygın olarak insanlar tarafından kullanılmıştır. Bu dönem insan, yaşam ve hayat kurallarına dair nedensellik ve sonuç ilişkilerinin nasıl kurulması gerektiği yönünde sorgulamaların fazla olduğu dönemler olarak bilinmektedir.

- Tümden gelim özelliklerinden en önemlisi önermeyi oluşturma sürecinden dikkatli davranılması halinde ön yargılardan kurtulma yöntemi olarak güvenli bir uygulama olarak kabul edilmektedir.

Haberin Devamı

Tümden gelim cümle örneklerine bakılacak olursa;

- Tüm insanlar su içmelidir. İnsanın suya ihtiyacı vardır. İnsanlar susuz yaşayamazlar.

- Bütün madenler yüksek ısıda genleşir. Gümüş bir madendir o halde gümüşte yüksek ısıda genleşir.

- Bütün kitapların sayfaları vardır. Ansiklopedi de bir kitaptır. O halde Ansiklopedi de bir kitaptır.

- Tüm dinlerin Kutsal bir kitabı vardır. Musevilik de bir dindir. O halde Museviliğin de bir kutsal kitabı vardır.