Pratik Bilgiler Vibrasyon nedir? Vibrasyon TDK sözlük anlamı ne demek?

Vibrasyon nedir? Vibrasyon TDK sözlük anlamı ne demek?

Paylaş
Vibrasyon nedir? Vibrasyon TDK sözlük anlamı ne demek?

Türkçe ve dünyanın bütün dilleri yabancı kökenli kelimeler barındırmaktadır. Yabancı kökenli olup, yazıldığı gibi okunan ve kullanımı kabul görenler olduğu gibi Türkçe anlamları da kullanılabilmektedir. Vibrasyon kelimesi de bu anlamda değerlendirilebilmektedir. Vibrasyon nedir? Vibrasyon TDK sözlük anlamı ne demek? İşte, merak edilen tüm detaylar.

Vibrasyon, bulunulan ortamda dışardan bir etkiyle salınan titreşim demektir ve Fransızca kökenlidir. Fransızca vibration kelimesinden türetilmiş Türkçe’ ye titreşim olarak çevrilmiş bulunmaktadır. TDK sözlükte vibrasyon kelimesi iki anlam taşımaktadır. İlki; Titreşim, 2. İse, darbe ve güç etkisiyle meydana gelen salınım olarak görülmektedir.

Haberin Devamı

VİBRASYON NEDİR?

Türkçe anlamı titreşim olarak bilinene vibrasyon sözcüğü, Fransızca; vibration ve Latince; vibratio kelimelerinden alıntıdır. Sarsılmak, titremek gibi anlamlar ifade eden vibrasyon, raşe, salınım ve ihtizaz kelimelerinin de anlamdaşı sayılmaktadır. Yabancı kökenli sözcükler arasında bulunan vibrasyon, Fransızca ve Latince kökenlidir.

Fransızca, vibration, Latince, vibratio şeklinde yazılmaktadır. Vibrasyon kelimesi yaygın olarak makine sanayinde kullanılmaktadır. Vibrasyon kelimesinin Türkçe anlamı, titreşim demektir. Ancak bunun çevre ya da darbe etkisiyle meydana gelmesi gerekmektedir. Doğal salınımlar vibrasyon olarak kabul edilmemektedir. Vibrasyon, tarihi asırları aşan geniş zamandan bu güne Türkçe' ye geçmiş yabancı kökenli bir kelimedir.

Haberin Devamı

VİBRASYON TDK SÖZLÜK ANLAMI NE DEMEK?

Vibrasyon, kelimesinin Fransızca ve İtalyanca’ dan Türkçe’ ye geçen bir kelime olduğu bilinmektedir. Vibrasyon, çevreden gelen etkiyle meydana gelen salınım ve titreşim durumunu ifade etmektedir. Vibrasyonun 11. Yüzyıldan bu yana Türkçe alfabede kullanıldığı bilinmektedir. Vibrasyon kelimesinin TDK sözlük anlamı birden fazla olduğu görülmektedir.

 1- Anlam; Titreşim olarak görülmekte,

 2- Anlam ise, darbe ya da bir etkiye bağlı olarak meydana gelen salınım olarak ifade edilmektedir.

Bütün dillerde karşılığı bulunan vibrasyon sözcüğü, her hangi bir darbe ya da etkiye bağlı olarak ortaya çıkmaktadır. Vibrasyon, salınım ve titreşim hareketlerinin tümüne denmektedir. Vibrasyon, salınım ya da titreşim anlamdaş kelimelerdir. Her biri farklı şekilde yazılsa dahi anlamları aynı ya da yakındır. Cümle içinde kullanmak gerektiğinde örnek;

- Ansızın başlayan deprem etkisiyle yaprak gibi titriyordu.

- İlkbaharda dikilen fidanlar şiddetli rüzgarın etkisiyle salınıp duruyordu.