Pratik Bilgiler Yaz - kış evinizin havasını değiştirecek iç mekan bitkileri! Havayı temizliyor, stresi azaltıyor...

Yaz - kış evinizin havasını değiştirecek iç mekan bitkileri! Havayı temizliyor, stresi azaltıyor...

Paylaş
Yaz - kış evinizin havasını değiştirecek iç mekan bitkileri! Havayı temizliyor, stresi azaltıyor...

Yeşilin hayatımıza katkısı azımsanmayacak derecede çok. Doğada birçok canlının yuvası, bizim de yaşam kaynağımız bitkiler evlerde bambaşka ortam oluşturulmasını sağlıyor. Çiçeklerin büyük bölümü bulunduğu ortamın havasını temizlerken tamamı da stresi azaltmayı sağlıyor. Rengarenk çiçekli ya da yeşil yapraklı bitki veya çiçekler iç mekanlara ayrı bir estetik anlayış kazandırıyor. İşte, sıcak ve soğuk havaya dayanıklı iç mekanlarda en çok tercih edilen bitkiler...

Arife Kübra Zımba - Posta.com.tr İç mekan ve dış mekanlara canlılık katan bitkilerin son dönemde evlerdeki alanı arttı. Özellikle koronavirüs sürecinde yaşanan kapanma ile evlerdeki yaşam alanları deyim yerindeyse dönüştü. Salonlar, balkonlar, çalışma odakları derken çiçekler evlerin her noktasında yer almaya başladı. Evde bulunan bitkilerin bakım rutinleri, kişiye ve ortama olan pozitif etkileri hobi olarak alanını genişletmesine fayda sağladı. İşte, yaz ve kış mevsiminde iç mekan bitkileri...

Haberin Devamı

Nergis: Nergis iç ve dış mekanda da yaşayabilen çiçek türlerindendir. Soğandan yetişen nergis çiçeğinin ekimi kasım ayından, ocak sonuna kadar olan dönemi kapsıyor. Direkt güneş almayı sevmez.

Sümbül: Soğanlı bitkilerden olan sümbül her mevsim çiçek açabilme özelliğindedir. Yaz-kış iç ve dış mekanda kolaylıkla yaşayabilir. Kış aylarında haftada bir defa sulanması yeterlidir ve direkt güneş ışığı sevmez.

Mum çiçeği: Mum çiçeği sarmaşık türündendir ve genellikle iç mekanda yetiştirilir. Kış aylarında çiçek açar. Işığı seven yapısı nedeniyle pencere kenarlarına konumlandırılır.

Yasemin çiçeği: Yasemin çiçeği sonbahar ve kış aylarında da çiçek açmaya devam eder. Sıcak havya oranlar soğuk havaya daha yakındır.  Karanlık olmayan ancak direkt güneş ışığı almayan yerler idealdir. Sarmaşık bir yapısı vardır.

Haberin Devamı

Çuha çiçeği: Çuha çiçeği iç ve dış mekanda kolaylıkla yetiştirilebilir. Doğrudan güneş ışığını sevmez. Aşırı soğuk hava iyi gelmez.

Hercai menekşe: Olağanüstü estetik görüntüsü ile ev ve bahçeleri süsleyen hercai menekşe -20'ye kadar olan dayanıklılığı sebebiyle tam anlamıyla bir kış bitkisidir. Toprağı kurudukça su verilir.

Ateş dikeni: Keskin soğuklarda dahi yeşil kalabilen ateş dikeni kışa dayanıklı balkon çiçekleri arasında yer alır. Çiçekleri ilkbahar aylarında açar. Park ve bahçelerde yaygın olarak kullanılırken evlerde de balkon ve salonlarda da kendine yer bulabiliyor.

Atatürk çiçeği: Çiçek ismini, Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ten alıyor. Kırmızı ve yeşilin tonlarıyle ortama renk katan çiçek, soğuk havalara karşı oldukça dayanıklıdır. Aralık ayından itibaren yaprakları çiçek açar ve kış ayı süresince de çiçekleri dökülmez.

Orkide: Özel günlerde en sık tercih edilen orkideler farklı renk ve estetik yapılarıyla bulunduğu mekana da farklı bir hava katar. Kış aylarında dondurucu soğuklar olsa da dayanabilir. Kış aylarında balkonlarda da rahatlıkla yetişebilir.

Kış sümbülü: Zambakgiller familyasından olan çiçek, kış aylarında açar. Direkt güneşe maruz kalmayı sevmez. Serin ortamlardan hoşlanırlar.

Haberin Devamı

Açelya: Soğuk havalara oldukça dayanıklı olan açelyalar, evlerde ve balkonlarda kolaylıkla bakılabilir. Bu çiçek güneş ışığını çok sevmez ve -25 dereceye kadar dayanabilir.

Kalanşo: Kalanchoe bitkisi, güneşli ve parlak alanlarda yetişebildiği gibi düşük sıcaklıklara da dayanır. İç ve dış ortamda yaşayabilir.

Sukulent: Birçok çeşidi bulunan sukulenr, yavaş büyür ve çok az bakım gerektirir. Sıcak ve kuru ortamlarda büyüyebilir ve soğuk havaya da dayanıklıdır.

Yuka: Yucca çiçeği iç mekanda en çok tercih edilen bitkilerdendir. Yüksek sıcaklıklara dayanıklı ve soğuk havalarda da yaşayabilir. Bakımı da oldukça basittir.

Paşa kılıcı: Salonlarda yaygın olarak bulunan, hava kirliliğine karşı dirençli bir bitkidir. Düşük ışık ve su ihtiyacına sahip olan Paşa kılıcı, soğukta da yetişebilir.

Zamia: İç mekandaki en dayanıklı ve güçlü bitkilerden olan Zamia, düşük sıcaklıklara dayanıklıdır ve düşük ışık koşullarına uyumludur.

Hostes çiçeği: İç ve dış ortam için uygundur. Fittonia bitkisi (Hostes çiçeği), soğuk havaları tolere edebilir. Işığın az olduğu alanlarda yaşayabilir.

Haberin Devamı

Dracaena: İç mekana uyumlu, uzun yaprakları ile bilinen Dracaena, yüksek nem ve düşük sıcaklıklara dayanır.

Şeflera: Schefflera bitkisi, ortamın havasını temizleyen ve gösterişli yaprakları ile en çok tercih edilen yeşil çiçeklerdendir. Sıcaklıklara dayanıklıdır ve güneş ışığına duyarlıdır. Az ışıklı yerlerde de kolaylıla yetişebilir.

Salon yaprağı: Salon Yaprağı (Aspidistra Elatior) bitkisi, yavaş büyür. Soğuğa dayanıklı yapısı nedeniyle iç ve dış mekanda yetişebilir. Düşük ışık ve su ihtiyacına sahiptir.

Salon sarmaşığı: Diğer adı Pothos olan bitki, düşük ışık koşullarında da büyür ve soğuk hava şartlarını tolere edebilir.

Barış çiçeği: Barış Çiçeği (Spathiphyllum), evlerde en kolay ve en çok tercih edilenlerin başında gelir. Kısmi gölge koşullarında yetiştirilebilir. Soğuk hava şartlarına dayanıklı olduğu gibi ortamın havasının formaldehit, benzen ve karbon monoksit gibi zararlı maddeleri filtreler.

Haberin Devamı

Kurdele çiçeği: Chlorophytum comosum adına sahip çiçek, hızlı büyüyen bitkilerdendir. Düşük sıcaklıklara ve düşük ışık koşullarına dayanıklıdır.

Aglonema: Tropikal ormanlardan evimize gelmiş bu çiçek, dayanıklı ve uzun ömürlüdür. Düşük ışık koşullarında bile büyüyebilir ve soğuk hava şartlarına dayanıklıdır.

Şebboy çiçeği: Her bir dalı farklı bir renge sahip olan Şebboy çiçeği, iç ve dış mekanda yetişebilir. Muhteşem bir kokuya sahiptir.

Manolya: Güzel kokulu çiçeklerin başında gelen Manolya, yaprak dökenler ve dökmeyenler olarak ikiye ayrılır. Çok hızlı büüymesi ile de bilinir. Evde ve dış mekanda bakılabilir. Susuzluğa dayanıklıdır ancak Yaz mevsiminde 4-5 gün ara iile sulamakta fayda var.

Areka Palmiyesi: Hava temizleyici yapısı ile salonların vazgeçilmezlerindendir. Gösterişli yaprakları da ilgi nedeni.