Pratik Bilgiler Zarf fiil ekleri nelerdir, nasıl kodlanır? Zarf fiil özellikleri ve örnekleri nelerdir?

Zarf fiil ekleri nelerdir, nasıl kodlanır? Zarf fiil özellikleri ve örnekleri nelerdir?

Paylaş
Zarf fiil ekleri nelerdir, nasıl kodlanır? Zarf fiil özellikleri ve örnekleri nelerdir?

Zarf fiil ekleri, gövde ya da köküne aldığı geçici eklerle zarf halini almaktadır. Çekim eki almadan zaman-durum sorularına cevap olarak görülmektedir. Zarf fiili, fiilimsi konulara çoğunlukla sınavlarda yer verilmektedir. Öğrencilerin hayli zorlandığı fiilimsi konuların kolaylığı ve sanıldığı kadar zor olmadığı görülmektedir. Zarf fiil ekleri nelerdir, nasıl kodlanır? Zarf fiil özellikleri ve örnekleri nelerdir? İşte, merak edilen tüm detaylar.

Bir cümlede bulunarak eylemin ne zaman, nasıl yapıldığını ifade eden fiil köklü kelimelere zarf fiil denmektedir. Zarf fiil ekleri, en zor ezberlenebilen, fiilimsi grubundan eklerdir. Sınava hazırlanan öğrenciler için oldukça zor konulardır. Zarf fiil ve isim fiil ekleri sıfat fiil ekleriyle mukayese edildiğinde sayıları daha fazladır.

Haberin Devamı

ZARF FİİL EKLERİ NELERDİR?

Zarf fiil ekleri, kök ve gövdesine gelen geçici ekler sayesinde zarf haline gelmektedir. Durum ve zaman sorularına cevap veren fiilimsiler olarak da tanınmaktadır. Öğrenim sürecinde sınavlarda çıkan fiilimsiler zaman zaman zorlayıcı olabilmektedir. Fiilimsiler üç gruba ayrılmaktadır.

Zarf fiiller,

İsim fiiller,

Sıfat fiiller olarak kök ya da gövdelerine gelen eklerin öğrenilerek sınavlarda başarıya ulaşmak mümkündür.

Fiilimsilerin kodlaması öğrenmeyi de kolaylaştırmaktadır. Fiilimsi ekleri olarak bilinenler, madan, ince, arak, ip, e, dıkça, ken, maz, casına, dığında ve meksizin şeklinde görülebilmektedir.

NASIL KODLANIR?

Eğitim süreçlerinde kodlama en iyi öğrenme şeklidir. Fiilimsilerin kodlanması da öğrenmeyi kolaylaştıran bir tekniktir. Kodlama örnekleri;

Haberin Devamı

Ali madan Dağında yaramazken ince ip atarak incelmeksizin dikçe durdu.

Kenyalı Asiye ince ipi araklamadan gittiğinde oldukça şeklinde kodlama yapılarak fiil eklerinin unutulmasına izin verilmeyecektir.

ZARF FİİL ÖZELLİKLERİ

Bir cümlede bulunan ve eylemin ne zaman, nasıl yapıldığını ifade eden fiil köklü sözcüklere zarf fiili denmektedir. Cümle içinde kullanarak örnek verilecek olursa;

Ayşe, gece-gündüz demeden sınava hazırlandı. Burada görülen gece gündüz demeden tamlama zarf fiili örneği, demek fiilinden gelen meden eki de zarf fiil eki olarak tanımlanabilmektedir. Bu cümlede görülerek yöneltilmesi gereken sorular; Nasıl ve Ne zaman olacaktır. Zarf fiillerinin özellikleri geçici olarak geldiği kök ve gövdede görülen sorulara cevap vermeleridir.

ÖRNEKLERİ NELERDİR?

Zarf fiil ekleri, kendi içinde sorulara cevap vermektedir. Örnekler,

Arak- erek

Şu butona basarak televizyonu açabilirsin.

Başkalarını taklit ederek asla başarılı olamazsın.

Yazıldığı dilde kitap okuyarak İngilizce öğrenmek istiyorum.

-e –a

Yana yakıla yaşadıklarını anlatmaya başladı.

Israrla üstüne basa basa söylediğim halde beni dinlemedi.

ince - ınca

Zil çalınca herkes dışarı çıktı.

Bütün seyirciler film başlayınca sustu.

Masadan kalkıp yanımıza geldi.

Ağır hastanın başında nöbetleşe bekliyoruz.

Bu gün dersimiz üçü on geçe bitecek.

Haberin Devamı

Uçağım sekiz çeyrek geçe kalkacak

Akşama kalmadan işleri bitirmeliyim.

Diğinde- dığında

Kitabımı tamamlandığında çok mutlu olacağım.

Ankara’ da yaşamaya başladığında izlenimlerini anlat.

Ayalı- eyeli

Görmeyeli çok değişmiş.

Yurtdışından gelmeyeli uzun yıllar oldu.

Sınav sonuçlarına bakmayalı henüz bir saat olmadı. Şeklinde pek çok örnek cümle kurulabilir. Fiilimsiler arasında isim, sıfat ve zarf türleri bulunmaktadır. Zarf fiilleri ve isim fiillerine oranla sıfat fiillerinin sayısı daha azdır. Sınavlarda çoğunlukla sorular arasında bulunan zarf fiil ekleri, fiilimsiler adayları epey zorlamaktadır.