Yaşam Şebi Yelda nedir? (Şeb-i Yelda hangi gün?)

Şebi Yelda nedir? (Şeb-i Yelda hangi gün?)

Paylaş
Şebi Yelda nedir? (Şeb-i Yelda hangi gün?)

21 Aralık'ta  (önceki gün) Türkiye'de en uzun gece yaşandı. 21 Aralık ekinoksu kış gündönümü sonrası kullanıcılar Şebi Yelda sözcünüğü aratmaya başladı. Peki Şeb-i Yelda nedir? İşte detaylar...

21 Aralık tarihi ile beraber Dünya’nın Güneş etrafında dönmesi ve eksen eğikliğine bağlı olarak dört önemli gün ortaya çıkar.

Bu günler aynı zamanda mevsimlerin başlangıcıdır. 21 Mart ve 23 Eylül tarihlerine ekinoks (gece – gündüz eşitliği) tarihleri 21 Aralık ve 21 Hazirantarihlerine de solstis (gündönümü) tarihleri denir.

21 Aralık'a verilen isimlerden biri olan Şeb-i Yelda nedir?


ŞEBİ YELDA NEDİR?


21 Aralık kış dönümünün bir diğer adı Şebi Yelda'dır. Başta İran olmak üzere birçok yerde Şeb-i Yelda günü kutlamaları yapılır.

Bölgelere göre değişiklikler gösterse de özellikle İran’da yapılan Şeb-i Yelda kutlamalarında, ailenin en büyüğünün evinde toplanılır, başta karpuz ve nar olmak üzere hemen her tür yiyecek hazırlanır, sabah güneşin doğuşuna şahit olana kadar bu ritüel devam eder.

GÜNDÖNÜMLERİ VE EKİNOKS TARİHLERİ


21 Mart (ekinoks) : Gece ve gündüz eşit olur, bizim bulunduğumuz kuzey yarım kürede ilkbahar başlarken güney yarımküre sonbahara girer.

21 Haziran (Yaz gündönümü): Yılın en uzun gündüzü ve en kısa gecesinin yaşandığı zamandır. Bir diğer adı da Yaz gündönümüdür. Kuzey yarım kürede yaz başlarken güney yarım kürede kış başlar.

23 Eylül (ekinoks): Gece ve gündüz eşit olur. Kuzey yarımkürede yaz biter, sonbahar başlar. Güney yarımkürede ise bahara geçiş olur.


En uzun gece hangi gün ve kaç saat ? (21 Aralık ekinoksu kış gündönümü)

Haberin Devamı