Türkiye'de bölge bölge görülmesi gereken yerler listesi
Türkiye'de bölge bölge görülmesi gereken yerlere göz atın. Seyahatinizi planlayın ve tarihin ve doğanın keyfine varın
EGE BÖLGESİNDE GÖRÜLMESİ GEREKEN YERLER
- Gelibolu
I. Dünya Savaşı’nın en sıcak çatışmalarının olduğu, hüzünlü ama aynı zamanda gurur da verici bir yer Gelibolu Yarımadası ve buradaki Çanakkale Şehitliği.
- Kaz dağları
Ege’de yeşilin en güzel görülebileceği yer diyebilirim Kaz dağları için. Daha çok trekking ve kamp için tercih edilen bu nefes kesici cennet yüksekliği sebebiyle de bir oksijen deposu.
- Adatepe ve Yeşilyurt Köyleri, Mıhlı Çayı ile Zeus Altarı
Aslında Kazdağları sınırları içerisinde yer alan Adatepe ve Yeşilyurt Köyleri ile Zeus Altarı buradan geçerken mutlaka durup biraz zaman ayırmanız gereken, hem tarihi hem de doğal güzellikleri ile önemli yerler.
- Assos ve Behramkale
Gitmediyseniz bile isimlerini mutlaka duymuşsunuzdur. Behramkale Çanakkale’nin Ayvacık ilçesine 17 kilometre mesafede sevimli bir köy.
- Ayvalık
Ayvalık’taki restoranlarda Ege mutfağının lezzetli yemeklerini ve mezelerini keşfetmenin yanı sıra kasabanın güneyinde yer alan Sarmısaklı Plajı gezinizde mutlaka durmanız ve mevsim yazsa uzun bir yüzme molası vermeniz gereken bir yer.
- Cunda Adası
Tarihi kiliseleri, daracık Arnavut kaldırımlı sokakları, yerlileri Türk olsa da adaya damgası vurmuş Rum etkisi ve plajları ile Cunda Adası sakin ve keyifli bir tatil için ideal adres.
- Bergama
Hitit, Yunan, Roma, Bizans ve Osmanlı gibi bölgenin en güçlü imparatorlukları altında geçen binlerce yıldan sonra Bergama müzesi ve antik tiyatrosu ile bölgenin geçmişine ışık tutuyor.
- Dikili
Bergama’nın sahil tarafındaki komşusu Dikili ise ormanları ve krater gölleri gibi doğal güzelliklere sahip olmanın yanı sıra nefis plajlarıyla da deniz severlere hitap ediyor.
- Artemis Tapınağı ve Sardis (Sart)
İran’ın Susa şehrinden başlayan Kral Yolu’nun burada son bulmasından geliyor.Lidya Krallığı’nın başkenti Sardis İzmir’in 90 kilometre doğusunda büyük bir antik kent.
- Şirince
İşte adı gibi gerçekten şirin olan bu ilçe daracık sokakları ve beyaz evlerinin Instagram’a layık fotojenikliği, lezzetli şarapları, butik otelleri ve lezzetli yemekleriyle keyifli 1-2 gün geçirmek için ideal bir adres.
- Selçuk ve Efes Antik Kenti
Burada Dünya’nın 7 harikasından biri kabul edilen Artemis Tapınağı, antik tiyatro, kütüphane, Hadrian Tapınağı, çarşı (agora) ve liman kalıntılarını görebilirsiniz ve hatta ölmeden önce mutlaka bir kez görmelisiniz.
- Priene Antik Kenti
İyonyalılar tarafından kurulan, sonrasında Lidyalılar, Roma İmparatorluğu ve en son da Osmanlı İmparatorluğu egemenliğinde varlığını sürdüren Priene Antik Kenti’nden bugüne antik tiyatro, Apollo ve Athena Tapınakları ile hamam kalıntıları ulaşabilmiş.
MARMARA'DA GÖRÜLMESİ GEREKEN YERLER
- Sultanahmet Camii
Sultan Ahmet Camisi; mavi, yeşil ve beyaz İznik çinileri ile bezendiğinden dolayı Avrupalılar tarafından Mavi Cami olarak adlandırılmıştır.
- Truva Antik Kenti
Tarihte önemli olaylara şahitlik eden Çanakkale ilimizde bulunur. 1998 yıllında UNESCO Dünya miras listesine alınmıştır.
- Derince Harikalar Sahili
Kocaeli ilimizin Derince ilçesinde bulunan Derince Harikalar Sahili İlimizde masallar kitabında okuduğumuz harikalar diyarını anımsatacağı bir yerdir.
- Miniatürk
Minik Türkiye yada diğer ismi ile Minyatür Türkiye parkı diyeceğimiz bu muhteşem yapı İstanbul ilimizin Haliç kıyısında bulunur. Bu park dünyada ender görülen ülkemizde ise tek olarak hizmet vermektedir.
- Dolmabahçe Sarayı
İki büyük devlete hizmet etmiş bu saray İstanbul ilimizin Beşiktaş ilçesinde bulunur. Mustafa Kemal Atatürk bir müddet bu sarayda yaşamış ve burada vefat etmiştir. Deniz manzarası, iç ve dış mimarisi ile ihtişamlı bir görünüme sahip Dolmabahçe Sarayı görülmesi gereken yerlerdendir.
- Sapanca Gölü
Sapanca ilçesinin en önemli yeri hiç şüphesiz 16 km uzunluğa sahip Sapanca Gölüdür. Ormanlar ile çevrili Sapanca Gölü doğa harikası güzelliği ile dikkat çekmektedir.
- Termal Kaplıcaları
Yalova ilimizin Termal İlçesinde bulunan bu kaplıca ilimizi ve ilçemiz aynı zamanda ülkemiz için önemli bir yere sahiptir. Bu kaplıca şifa kaynağıdır.
- Selimiye Camii
Mimar Sinan’ın 90 yaşında yaptığı bu eser ustalık eseri olarak bilinir. Selimiye Cami Ülkemizin Edirne ilinde bulunur. Osmanlı Padişahı olan 2. Selim’in Mimar Sinan’a yaptırdığı camidir.
İÇ ANADOLUDA GÖRÜLMESİ GEREKEN YERLER
- Ankara Gordion Müzesi
Gordion Müzesi Ankara Polatlı ilçesi içinde özellikle Frig eserleri, Roma dönemi eserlerinin ve bilgilerinin sergilendiği geniş alana yayılmış olan müzemizdir.
- Sivas Arkeoloji Müzesi
Tarih boyunca çeşitli medeniyetlere ev sahipliği yaptığından dolayı birçok Anadolu şehri adeta açık hava müzesi gibidir. Sivas da bu statüde olan tarihi kentlerimizden biridir
- Tuz Gölü
Tuz gölü Ankara ve Konya sınırları içinde olmakla birlikte birçok defa yanından geçtiğimiz halde durmadığımız, Türkiye’nin en büyük ikinci gölü olup doğa harikası göllerimizden biridir.
- Anıtkabir Müzesi
Anıtkabir ve Anıtkabir Müzesi, her daim gidilmesi gereken yerdir. Ulu önder Atatürk’ün ebedi istirahatgâhı… Anıtkabir müzesi içerisinde bulunan belgeler, tarihi eserler ve diğer eşyalar bizlere Türkiye Cumhuriyeti’nin nasıl da zorluklarla kurulduğunu anlatmaktadır.
- Divriği Ulu Cami Ve Darüşşifası
İç Anadolu bölgesinin önemli tarihi kentlerinden olan Sivas’ın Divriği ilçesindeki Anadolu’da başka bir örneği olmayan ve dünyada sadece iki tane olan Divriği Ulu Cami mutlaka görmelisiniz
- Nevşehir Kapadokya Peri Bacaları
Bir açık hava müzesi olan Kapadokya, hem peri bacaları gibi doğal oluşumlarıyla, hem de zamanında Hristiyanlıkla ilgili din hayatında önemli bir yere sahiptir. Ayrıca yeraltı şehirleri ile de ünlenmiştir.
- Güzelyurt
Bir çok insan bu turistik semtimizin çok yakınından geçmesine rağmen, bilgisi olmadığından buraya uğramamaktadır. Oysa kiliseler vadisi ile tarihi taş evleri ve sokakları ile görülmeye değerdir
- Mevlana Müzesi
Mevlana müzesi veya Mevlana Dergâhı da denilen Mevlana Türbesi, Konya’nın ve Mevleviliğin kalbi konumundadır.
- Anadolu Medeniyetleri Müzesi
Anadolu Medeniyetleri Müzesi başkent Ankara sınırları içinde bulunmakla birlikte, barındırdığı eserleri ile tarih bilimi başta olmak üzere kültür ile ilgilenen herkesin kesinlikle görmesi gerektiği müzelerimizin başında gelmektedir.
- Eskişehir Odunpazarı Evleri
Çok geniş bir alanda bulunan bu tarihi semt iç içe geçmiş bazen darlaşan bazen de genişleyen sokaklarıyla bizleri adeta büyülemeyi başarmıştır. Eğer tarihi Odunpazarı evlerine gitmek için google map kullanacaksanız ‘Odunpazarı’ yerine ‘tarihi Odunpazarı evleri’ diye aratmanız gerekir.
DOĞU ANADOLU'DA GÖRÜLMESİ GEREKEN YERLER
- Yüzen Ada
Yüzen ada Bingöl'de yaşayan halk tarafından keşfedilmiştir. Söz konusu ada, şimdiye kadar görülmemiş bir tabiat olayına sahiptir.
- Ani Harabeleri
Ani, Kars'ın merkez ilçesinde, il merkezine 48 km. uzaklıkta, Arpaçay boyunda bulunan ören yeri.
- İshak Paşa Sarayı
Doğubeyazıt İlçesi'nin 5 km. doğusunda, bir dağın yamacındaki tepe üzerine kurulan Saray, Osmanlı İmparatorluğu'nun Lale Devrindeki son büyük anıt yapısıdır.
- Ahdamar Kilisesi
Van Gölündeki adalardan en büyüğü olan Ahdamar Adası, üzerindeki kilisesi ile ünlü.
- Harput Kalesi
Rivayete göre yapımında kullanılan harca su yerine süt eklenmiştir bu nedenle Süt Kalesi olarak da adlandırılır.
- Apçağa Köyü
Kemaliye ile Apçağa köyü gibi gizli güzellikleri sınırları içinde barındırmaktadır. Özellikle Karanlık Kanyonu (Kemaliyeliler Taşyolu), tarihi evleri ve tarihi kapı tokmaklarını görmelisiniz
- Arslantepe Höyüğü
Arslantepe höyüğü, Malatya sınırları içinde gerek tarihi ile gerekse bilgileri ile kadim kültürlerin yaşadığı ve yok olduğu ancak izlerinin hala birçok yerinde görülebildiği açık hava müzesi statüsünde olup Doğu Anadolu bölgemizin en önemli ve en eski antik alanlarından biridir.
- Harput Kalesi
Harput kalesi Elazığ şehrinin kuzeydoğusunda bulunan tarihi Harput mahallesindeki (veya Harput antik kenti) Urartu kalesidir. Yanlış bilinenin aksine Harput ilçe değil mahalledir ve Elazığ şehrinin antik yerleşimlerindendir.
KARADENİZ'DE GÖRÜLMESİ GEREKEN YERLER
- Maral Şelalesi
Maral Şelalesi, Maralköy içerisinde bulunan ve oldukça görkemli bir görünüşe sahip olan meşhur şelaledir.
- Sümela Manastırı
Sümela Manastırı, yakından bakıldığı taktirde oldukça etkileyici olmaktadır. Zira bu manastır çok dik bir yamaca, insanların dahi zor yürüyebileceği bir bölgeye yapılmıştır.
- Pokut Yaylası
Çamlıhemşin’e yakın mesafede olan Pokut Yaylası, trekking yapmak isteyenler için ideal lokasyonlar arasında yer almaktadır. Yayladaki ahşap köy evleri, otantik yapısıyla ziyaretçilerin dikkatini çekmektedir.
- Yedigöller Milli Parkı
Tabiatının güzelliği ve bitki örtüsünün zenginliğiyle bilinen Yedigöller, Mengen ve Yığılca sınırlarında bulunmaktadır.
- Hamsiköy
Doğası ile, oksijeni ile ziyaretçilerini büyüleyen Hamsiköy, Zigana Dağları’nın eteklerinde bulunmaktadır. Denizden yüksekliği 1.300 metredir
- Tomara Şelalesi
Tomara Şelalesi sahip olduğu ismi bölgede yetişen ve yılda bir kez olan Tomara bitkisinden almıştır. Görkemli bir şekilde akan suyu ve şelalenin çıkardığı doğal köpük sesi ziyaretçiler için oldukça dinlendirici bir etki yaratır
- Anzer Yaylası
Rize’nin İkizdere ilçesine bağlı olan ve yaklaşık 35 km uzaklıkta bulunan Anzer Yaylası gerek tabiatı ile gerekse temiz havası ile her sene çok sayıda turisti misafir etmektedir.
- Zil Kalesi
Çamlıhemşin İlçesine 15 km uzaklıkta bulunan Zil Kalesi, Rize’nin en dikkat çeken tarihi yapılarından biri olma özelliğini taşımaktadır.
AKDENİZ'DE GÖRÜLMESİ GEREKEN YERLER
- Gilindire Mağarası
Aydıncık ilçesi sınırlarındaki mağara, 1999 yılında hayvanlarını otlatan bir çobanın, çevrede gezen kirpiyi takip etmesiyle ortaya çıkarıldı.
- Manavgat Şelalesi
Dünyaca tanınan şelale beş metrelik yükseklikten dökülüyor ancak asıl ününün sebebi etkileyici olan genişliği.
- Kaleiçi
Deniz ve surlarla çevrili Kaleiçi Antalya’nın tarihsel gelişimini gözlemlemek için ideal.
- Yer Köprü Şelalesi
Büyüleyici güzellikteki kanyondan tahta köprü üzerinden geçerek ulaşılan şelale yemyeşil bir doğa içerisinden akan masmavi sularıyla cenneti andırıyor.
- Salda Gölü
Bembeyaz kumsalı, turkuaz tonlardaki suyu ve göz kamaştıran güzelliğiyle ziyaretçilerine güzel manzaralar sunan Salda Gölü, mavi ve yeşilin iç içe olmasıyla dikkatleri üzerine çekiyor.
- Sagallassos
Günümüzden 12 bin yıl öncesine uzanan ilk yerleşim izleri, ihtişamlı heykelleri, 9 bin kişilik tiyatrosu, Antoninler Çeşmesi ve Roma hamamı ile dikkat çekiyor.
- Kaputaj Plajı
Türkiye’nin turkuvaz sularıyla dünyaca ünlü en güzel plajında hâlâ yüzmediyseniz çok şey kaybediyorsunuz.
- Aspendos
Akalar tarafından MÖ 10. yy’da inşa edilen antik kent, özellikle Romalılar tarafından inşa edilen 15 bin kişi kapasiteli tiyatrosuyla ünlü
- Kral Koyu
Gazipaşa'ya yaklaşık 21 kilometre mesafedeki Güney Mahallesi Nohut Yeri mevkisinde bulunan Antiocheia Ad Cragum Antik Kenti ve Kral Koyunu mutlaka ziyaret edin
GÜNEYDOĞU'DA GÖRÜLMESİ GEREKEN YERLER
- Deyrulzafaran Manastırı
639 sene boyunca dünya Süryanilerinin patriklik merkezi olan Deyrulzafaran Manastırı, Mardin’in tarihi yapılarından birini oluşturmaktadır
- Malabadi Köprüsü
Köprüyü dünyaca ünlü yapan asıl özelliği ise taş köprüler arasında kemeri en geniş olan köprü olmasıdır.
- Balıklı Göl
İbrahim Peygamberin ateşe atıldığında düştüğü yer olarak bilinen bu iki göl, kutsal balıkları ve çevrelerindeki tarihi eserler ile Şanlıurfa'nın en çok ziyaretçi çeken yerlerindendir.
- Nemrut Dağı
MÖ 62 yılında bu dağın tepesine, pek çok Yunan ve Pers tanrısının heykelinin yanı sıra kendi mezar-tapınağını da yaptırmıştır
- Mardin Kalesi
'Kartal Yuvası' olarak da bilinen Mardin kalesi sırtlarına kurulu olan bir şehrin tam anlamıyla bekçiliğini yapmaktadır.
- Zeugma Antik Kenti ve Müzesi
Gaziantep’in tarihine ışık tutan eserlerin bulunduğu Zeugma Mozaik Müzesi, zengin kalıntılarıyla gelen her misafirini büyülemeyi başarıyor.
- Dara Harabeleri
Mardin-Nusaybin’de bulunan Dara Harabeleri ilçe merkezine 30 kilometre uzaklıktadır.